TikTok bate globalizarea

Kenneth Rogoff
Kenneth Rogoff
scris 3 apr 2023

Spectacolul oferit de Congresul american, care l-a interogat pe Shou Zi Chew, directorul general al TikTok, pe 23 martie, ar putea fi amintit într-o zi ca un punct de cotitură în istoria globalizării. Pe parcursul a cinci ore de întrebări agresive, Chew - care nu este chinez, ci singaporez - a apărat în mod magnific proprietatea chineză a companiei pe care o conduce în fața înțelegerii limitate a Congresului asupra lumii tehnologiei.

Administrația Biden consideră TikTok drept o potențială amenințare la adresa securității naționale și vrea ca societatea-mamă deținută de chinezi, ByteDance, să vândă platforma unei companii deținute de americani, în caz contrar riscând să se confrunte cu o posibilă interdicție. De cealalta parte, Chew propune ca ByteDance să își păstreze participația majoritară asupra TikTok, dar ca operațiunile din SUA să fie gestionate în întregime de gigantul tehnologic Oracle, cu sediul în Texas, care ar urma să stocheze toate datele utilizatorilor americani pe serverele sale și să monitorizeze modul în care algoritmii TikTok recomandă conținutul. Între timp, guvernul chinez a declarat că se va opune unei vânzări forțate.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Multilateralismul rămâne cea mai bună variantă

Dar șansele ca "Proiectul Texas" al lui Chew să convingă Congresul sau pe președintele Joe Biden par slabe. Legislatorii americani au puțină încredere în intențiile guvernului chinez - și pe bună dreptate. De ani de zile, hackerii chinezi, probabil sponsorizați de stat, au atacat fără încetare guvernul Statelor Unite și companiile cu sediul în SUA și au deturnat trilioane de dolari în proprietate intelectuală. Deși cifrele exacte sunt greu de obținut, amploarea hacking-ului chinezesc a tras un semnal de alarmă în rândul experților din întreaga lume, în special în țările ASEAN.

Presiunea bipartizană pentru restricționarea TikTok reflectă neîncrederea tot mai mare față de China - una dintre puținele chestiuni asupra cărora democrații și republicanii de la Washington sunt de acord. În timp ce China însăși are un "mare firewall" care blochează în mod eficient platformele de internet deținute de SUA, interdicția propusă de SUA ar putea accelera trecerea la deglobalizare.

Dar să ataci TikTok s-ar putea dovedi mai ușor decât să îl interzici. Cu 150 de milioane de utilizatori în SUA, este una dintre cele mai populare aplicații din țară. Se pare că adulții americani petrec în medie 56 de minute pe zi pe platformă. Din punct de vedere al politicii interne, există o diferență enormă între interdicția propusă pentru TikTok și interdicția introdusă recent de SUA privind vânzarea și importul de echipamente de comunicații și video de la producători chinezi, precum Huawei.

Pe lângă mulțimile de TikTokeri care își câștigă existența pe platformă și care ar deveni victime colaterale dacă aceasta ar fi interzisă, aplicația este extraordinar de populară în rândul alegătorilor sub 30 de ani, sondajele arătând că aproape două treimi dintre tineri se opun unei interdicții. Având în vedere că această cohortă de vârstă înclină puternic spre democrați, opoziția lor ar putea amenința șansele de realegere ale lui Biden. Reprezentanta democrată Alexandria Ocasio-Cortez, iubită de mileniali și de generația Z, s-a pronunțat deja împotriva interdicției (în mod firesc, ea s-a dus pe TikTok pentru a-și exprima îngrijorarea).

CITEȘTE ȘI Războiul comercial al lui Biden împotriva lui însuși

Chew cu siguranță a marcat câteva puncte în rândul celor mai tineri. Dacă interzicerea TikTok are ca scop protejarea alegătorilor americani de spionaj și manipulare, a argumentat el, atunci Congresul ar trebui să elaboreze un plan care să abordeze și abuzurile de pe platformele cu sediul în SUA (care salivează toate la perspectiva ca celui mai mare concurent al lor să-i fie arătată ușa). La urma urmei, scandalul Cambridge Analytica a arătat că dezinformarea și încălcarea confidențialității pe Facebook l-au ajutat în cele din urmă pe fostul președinte american Donald Trump să câștige alegerile din 2016. Iar psihologul Robert Epstein a susținut că motorul de căutare al Google a manipulat alegătorii în favoarea candidaților democrați (deși semnificația cantitativă este discutabilă).

Deci, Chew are dreptate. Toate platformele de socializare se îndreaptă spre o reglementare guvernamentală. Comisia Federală pentru Comerț analizează măsuri stricte împotriva practicilor de monitorizare comercială și de securitate a datelor în rândul Big Tech, în timp ce Twitter, mult timp profund problematic ca sursă de dezinformare și calomnie, s-a schimba în rău de când Elon Musk a preluat conducerea.

Din păcate pentru TikTok, interzicerea controlului chinezesc este mult mai ușoară decât reglementarea Big Tech. Lăsând la o parte popularitatea sa imensă, TikTok este doar un front în actualul război tehnologic dintre SUA și China, care include, de asemenea, eforturile de a convinge aliații SUA să interzică construirea de către Huawei a rețelelelor lor 5G și sancțiunile recente ale administrației privind vânzarea de semiconductori avansați către firmele chineze. În plus, deși Proiectul Texas al TikTok pare rezonabil, este greu de crezut că hackerilor chinezi nu le-ar fi mai ușor să fure date de pe o platformă a cărei companie-mamă are sediul central la Beijing.

CITEȘTE ȘI Da, economia americană este probabil în recesiune

Rivalitatea din ce în ce mai acerbă dintre SUA și China lasă puține speranțe pentru un compromis care să răspundă preocupărilor de securitate ale ambelor țări. De exemplu, China și-ar putea regândi propriile politici protecționiste și ar putea permite companiilor de tehnologie deținute de SUA să opereze pe piața internă, dar acest lucru ar pune în pericol controlul de fier al autorităților asupra ecosistemului informațional chinez. De asemenea, SUA ar putea cere ca operațiunile americane ale TikTok să fie vândute cu o primă semnificativă, ca o compensație parțială pentru ceea ce guvernul chinez a descris ca fiind o "spargere și preluare". Dar, deși această soluție arată cel puțin un oarecare respect pentru dreptul internațional, ar fi greu de vândut, având în vedere că China nu a plătit nimic companiilor americane cărora le-a furat proprietatea intelectuală de-a lungul anilor.

Cei care minimalizează efectul devastator pe care o potențială interdicție americană l-ar putea avea asupra TikTok nu înțeleg economia rețelelor sociale. Capacitatea agenților de publicitate de a ajunge la publicul din SUA este tocmai ceea ce face ca platformele de social media să fie valoroase. Faceți ca orice platformă să fie ilegală, iar valoarea sa pentru agenții de publicitate va dispărea. Deși unii utilizatori vor încerca, fără îndoială, să ocolească interdicția prin utilizarea rețelelor private virtuale (VPN), acest lucru s-ar putea dovedi dificil și nu ar împiedica pierderea veniturilor din publicitate.

TikTok duce o luptă bună, dar ar putea pierde această bătălie. Se pare că legislatorii americani avansează cu planurile de interzicere a platformei. Deși trebuie abordate preocupările legitime legate de securitatea națională asociate cu TikTok, o interdicție totală ar face prea puțin pentru a-i proteja pe americani de spionaj și manipulare. Din păcate, ar putea, de asemenea, să confirme începutul sfârșitului internetului global.

Kenneth Rogoff, fost economist-șef al Fondului Monetar Internațional, este profesor de economie și politici publice la Universitatea Harvard.

Copyright: Project Syndicate, 2023.
www.project-syndicate.org

viewscnt
Afla mai multe despre
tic tiktok