Cum va fi până la urmă reglementată piața criptomonedelor?

scris 8 iun 2022

În condițiile în care prețurile criptomonedelor se prăbușesc pe măsură ce băncile centrale încep să majoreze ratele de dobândă, mulți se întreabă dacă nu cumva acest lucru semnalează spragerea bulei. Poate că nu încă. Dar o creștere a costului de oportunitate al banilor determină în mod disproporționat scăderea prețurilor activelor ale căror utilizări principale se află în viitor. Ratele foarte scăzute ale dobânzilor au ajutat criptomenedele, dar tinerii investitori au acum ocazia să guste din ceea ce se întâmplă atucni când ratele dobânzilor cresc.

O întrebare mai interesantă este ce se va întâmpla atunci când guvernele se vor apuca în sfârșit serios să reglementeze Bitcoin și celelalte criptomonede. Dintre marile economii, doar China a început până acum să facă acest lucru. Majoritatea factorilor de decizie politică au încercat mai degrabă să schimbe subiectul, vorbind despre monedele digitale emise de băncile centrale (CBDC).

Urmărește-ne și pe Google News

Dar acest lucru este un fel de non sequitur. Deși este probabil ca CBDC-urile să includă caracteristici de confidențialitate pentru micile tranzacții, tranzacțiile mai mari vor necesita aproape sigur ca persoanele să-și dezvăluie identitatea. În schimb, una dintre cele mai mari atracții ale criptomonedelor private este chiar posibilitatea de a ocoli guvernele. Este adevărat, tranzacțiile cu criptomonede sunt posibil de urmărit prin registrul blockchain, dar utilizatorii își deschid de obicei conturile sub pseudonime și, prin urmare, sunt greu de identificat fără alte informații, care sunt costisitor de obținut.

Unii economiști susțin, în mod naiv, că nu există o urgență deosebită pentru a reglementa Bitcoin și celelalte monede virtuale, deoarece criptomonedele sunt dificil și costisitor de utilizat pentru tranzacții. Încercați să le spuneți asta factorilor de decizie politică din economiile în curs de dezvoltare, unde criptomonedele au devenit un vehicul important pentru a evita taxele, reglementările și controalele de capital! Pentru țările mai sărace, cu o capacitate limitată a statului, criptomonedele reprezintă o problemă din ce în ce mai mare. Cetățenii nu au nevoie să fie pricepuți la informatică pentru a ocoli autoritățile.

Deși tranzacțiile cu criptomonede intermediate de terți sunt, în principiu, posibil de urmărit și identificat, bursele (platformele de schimb) au sediul în economii avansate. În practică, acest lucru face ca informațiile să fie practic inaccesibile pentru autoritățile din țările sărace în majoritatea circumstanțelor.

Sfârșitul războiului de uzură din Ucraina CITEȘTE ȘI Sfârșitul războiului de uzură din Ucraina

Vorbim oare doar de o criptografie care își îndeplinește promisiunea de a-i ajuta pe cetățeni să ocolească autoritățile corupte, ineficiente și guvernele nedemne de încredere? Poate, dar, la fel ca bancnotele de 100 de dolari, criptomonedele din țările în curs de dezvoltare pot fi folosite de personaje rău intenționate, ca și de cetățeni obișnuiți.

De exemplu, Venezuela este un jucător important pe piețele de criptomonede, în parte pentru că expații le folosesc pentru a trimite bani înainte și înapoi fără ca aceștia să fie confiscați de regimul corupt al țării. Dar criptomenedele sunt, de asemenea, utilizate cu siguranță de armata venezueleană în operațiunile sale de contrabandă cu droguri și de persoanele înstărite, cu interese și legături politice, care fac obiectul sancțiunilor financiare. Având în vedere că Statele Unite mențin în prezent sancțiuni financiare pentru mai multe de 10 țări, sute de entități și mii de persoane fizice, criptomonedele reprezintă un refugiu natural.

Unul dintre motivele pentru care autoritățile de reglementare din economiile avansate au acționat cu întârziere este opinia că, atât timp cât problemele legate de criptomonede afectează în principal restul lumii, acestea nu sunt de competența lor.

Aparent, crezând în ideea că monedele cripto sunt în esență active în care se poate investi - și că valoarea oricărei tranzacții este lipsită de importanță - autoritățile de reglementare sunt mai îngrijorate de protecția investitorilor și stabilitatea financiară.

Dar teoria economică a demonstrat de mult timp că valoarea oricărei monede depinde, în cele din urmă, de potențialele utilizări. Este posibil ca cei mai mari investitori în criptomonede să fie în economiile avansate, dar cele mai frecvente utilizări și daunele au fost până acum în principal pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare.  S-ar putea spune chiar că a investi în vehiculele cripto din economiile avansate e ca și cum ai investi în diamante “de conflict”.

Riscurile datoriilor private se ascund la vedere CITEȘTE ȘI Riscurile datoriilor private se ascund la vedere

Guvernele din economiile avansate vor constata, cel mai probabil, că problemele legate de criptomonede se vor întoarce în cele din urmă la ele. Atunci când se va întâmpla acest lucru, vor fi forțate să instituie o interdicție pe scară largă asupra criptomonedelor care nu permit identificarea cu ușurință a identității utilizatorilor (cu excepția cazului în care, progresele tehnologice în cele din urmă vor elimina anonimatul, caz în care prețurile criptomonedelor se vor prăbuși de la sine). Interdicția ar trebui cu siguranță să vizeze instituțiile financiare și companiile și ar trebui, probabil, să includă și unele restricții pentru persoanele fizice.

O astfel de măsură ar submina puternic prețurile criptomonedelor prin reducerea lichidității. Bineînțeles, restricțiile vor fi cu atât mai eficiente cu cât mai multe țări le vor aplica, dar implementarea universală nu este necesară pentru un impact local semnificativ.

Poate fi pusă în aplicare o variantă a interdicției? După cum a demonstrat China, este relativ ușor să închizi bursele de criptomonede pe care majoritatea a oamenilor le folosesc pentru tranzacționarea monedelor digitale.

Este mai dificil să se prevină tranzacțiile "on chain", deoarece persoanele participante sunt mai greu de identificat. În mod ironic, o interzicere eficientă a criptomonedelor din secolul XXI ar putea necesita, de asemenea, eliminarea treptată (sau cel puțin reducerea) utilizării bancnotelor clasice, deoarece banii lichizi sunt de departe cea mai convenabilă modalitate pentru ca oamenii să "introducă" fonduri în portofelele lor digitale fără a fi ușor de detectat.

Pentru a clarifica, nu sugerez că toate aplicațiile blockchain ar trebui să fie interzise. De exemplu, monedele stabile, reglementate, legate de un bilanț al băncii centrale, se pot dezvolta în continuare, dar trebuie să existe un mecanism legal simplu pentru a urmări identitatea unui utilizator, dacă este necesar.

Când, dacă se va întâmpla vreodată, va avea loc o reglementare mai strictă a criptomonedelor? În absența unei crize, ar putea dura mai multe decenii, mai ales în condițiile în care marii jucători din sectorul cripto investesc sume uriașe în acțiuni de lobby, la fel cum a făcut sectorul financiar în perioada premergătoare crizei financiare mondiale din 2008. Dar probabil că nu va dura atât de mult. Din nefericire, criza criptomonedelor va veni probabil relativ curând.

Kenneth Rogoff, fost economist-șef al Fondului Monetar Internațional, este profesor de economie și politici publice la Universitatea Harvard.

Drepturi de autor: Project Syndicate, 2022.

www.project-syndicate.org

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
dobânzi