Ministrul Economiei, Radu Oprea, spune că decizia companiei belgiene Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) de a renunța la investiția din România, indicată anterior la 1,4 miliarde euro, nu reprezintă o pierdere, deoarece nu ajunsese la maturitate.
„România nu a pierdut o astfel de investiție, pentru că nu a ajuns niciodată la maturitatea necesară unei astfel de investiții de a se dezvolta.
Ceea ce ținut de statul român, cu posibilitățile pe care le avem astăzi, a fost făcut, s-au explorat toate posibilitățile de a finanța acest proiect, inclusiv din fondurile europene, inclusiv din Fondul de modernizare, care este la Ministerul Energiei.
România nu finanțează proiecte dedicate, finanțează proiecte competitive. Schemele de finanțare sunt competitive, nu dedicate”, a spus ministrul.
Reprezentanții din primul eșalon al Guvernului au explicat anterior pentru Profit.ro, fără a dori însă să fie citați, pierderea de către România a investiției gigant pregătită de compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) prin faptul că investitorii ar fi cerut un ajutor de stat dedicat, pe când schema națională în domeniu este una competitivă, ca și prin neconcordanța unor date.
Aceștia mai susțin că autoritățile locale au avut deschidere, dar și că au avut rețineri legate de anumite date furnizate, vizând inclusiv finanțarea.
CITEȘTE ȘI Câți bani aveți în Pilonul II de pensii: Un român are peste 2 milioane leiLa rândul său, contactat de Profit.ro, Noshin Omar, fondator și președinte Avesta Holding, a transmis: "Am încercat peste 2 ani să ajungem la un acord cu Guvernul, dar nu a fost posibil. Sprijinul din partea Guvernului a fost slab".
România a pierdut investiția-gigant preconizată la Galați de compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), un plan de afaceri în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru construirea unei fabrici de baterii electrice pentru industria auto, rezultă din ultima comunicare a investitorilor. Aceștia anunță că au decis să-și încheie colaborarea la proiect în România și se angajează în discuții cu alte două țări pentru a determina locația optimă.
În vara anului trecut a fost transmis că Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) are un plan de afaceri în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru construirea la Galați a unei fabrici de baterii electrice pentru industria auto, informația, anunțată în primăvară, fiind confirmată atunci oficial.
CITEȘTE ȘI FOTO Auchan extinde noul tip de magazine lansat recent în RomâniaInvestiția va genera în final circa 8.000 de locuri de muncă.
Mesajul transmis acum este însă diferrit.
"Compania se angajează în discuții cu două țări pentru a determina locația optimă Avesta Holding, lider în soluții inovatoare pentru baterii și energie, este încântată să-și anunțe planurile de a înființa o nouă fabrică dedicată producției de celule avansate de baterii cu fosfat de litiu și fier (LFP). Această instalație de ultimă generație va începe cu o capacitate impresionantă de 5 gigawați oră (GWh) anual, sprijinind exclusiv Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), BE-Volt și alți parteneri strategici. Pe măsură ce instalația se extinde, se estimează că va atinge o capacitate de 20 GWh, poziționând ABEE în fruntea revoluției europene a bateriilor.
CITEȘTE ȘI FOTO Lanț celebru de restaurante de Fish & Chips, aflat în Guinness Book, pregătește intrarea în RomâniaNoua gigafabrică este o mișcare strategică a Avesta Holding pentru a răspunde cererii tot mai mari de soluții de stocare a energiei fiabile și durabile, atât în aplicațiile auto, cât și în energia regenerabilă. Având în vedere că bateriile LFP câștigă popularitate pentru siguranța, durata de viață lungă și rentabilitatea, această nouă gigafabrică va juca un rol crucial în promovarea tehnologiilor de energie curată. Tehnologia noastră avansată LFP este dezvoltată în totalitate de ABEE, asigurând un lanț de aprovizionare european robust, cu o amprentă redusă de CO2.
Înființarea gigafabricii este de așteptat să creeze numeroase oportunități de locuri de muncă și să contribuie în mod semnificativ la economiile locale. De asemenea, se aliniază eforturilor globale de tranziție către surse de energie mai curate și de reducere a amprentei de carbon.
CITEȘTE ȘI VIDEO Therme va finaliza cu fonduri europene centrala electrică cu panouri fotovoltaiceDecizia ABEE cu privire la locația gigafabricii va fi influențată de factori precum infrastructura, disponibilitatea forței de muncă și sprijinul guvernamental. Compania își propune să finalizeze locația în următoarele luni și să înceapă construcția la scurt timp după aceea. În timp ce ABEE a decis să-și încheie colaborarea la proiect în România, continuăm să explorăm alte locații promițătoare pentru a sprijini creșterea noastră strategică", este mesajul transmis.
Portofoliul companiei ABEE include soluții integrate pentru proiectarea și producerea bateriilor electrice și desfășoară deja operațiuni în aceste domenii în Belgia, Turcia și Macedonia.
Planul era să dezvolte o fabrică de baterii electrice și în România, la Galați.
CITEȘTE ȘI PPC, viitorul proprietar al Enel România - profitabilitate operațională ridicată în pofida creșterii mari a cheltuielilor de exploatare. Planurile privind România, după primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectațiABEE înregistrase deja în România subsidiara ABEE Rom-Volt, iar viitoarea fabrică de la Galați urma să aibă o capacitate de 22 GWh pe an. Ca posibilitate de extindere este prevăzută și o unitate de reciclare a bateriilor, cu o capacitate de 50.000 tone/an.
CITEȘTE ȘI Dacia lansează LCV-ul electric Spring Cargo. Modelul a depășit deja 100.000 de comenziDe proiectul ABEE Rom-Volt de la Galați s-au arătat deja interesate Banca Europeană de Investiții (EIB) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De asemenea, pentru un alt segment de finanțare se negocia cu un consorțiu de bănci comerciale.
Fabrica ar urma să devină în întregime operațională în 2026, a fost relatat anterior de Viața Liberă.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Chișinăul nu mai importă de 2 săptămâni gaze din România, preferând Gazprom, cu care are semnat contract pe termen lungPotrivit planului de afaceri întocmit de compania ABEE, fabrica de baterii electrice de la Galați urma, în faza a doua, ce ar urma să se deruleze în perioada 2028-2030, să fie completată cu o fabrică de reciclare a bateriilor și echipamentelor electrice cu o capacitate de 50.000 tone/an.
Investiția, în această etapă, urma să aibă o valoare estimată la 200 de milioane de euro.