Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit.ro a anunțat anterior că Gabriel Popoviciu lucrează la trei noi proiecte rezidențiale cu sute de apartamente și vile în București și Voluntari ce vor fi dezvoltate sub umbrela Metav, companie, delistată de la bursă, și controlată indirect de Gabriel Popoviciu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru realizarea a încă două faze, cu 966 de apartamente, el a vândut cu circa 15 milioane de euro un teren de 2,4 hectare companiei London Partners, care a continuat până la un punct construcția.
În urmă cu un an, investitorul a vândut parcul industrial Metav din Băneasa dezvoltatorului belgian Alinso.
Gabriel Popoviciu este cunoscut pe piața imobiliară, în primul rând, pentru dezvoltarea Zonei Comerciale Băneasa, care cuprinde mallul Băneasa Shopping City din București.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, extind un centru logistic dedicat magazinelor lor și construit pe un teren cumpărat de la Prigoană. Renunță la hotel și păstrează un conac
Proiectul Băneasa, dezvoltat de Gabriel Popoviciu și asociatul său Radu Dimofte, a atras o investiție inițială de 165 milioane de euro în zona comercială, 46 milioane de euro în cea rezidențială și 45 milioane de euro în cea de birouri, potrivit companiei dezvoltatoare Băneasa Developments. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari investiții realizate până acum pe piața imobiliară din România.
Zonă fierbinte
În zona Fabrica de Glucoză, sunt anunțate cinci proiecte rezidențiale majore dezvoltate de Sorin Crețeanu, Gabriel Popoviciu, Ștefan Kopany și One United Properties, cu un total de circa 3.200 de apartamente. Cel mai mare proiect este al lui Sorin Crețeanu, care a transmis Profit.ro că va demara construcția unui ansamblu cu 800 de apartamente. One United Properties a obținut autorizația de construire pentru peste 600 de apartamente ce vor fi ridicate pe un teren cumpărat de la Ion Țiriac amplasat pe malul Lacului Tei și pentru alte peste 700 de apartamente ce vor fi construite pe un teren cumpărat de la avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea. La rândul său, dezvoltatorul orădean Prima Development Group, controlat de Ștefan Kopany, a început dezvoltarea prime faze a unui proiect cu 482 de apartamente ce vine în completarea ansamblului Belvedere Residences, început de Gabriel Popoviciu și continuat de London Partners.
Tot un proiect major pregătesc și dezvoltatorii Robertino Georgescu și Marius Bușu, un grup de investitori care au trecut de la apartamente ieftine la locuințe premium. Aceștia planuiesc, peste drum de Belvedere Residences, un ansamblu cu 472 de apartamente, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
O mare parte din terenurile din zona Fabrica de Glucoză au făcut parte dintr-o proprietate mai mare, de 23,4 hectare, despre care presa a relatat că ar fi fost primită în 2005 de avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea de la Primăria Municipiului București în schimbul unui teren de 9,3 hectare, care se află pe fundul lacului Plumbuita și în parcul Plumbuita.
Cei doi avocați au vândut din acest teren loturi de peste 35 de milioane de euro doar în ultimii ani, potrivit surselor Profit.ro. Lângă terenul cumpărat de One United cu 20,6 milioane de euro, ei au vândut un teren de 1,7 hectare către Kaufland, într-o tranzacție de peste 11 milioane de euro, semnalată în premieră de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Nepotul liderului comunist Todor Jivkov - primul proiect imobiliar în RomâniaȘi omul de afaceri Gabriel Popoviciu, proprietarul complexului comercial Băneasa, a preluat de la cei doi avocați o parte din teren și a început dezvoltarea ansamblului rezidențial Belvedere Residences.
Până în vara anului 2019, Popoviciu a construit aici 640 de apartamente, după care a vândut proiectul, cu peste 15 milioane de euro, către London Partners, care a continuat lucrările până de curând, când, dezvoltatorul orădean Prima Development Group a preluat ultima etapă de construcție a complexului rezidențial.
Peste drum de proiectul lui Sorin Crețeanu, frații Răzvan și Bogdan Ghiță construiesc ansamblu rezidențial Yacht Kid, cu peste 200 de apartamente premium și, tot aici, omul de afaceri Andrei Ceaușescu a acumulat terenuri pentru construcția unui ansamblu cu circa 600 de apartamente premium.
La rândul său, antreprenorul de origine irakiană Ibrahim Bahbahani, cofondator al clinicii stomatologice House of Beauty din Pipera, lucrează și el la două proiecte rezidențiale, unul cu 387 de apartamente și altul cu 119 apartamente.
Tot în aceeași zonă, Cătălin Iordăchescu, proprietarul rețelei de amanet Tezaur și unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale stradale din țară, s-a asociat cu investitorul imobiliar Daniel Șoldea cu scopul de a dezvolta un bloc cu apartamente de lux.
Pe lângă banii încasați anual din chirii, proiectul Băneasa i-a adus lui Gabriel Popoviciu și o condamnare la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224,6 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV.
Gabriel Popoviciu figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române
Magazinul IKEA a fost dezvoltat tot de Gabriel Popoviciu în sistem de franciză și vândut în 2010 pentru circa 30 de milioane de euro direct retailerului suedez de mobilă. Terenul pe care este construită IKEA și ansamblul rezidențial sunt singurele vândute de firmele lui Popoviciu, restul se află în proprietatea lor sau, cum este cazul Ambasadei SUA, terenul este concesionat pentru 99 de ani.
Prin Băneasa Investments, Popoviciu mai controlează complexul comercial Big Berceni, Pavilionul H și spațiul închiriat Hard Rock Cafe, ambele din Parcul Herăstrău, o serie de spații comerciale de pe Bulevardul Regina Elisabeta și hotelul Păltiniș din Sinaia. Practic firma administrează o suprafață de peste 177 de hectare de spații comerciale, din care 98% este în Băneasa.