Brandul 5 to Go a semnat inclusiv în această perioadă de criză contracte pentru 3 francize, negocierile fiind derulate în sistem de videoconferință, iar actele fiind trimise prin curierat, spune Radu Savopol, cofondator al lanțului de cafenele, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
"Am fost primii care am luat hotărârea de a închide tot lanțul de cafenele, încă din 16 martie, cu toate că am fi putut să funcționăm în această perioadă în sistem to go și drive, dar am preferat să ne securizăm angajații și francizații. A fost o decizie foarte greu de luat, a fost dureros să închidem, mai ales că aveam opțiunea de a putea funcționa", spune Savopol, care apreciază că strategia de a se concentra pe comerț stradal și pe un anumit preț va fi un avantaj în perioada următoare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest interval a fost redus cuantumul chiriilor, fiind însă și cazuri în care nu a putut fi găsită înțelegere la proprietari. Un exemplu prezentat în acest sens este cel al unui spațiu din zona Buzești, pentru care este plătită o chirie lunară de 700 euro și pentru care intenția proprietarului era de a dubla cuantumul anul viitor.
"Nu a înțeles că nu pot fi dați acești bani, dar am găsit lângă, cu 1.700 lei, un spațiu mai mic, dar la 5 metri distanță și acum îl mutăm", spune antreprenorul.
Pentru perioada următoare el estimează, și pe baza studiilor, o evitare de către populație a aglomerațiilor urbane, inclusiv din mall-uri, în avantajul comerțului stradal și al teraselor, o scădere cu 30% a numărului de locații la nivel național, un nivel al afacerilor în mai-iunie 2020 de 50-60% din volumul lunilor mai-iunie 2019, "dacă suntem norocoși", cu o apropiere de nivelul anului trecut în octombrie-noiembrie.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Piața de carte s-a prăbușit, închiderea librăriilor a generat un blocaj total. "Statul trebuie să degreveze librarii de acei bani care trebuie dați cu titlu de chirie în mall-uri.""E clar că vremea, sezonul, statul în casă o lună și jumătate deschide un apetit, dar trebuie să refacem obiceiurile consumatorului. Foarte mulți au stat în casă, au început să își facă cafea acasă, să gătească acasă, să lucreze de acasă și ușor-ușor trebuie să-i aducem către normalitatea care era, să-i facem să se obișnuiască din nou cu atmosfera, cu produsele, cu ieșitul, cu socializarea între prieteni, la restaurant, la spritz, la bere, la meci. Nu va fi atât de simplu. Trebuie să fii dinamic, să gândești instantaneu. Am experiență în HORECA de 20 de ani, am mai trecut prin gripa aviară, au venit și ne-au luat cu izoleta în 2009-2010, am stat în carantină două săptămâni. E foarte greu să te adaptezi la ceva ce nu știi, iar majoritatea antreprenorilor aflați la început de drum probabil au avut un șoc când s-au stopat toate business-urile și au văzut că după o zi pe alta nu mai ai venituri. Probabil multe business-uri se vor închide din cauza asta", spune Savopol, precizând că el a încredințat echipei proprii o serie de proiecte în analiză și că este dispus să discute cu cât mai mulți antreprenori din domeniu care îi caută sfatul sau colaborarea.