Digi Communications cumpără, cu 140 de milioane de euro, Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria. UPDATE ora 21.40 Declarație a CEO Digi de confirmare a tranzacției.
Tranzacția este derulată prin intermediul filialei din Ungaria a Digi.
Compania Digi Communications este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, fiind o companie înregistrată în Olanda prin intermediul căreia omul de afaceri Zoltan Teszari controlează cea mai mare afacere, compania RCS&RDS, ce deține cea mai mare rețea de cablu TV din România și a patra companie de telefonie mobilă, Digi Mobil.
Părțile au încheiat astăzi contractul de vînzare-cumpărare. Contractul a fost semnat cu Ilford Holding și Invitel Technocom Tavkozlesi, companii controlate de China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund, administrat de Luxembourg Investment Solutions, fiind astfel preluat 99,9% din Invitel Tavkozlesi.
Invitech Solutions, societatea din grupul Invitel care furnizează servicii de telecomunicații clienților din segmentul business, nu este inclusă în tranzacție.
Compania preluată de Digi face parte din Grupul Invitel și este unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria, derulând afaceri de peste 20 de ani. Are un portofoliu de clienți rezindențiali și de tipul întreprinderilor mici și furnizează servicii multimedia și de divertisment, precum televiziune digitală și HD interactive, internet rapid, telefonie fixă.
Este al doilea cel mai mare operator de servicii de telecomunicații fixe și internet fix din Ungaria, prin raportare la segmentul de clienți rezidențiali și întreprinderi mici.
UPDATE ora 21.40 Declarație a CEO Digi.
"Suntem entuziasmați de oportunitatea de a dezvolta activitatea noastră din Ungaria prin achiziția diviziei de servicii de telecomunicații destinate clienților rezidențiali a grupului Invitel, această tranzacție strategică permițându-ne să ne creștem semnificativ acoperirea. Deciziile recente de dezvoltare ale Invitel sunt în concordanță cu strategia de bază a Digi de a construi rețele de fibră optică de ultima generație. După realizarea tranzacției, intenționăm să ducem mai departe planurile Invitel de dezvoltare a rețelelor de fibra optică, astfel încât să continuăm să furnizăm servicii de comunicații electronice performante clienților noștri din Ungaria. În același timp, ne exprimăm față de echipa Invitel și China-CEE Equity atât recunoștința pentru sprijinul acordat în vederea încheierii cu succes a acestei tranzacții, cât și entuziasmul cu privire la colaborările viitoare pe care le vom avea” a declarat Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications.
Anul trecut, compania din Ungaria a avut o cifră de afaceri de aproximativ 85 milioane euro și un profit de 23,2 milioane euro.
Compania lui Teszari speră ca tranzacția să consolideze poziția Digi HU și, respectiv, a Digi Communications pe piața de telecomunicații din Ungaria.
Finalizarea tranzacției este în prezent preconizată pentru 14 martie 2018.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Telekom Romania a început să trimită notificări de concediere angajaților. Printre primii, șeful unuia dintre sindicate. UPDATE: Precizările Telekom RomaniaAnul trecut, operațiunileDigi din România au generat încasări de 612,7 milioane euro, sau 72,7% din veniturile totale, iar afacerile din Ungaria au generat 137,9 milioane euro (16,4% din venituri).
La finele anului trecut, grupul controlat de Zoltan Teszari avea în total aproximativ 12,4 milioane de clienți pe piețele unde activează, din care servicii de televiziune prin cablu - aproximativ 3,3 milioane, servicii de internet și date fixe - aproape 2,5 milioane, servicii de telecomunicații mobile - aproximativ 3,9 milioane, servicii de telefonie fixă - circa 1,7 milioane și servicii de televiziune DTH - aproximativ 0,9 milioane.
În România, în decembrie 2016, RCS&RDS avea aproximativ 2,9 milioane de clienți pentru serviciile de televiziune prin cablu, iar în Ungaria - aproximativ 473.000 de clienți.
Serviciile de televiziune prin cablu au generat 25,7% din veniturile grupului în 2016. Serviciile de televiziune prin cablu, împreună cu cele DTH, aveau o cotă de aproximativ 49,0% și aproximativ 25,1% pe piețele televiziunii cu plată din România și respectiv, din Ungaria.
În decembrie 2016, RCS&RDS avea aproximativ 2,1 milioane de clienți pentru serviciile de internet și date fixe, iar subsidiara din Ungaria număra circa 428.000 de utilizatori.
Serviciile de internet și date fixe au generat 23,9% din venituri, iar serviciile de internet și date fixe aveau o cotă de piață de aproximativ 48,6% și aproximativ 15,8% în România și, respectiv, în Ungaria.
Pe piața din România, grupul controlat de Zoltan Teszari avea aproximativ 3,2 milioane de clienți pentru serviciile de telecomunicații mobile, la care se adăugau aproximativ 14.000 de utilizatori în Ungaria.