Piraeus Bank, creditoare a companiei Interagro SA a omului de afaceri Ioan Niculae, aflată în insolvență, a cerut ridicarea suspendării executării silite și vânzarea imediată a activelor fostei fabrici de țigarete București din cartierul Regie, aflate în proprietatea Interagro, active gajate de Niculae în favoarea băncii contra mai multor credite contractate de firme din grupul Interagro în perioada 2006-2011. Subsidiara locală a băncii grecești este înscrisă la masa credală a Interagro cu pretenții în valoare totală de peste 227 milioane lei.
Activele, aflate în Bulevardul Regiei nr. 2, sector 6 București, constau în terenuri în suprafață totală de peste 6 hectare, plus diverse construcții, cum ar fi incinte de fabricație, depozite de tutun, combustibil și produse finite, hale, magazii, ateliere, birouri, puncte termice și altele, inclusiv o grădiniță și un cabinet medical. Într-una din clădirile din ansamblu a fost depozitată timp de mai mulți ani și arhiva Direcției Generale a Finanțelor Publice a Municipiului București din cadrul Ministerului Finanțelor.
Piraeus Bank și-a motivat cererea aducând ca argumente scăderea dramatică a prețurilor de pe piața imobiliară, faptul că firma debitoare nu ar avea bani pentru administrarea, întreținerea, paza și asigurarea prin polițe de specialitate a activelor respective, deprecierea prin uzură a imobilelor, acumularea de dobânzi la datoriile neplătite ale Interagro, ca urmare a prelungirii procedurii de insolvență, dar și faptul că firma nu ar fi achitat impozitele datorate bugetului local aferente terenurilor și construcțiilor în cauză, ceea ce le diminuează și mai mult valoarea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, banca arată că, doar între 2013 și 2015, în interval de doi ani, valoarea de piață a activelor, stabilită de evaluatori autorizați, a scăzut cu 71%, de la 53,14 la 15,5 milioane euro. La jumătatea lunii trecute, datoria totală a Interagro față de bancă se cifra, potrivit acesteia, la 54,8 milioane euro.
"Apreciem că subzistă un pericol real ca valoarea obiectului garanției să se diminueze în continuare (...), în condițiile în care procedura insolvenței este într-un stadiu incipient de peste un an. (...) Având în vedere cele arătate mai sus și în principal iminenta depreciere a imobilelor menționate, în cazul în care se întârzie valorificarea acestora prin amânarea intrării debitoarei în faliment, precum și faptul că nu există o protecție corespunzătoare a creanței deținută de Piraeus Bank România SA, creanță garantată, în raport cu obiectul garanției, solicităm admiterea cererii noastre și valorificarea imediată a bunurilor imobile descrise mai sus, aduse de debitoare în garanția băncii (...). În subsidiar, în ipoteza respingerii cererii noastre, vă solicităm să dispuneți în sarcina debitoarei și a administratorului judiciar adoptarea de urgență a unor măsuri de protecție corespunzătoare în favoarea creanței garantate deținută de Piraeus Bank România SA" se afirmă în cererea Piraeus Bank, analizată de Profit.ro.
Potrivit Legii insolvenței, măsurile de protecție pot consta în efectuarea de plăți periodice în favoarea creditorului, pentru compensarea deprecierii garanției, sau constituirea de garanții suplimentare.
"Deși la data deschiderii procedurii insolvenței creanța subscrisei era în totalitate scadentă, până la data formulării prezentei debitoarea nu a achitat nici o sumă în contul creanței noastre. (...) în patrimoniul debitoarei nu se mai află nici un bun de o asemenea valoare, liber de sarcini, care să poată fi propus de către debitoare ca garanție suplimentară pentru acoperirea creanței subscrisei", se mai menționează în cererea băncii.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Primele măsuri ale noului șef ANCOM: modificare semnificativă a organigramei instituției. Aproape 50 de desființări, înființări și transferuri de direcții, departamente și serviciiPiraeus, cea mai mare bancă elenă în funcție de active, vrea să-și vândă toate afacerile din regiunea balcanică, inclusiv din România, și să-și reducă creditele neperformante, a declarat recent noul director general al instituției financiare, Christos Megalou. Piraeus, la care fondul elen de salvare a băncilor HFSF deține o participație de 26,2%, are încă probleme din cauza creditelor neperformante, după ce recesiunea a urcat șomajul din Grecia la un nivel record. Banca vrea să își restrângă activitățile prin vânzarea subsidiarelor deținute integral în Bulgaria, România, Serbia, Albania și Ucraina, în cadrul planului numit ”Agenda 2020” de reducere a expunerilor străine.
Interagro SA a lui Ioan Niculae a intrat în insolvență în februarie anul trecut, cu datorii totale de peste 1,2 miliarde lei. Fosta fabrică de țigarete București din Regie a fost operată de altă firmă din grupul Interagro, Galaxy Tobacco, care a intrat la rândul său în insolvență în martie anul acesta. Și alte companii din grup au intrat în ultimii ani în insolvență sau faliment.
Pe terenul gajat cu tot cu clădiri către Piraeus Bank și pe care banca îl vrea acum scos la vânzare pentru a-și recupera creanța Interagro de peste 227 milioane lei, Ioan Niculae vroia la un moment dat să construiască un complex imobiliar constând din ansamblu rezidențial, inclusiv două turnuri, de 30 și 35 de etaje, centru comercial și "mall cultural". De altfel, în iulie 2012, Interagro a și obținut aviz de oportunitate pentru acest proiect de la Primăria Capitalei.
În noua structură ar fi urmat să fie păstrate și integrate turnul de evacuare a fumului și clădirea din cărămidă a fostei fabrici. Proiectul prevedea ca spațiul din fața clădirii vechi, cu tot cu turnul de evacuare a fumului, să fie acoperit cu o copertină transparentă și să se transforme într-o piațetă urbană acoperită.
CITEȘTE ȘI FOTO Messi a cumpărat un hotel de patru stele din Sitges pentru care a plătit 30 de milioane de euro"Terenul pe care se va construi are 6,2 ha, aparține unei foste industrii, iar în incintă se află 9 monumente clasate. Din păcate, depozitul Bricostore a anulat șansa unei dezvoltări unitare a întregului teritoriu. Pe teren mai există o grădiniță, pe care o demolăm pentru a realiza o intrare mai adecvată în ansamblu. Zona poate fi încadrată CB2, POT propus este de 45%, iar CUT va fi sub 4. Se propune functțiunea mixtă de ansamblu rezidențial, cu parc comercial și parc cultural. În zona centrală a incintei va fi un spațiu semi-închis pentru spectacole și un vellum. O sală a unei foste centrale va fi prelucrată în stilul Art Nouveau. Din punct de vedere urbanistic, se propun concret următoarele: amplasarea celor două clădiri înalte (30 etaje, situate în capul perspectivei dinspre Str. Armata Poporului), realizarea unei construcții cu posibil caracter spitalicesc (clinică), respectiv, în planul secund, construirea unui ansamblu de locuințe cu 4-5 niveluri". Astfel a fost descris proiectul în ședința Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Municipiului București din data de 18 Iulie 2012.
Proiectul a fost în cele din urmă abandonat.
Ioan Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016. Omul de afaceri mai este cercetat, alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru prejudicierea intereselor producătorului de gaze controlat de statul român Romgaz, prin acordarea ilegală de discounturi de către Romgaz la livrările de gaze către combinatele chimice ale lui Niculae.