TOPGEL, unul dintre cei mai mari producători români de înghețată, având în portofoliu peste 50 de branduri, precum A-Luna, Amandino, Axel, Bambino, CiocoTop, Eli, Martinel, un business de peste 74 milioane lei localizat în Dolj, a preluat firma Secret Prod, care deține fabrica de înghețată Bonetta din Brăila, având la rândul său peste 60 de sortimente și branduri ca Basala, Okey, Zumzy, Pogo, Pinguino, Swing, Atlant, Pico, cu afaceri de peste 11 milioane lei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Secret Prod a fost controlată integral de familia Ion și Dorina Dumitru, până luna trecută, indică date analizate de Profit.ro.
Ultima tranzacție importantă pe această nișă a fost în 2018, când Profit.ro a anunțat că gigantul anglo-olandez din industria bunurilor de larg consum Unilever a preluat producătorul român de înghețată Betty Ice, afacere fondată și deținută de omul de afaceri sucevean Vasile Armenean, cu circa 90 milioane euro.
Secret Prod, lansată în 1994, are o cotă de piață de 3%, un parc de 4.000 de congelatoare distribuite zonal și colaborează cu 5.000 de clienți în zona de sud-est a țării, în aproximativ 10 județe, având o producție de circa 1.000 tone.
"Povestea noastră a început în anul 1994 cu ideea de a face un desert din înghețată delicios și răcoritor. Rețeta noastră inițială a fost: o mașinuță de înghețată, multă pasiune și doi antreprenori dedicați. În timp, am creat o afacere de familie care s-a dezvoltat odată cu creșterea cerințelor iubitorilor de înghețată.
Ne lipsea un brand, un nume sub care să comercializam înghețată. După multe idei și dezbateri, în anul 2006 am creat cu drag brandul Bonetta.
În anul 2009 am construit din fonduri proprii unul din cele mai moderne depozite frigorifice din estul României. Bazându-ne pe rețete tradiționale am reușit să fim lideri pe piața de est și sud-est a României, fiind premiați de către Camera de Comerț și Industrie a României în anul 2016 și 2017 cu locul 1. În momentul de față producem peste 60 de sortimente de înghețată. Am ajuns până acum în 15 județe ale țării", se prezintă compania.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legalăÎn 2019, conform celor mai recente date, business-ul din Brăila a avut afaceri de 11,3 milioane lei și un profit net de 634.882 lei, cu 45 de angajați.
De partea cealaltă, TOPGEL deține propria rețea de distribuție, 2 fabrici la Cârcea (județul Dolj), 16 linii de producție și 24 de centre regionale de distribuție, urmând acum, prin această tranzacție, să își adauge în portofoliu alte două puncte de lucru, în Brăila și Vaslui.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiCompania își va consolida totodată poziționarea în județele Brăila, Galați, Constanța, Vaslui, Călărași, Ialomița, Argeș, Prahova, Vrancea.
În 2019, compania, controlată de Petre Popa, a avut afaceri de 74,5 milioane lei și un profit net de 16,2 milioane lei, cu 354 de angajați.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Emanuel Poștoacă, proprietarul Nordis, pregătește un nou ansamblu rezidențial, cu circa 1.000 de apartamente, în Mamaia, pe un teren cumpărat de la familia TănăsoiuÎn același an 2019, afacerile din piața de înghețată românească erau estimate la peste 600 de milioane de lei. Dacă luăm în calcul și business-ul cu înghețata din import, pentru care nu există decât estimări neoficiale, piața este estimată la peste 1 miliard de lei.
Numărul companiilor care produc înghețată în România s-a dublat din 2010 până în prezent, de la 99 la peste 200 firme.
Principalii jucători sunt Betty Ice (preluat de Unilever în 2018), Alpin 57 Lux (preluat de producătorul leton Food Union în 2016), Ice Dyp Balas, Viosand Tricotext.