Mihaela Proicea, proprietara clinicii de recuperare medicală a coloanei vertebrale Bio Ortoclinic din București, a inaugurat joi un centru similar la Constanța și vrea să dezvolte până la finalul anului viitor o rețea de 9-10 clinici care o vor costa în jur de 5 milioane de euro. Principalul motiv al expansiunii e amploarea pe care încep să o capete bolile coloanei, care afectează mai nou și tinerii sau chiar copiii care petrec multă vreme aplecați în fața calculatorului sau smartphone-ului.
Când a construit în urmă cu cinci ani clinica de pe șoseaua Sisești din Capitală, Mihaela Proicea a renunțat la afacerile pe care le avea în publicitate și modă. Jurist de profesie, ea crede că două domenii sunt de mare viitor în România: piața medicală și cea de IT. Clinica a fost construită de la zero, a costat trei milioane de euro - clădirea și echipamentele, și este axată pe tratamente nechirurgicale a tot ceea ce înseamnă aparat locomotor - membre superioare, membre inferioare, bazin și toate tipurile de dureri de spate.
Dacă în primii ani la Bio Ortoclinic ajungeau, în general, pacienți de peste 40 de ani cu probleme ale coloanei vertebrale, în ultima perioadă incidența acestor boli a coborât abrupt, chiar și sub vârsta de 18 ani, spune proprietara clinicii. "De la telefoanele mobile" și adaugă că în SUA s-au făcut studii și s-a ajuns la concluzia că discopatia cervicală va fi o boală des întâlnită în rândul tinerilor.
S-a ajuns în ultimii ani ca aproape 30% dintre pacienții care ajung să facă recuperare a coloanei să fie tineri sau chiar copii, și asta din cauza sedentarismului și a poziției pe care o au în fața calculatorului sau a smartphone-ului, care au dus la aceste probleme de degenerare a coloanei, explică Mihaela Proicea. "Potențialul în business-ul ăsta m-a făcut să investesc în el, pentru că odată cu tehnologia s-au amplificat și aceste probleme de sănătate", completează ea.
CITEȘTE ȘI FOTO Murad construiește un hotel cu apartamente de peste 200 mp, pe care îl vrea "cel mai luxos de la mare"În România, crede Proicea, recuperarea medicală este deficitară la două niveluri: la nivelul practic, efectiv, cu excepția Bucureștiului, nu există destule clinici. În al doilea rând, din punct de vedere al pregătirii populației și al prevenției, oamenii sunt încă needucați. Dar tot ce se întâmplă în străinătate va ajunge și la noi mai devreme sau mai târziu, se așteaptă ea, deci vor apărea în timp clinici de recuperare și de prevenție foarte multe, unele lângă altele, ca magazinele.
"Problemele coloanei nu înseamnă doar o hernie, ci intersectează tot organismul. Trebuie făcută o educație foarte serioasă, pentru că așa cum se face reclamă la paste de dinți, tot așa ar trebui să se știe ce înseamnă coloana și să o menții sănătoasă. Cu cât înaintezi în vârstă se amplifică procesul de degenerare", mai spune ea.
Constatând că probleme cu coloana apar deja la toate vârstele, Mihaela Proicea vrea să dezvolte în acest an și în 2017 o rețea de 9-10 clinici în țară și în București, în care să investească în jur de 5 milioane de euro. Prima dintre ele a fost inaugurată joi la Constanța, iar următoarea va fi deschisă în toamnă la Cluj-Napoca. Anul viitor vor mai fi deschise alte trei clinici în București și câte una în Iași, Timișoara, Craiova și Sibiu.
În paralel, Bio Ortoclinic vrea să la propună agențiilor care aduc străini pentru turism medical în România, în general pentru tratamente stomatologice și chirurgie estetică, o nouă nișă, și anume turismul medical de prevenție și recuperare pentru problemele la coloană.
În următorii ani e posibil, așadar, să apar clinici de recuperare în România ca magazinele după ploaie, așa cum se așteaptă Proicea, iar fiecare tânăr sau vârstnic care butonează facebook-ul, aplecat peste ecranul smartphone-ului, să se transforme, mai devreme sau mai târziu, într-un pacient cu probleme de coloană.