EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București

EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București
scris 15 apr 2016

După aproape 70 de ani de când a intrat, mai întâi pe mâna comuniștilor, apoi a fraților Păunescu și, ulterior, a moștenitorilor celui care l-a construit la începutul secolului trecut, urmași care l-au lăsat șase ani în paragină, unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului are șanse să-și regăsească strălucirea de altădată. Doi investitori români sunt în negocieri avansate cu proprietarii pentru a-l închiria pe o perioadă mai lungă, urmând să investească în el peste opt milioane de euro și să-l transforme într-un hotel de lux.

Hotelierii mai în vârstă își amintesc că pe vremuri, înainte de Revoluție, la Lido, considerat pe atunci o culme a rafinamentului vieții mondene a Bucureștiului, exista singura piscină cu valuri din România. Angajații hotelului le spuneau celor care le treceau pragul că o minune asemănătoare se găsea doar în celebrul hotel Lido din Veneția. În ultimii 25 de ani, singurele valuri care au venit dinspre Lido au fost cele din presa vremii, atunci când a fost privatizat destul de dubios în 1993, și, mulți ani mai târziu, când s-a încins procesul prin care moștenitorii clădirii o revendicau de la frații Păunescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Urmașii doctorului Constantin Angelescu, cel care a construit hotelul în anii '30, l-au revendicat și câștigat definitiv în instanță, în 2010, după ce au așteptat 17 ani și ar fi cheltuit un milion de dolari cu procesele. Imediat ce a fost preluat de către moștenitori, hotelul a fost închis și așa a rămas până astăzi. Prin oraș s-a zvonit că Lido este scos la vânzare, dar prețul despre care se discuta că proprietarii l-ar cere, 60 de milioane de euro, i-a speriat pe toți cei care visau la clădirea emblemă de pe Bulevardul Magheru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dacă ar fi fost vorba să-l cumpere, și Daniel Guță și Sorin Melinte, doi oameni de afaceri români, s-ar fi speriat de suma astronomică cerută pe fostul simbol al Capitalei. Dar ei au mers pe altă variantă și le-au propus moștenitorilor doctorului Angelescu să închirieze clădirea pentru 15 ani, să investească în renovarea și modernizarea ei peste 8 milioane de euro și să facă din Lido un hotel de lux, așa cum era pe vremuri. Prin piață se vehiculează că cei doi le-ar fi oferit proprietarilor hotelului o chirie de 60.000 de euro pe lună, sumă pe care Guță și Melinte nu vor s-o confirme.

Un investitor discută cu InterContinental și Marriott pentru a ridica un hotel în centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI Un investitor discută cu InterContinental și Marriott pentru a ridica un hotel în centrul Bucureștiului

Sorin Melinte nu este la prima aventură în domeniu, pentru că, în 2004, a construit de la zero un hotel în București, pe Calea Moșilor, este drept, de patru ori mai mic decât Lido, care are 119 camere. Melinte are și o firmă de construcții în București, Armonia Construcții, dar și mai multe societăți în Spania, printre care o companie care organizează concerte, Sociedad Musical Armonia Spania, și una de turism, Viajes Armonia Spania. Daniel Guță este acționar la mai multe societăți din Constanța, cu activități în turism și real estate, dar și la o firmă care activează în port. Pentru proiectul Lido s-au gândit să facă o entitate separată, un SPV special înființat pentru asta, care va fi reprezentat de cei doi.

Daniel Guță a povestit pentru Profit.ro că vrea să dezvolte în România, împreună cu partenerul său, un lanț hotelier care să includă cel puțin două hoteluri în București, unul pe litoral, altul la munte și restul în orașe reședință de județ. Așa au ajuns să intre, prin intermediul avocaților, în legătură cu proprietarii Lido, cu care sunt acum "sub incidența" unui "head of terms" pentru închirierea hotelului. "Suntem în negocieri avansate pentru perfectarea contractului de închiriere pentru o perioadă de minimum 15 ani", a spus Guță, care afirmă că o parte dintre cei șase moștenitori sunt deja de acord cu propunerea, iar cu ceilalți încă mai discută. El speră ca până la jumătatea lunii mai să semneze contractul.

Guvernul încearcă să atragă turiști din India cu SPA, snowmobil și vinuri CITEȘTE ȘI Guvernul încearcă să atragă turiști din India cu SPA, snowmobil și vinuri

O parte din cele peste 8 milioane de euro necesare renovării și modernizării va veni din surse proprii, iar cealaltă, din finanțări. Sunt deja mai multe oferte, spune Guță, în special fonduri de investiții din străinătate, cu precădere din Israel, dar și un fond de investiții din Spania care activează și în domeniul hotelier. Investitorii au preconizat între șase luni și un an perioada necesară ca să obțină autorizațiile, după care mai au nevoie de încă un an pentru toate lucrările de modernizare. Hotelul ar urma astfel să fie deschis în doi ani. Cele 119 camere vor fi refăcute complet, de la zero, și redotate, dar fațada va fi păstrată, cu minore modificări. Pe acoperiș va fi amenajat "ceva", încă nu se știe ce, lucru care se va întâmpla și la subsol. Cei doi investitori discută deja cu mai mulți operatori HoReCa pentru parteneriate, dar va exista și un restaurant a la carte, care va rămâne sub patronajul hotelului.

"Va fi cinci stele superior ultra high class, peste orice standard care se află în România acum. Noi considerăm că marca și brandul Lido au foarte multă notorietate, iar hotelul are o poziție excelentă. Nu va fi un hotel de business sau de trafic, ci un hotel stindard, de lux", a explicat Daniel Guță. Proiectul va fi implementat și derulat de Lucian Marinescu prin intermediul firmei Trend Hospitality. "Reînvie o zonă de tradiție și un brand cunoscut al orașului. Atunci când ai avantaje competitive importante, cum ar fi o poziție foarte bună, o istorie veche și un brand, cum se întâmplă cu Lido, poate fi suficient ca să nu ai nevoie de un lanț hotelier. Lido își păstrează identitatea lui pe această logică", a completat Lucian Marinescu.

EXCLUSIV Document: România devine o destinație pentru călătorii de afaceri, atragerea de turiști în scop personal suferă tot mai mult CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Document: România devine o destinație pentru călătorii de afaceri, atragerea de turiști în scop personal suferă tot mai mult

Complexul Lido - hotelul și Casa Monteoru - a fost construit de doctorul Constantin Angelescu în perioada 1905-1930 pe un teren cumpărat împreună cu soția sa, Virginia Constantinescu Monteoru în 1904. Angelescu, născut în 1869, a studiat medicina la Paris, unde s-a specializat în chirurgie. După studii, s-a întors în țară și a profesat la Spitalul Brâncovenesc și, ulterior, la Spitalul Filantropia, avansând treptat la gradul de profesor universitar (1903) și director al Clinicii Universitare de Chirurgie, potrivit Wikipedia. Angelescu a devenit proprietarul stațiunii Sărata-Monteoru, al unor terenuri petrolifere și imobile în Buzău în urma căsătoriei cu Virginia Constantinescu-Monteoru, fiica milionarului Grigore Monteoru.

Doctorul Angelescu a intrat în politică în 1901, devenind mai întâi deputat al Partidului Național Liberal, apoi senator și, mai târziu, în intervalul 1914-1916, ministru al Lucrărilor Publice, unde s-a ocupat, printre altele, cu organizarea serviciului sanitar al armatei române în contextul intrării în Primul Război Mondial. În ianuarie - martie 1918 a fost numit de Brătianu ministru plenipotențiar al României la Washington, după care a fost vicepreședinte al Consiliului Național pentru Unitatea Românilor, înființat de Take Ionescu la Paris.

Cioloș vrea un program pentru vânzarea mai multor produse românești în marile hoteluri CITEȘTE ȘI Cioloș vrea un program pentru vânzarea mai multor produse românești în marile hoteluri

Angelescu a mai fost ministru al Instrucțiunii Publice în două guverne, ministrul Educației Naționale, ministru secretar de stat și apoi consilier regal. În paralel, condus timp de 24 ani Ateneul Român (1923-1947) și Liga Culturală (1941-1947), iar în 1934 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Constantin Angelescu a murit în 1948, la 79 de ani, lăsând în urmă patru fiice și un fiu.

Lido a trecut, astfel, de la o figură marcantă a începutului de secol la unii dintre cei mai controversați oameni de afaceri ai finalului aceluiași veac. Dacă ar fi trăit, nu se știe dacă doctorul Angelescu ar fi fost de acord să-l închirieze unor investitori care nu au experiență cu hotelurile de lux, dar sigur nu i-ar fi plăcut că una dintre clădirile care dădeau farmec Bucureștiului interbelic să zacă acum părăsită. Părăsită și uitată, așa cum se întâmplă cu povestea doctorului Angelescu și a altora ca el, despre care știm nemeritat de puțin.

viewscnt
Afla mai multe despre
lido
hotel
investitori
inchiriere
renovare