România rămâne fără bucătari în 5 ani, iar restaurantele vor avea de ales: dublează prețul mâncării pentru salarii mai mari sau servesc clienților ciorbă de burtă și sărmăluțele făcute de bucătari chinezi

România rămâne fără bucătari în 5 ani, iar restaurantele vor avea de ales: dublează prețul mâncării pentru salarii mai mari sau servesc clienților ciorbă de burtă și sărmăluțele făcute de bucătari chinezi

Sursa foto:youtube

scris 16 sep 2018

Criza forței de muncă din turism se acutizează și în rândul bucătarilor, iar în cinci ani România restaurantele din România vor fi nevoite fie să plătească bucătarii la nivelul Occidentului, ca să-i poată ține în țară, ceea ce se va reflecta în prețul mâncării, care se va dubla, fie vor aduce bucătari chinezi, care se vor mulțumi cu salarii mai mici și vor învăța să prepare produsele tradiționale românești precum sărmăluțele, micii sau ciorba de burtă, atenționează, într-o discuție cu Profit.ro, Ștefan Bercea, președintele Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din România.

Chiar dacă un executiv chef de la un restaurant dintr-un hotel de cinci stele din București câștigă mii de euro pe lună și cu toate că bucătarii din hotelurile de calitate de pe litoral au și ei salarii care depășesc, de multe ori, 1.500 de euro pe lună, salariul mediu al unui bucătar în România este undeva în jurul a 500-600 de euro. Nu este un secret pentru nimeni că majoritatea bucătarilor buni, cu experiență, au plecat în străinătate și lucrează fie pe vasele de croazieră, fie în restaurante din zonele turistice, fie în hoteluri.

Urmărește-ne și pe Google News

Salariul mediu al unui bucătar român din afara țării trece de 2.500 de euro pe lună, după cum spune Ștefan Bercea, adică de patru ori mai mult decât ar fi câștigat dacă ar fi rămas în țară.

Pe fondul lipsei acute de personal, fostul ministru pentru IMM și Turism Florin Jianu dezvoltă, alături de Dragoș Anastasiu și alți jucători, un program de formare profesională în turism CITEȘTE ȘI Pe fondul lipsei acute de personal, fostul ministru pentru IMM și Turism Florin Jianu dezvoltă, alături de Dragoș Anastasiu și alți jucători, un program de formare profesională în turism

Cu toate că asociația de profil a încercat să deaschidă școli de bucătari, tinerii nu prea sunt interesați de acest domeniu și clasele nu se umplu nici măcar pe jumătate. Ștefan Bercea afirmă că emisiunile culinare de la TV i-au făcut pe mulți să aspire la titulatura de "chef", iar acesta este un lucru bun, însă partea proastă este că majoritatea acestora cred că deja se pricep dacă știu să așeze câteva frunze de salată pe o farfurie. "Puțini bucătari de până în 25 de ani știu, însă, cum se face un sos sau o ciorbă", crede șeful asociației bucătarilor.

Ștefan Bercea estimează că, în cel mult cinci ani, România va trece printr-o cumpănă gastronomică și patronii de restaurante vor avea de ales: fie vor fi nevoiți să le mărească salariile bucătarilor la nivelul celor din țările Europei de Vest, ca să-i poată păstra acasă, iar asta va atrage după sine mărirea tuturor lefurilor dintr-un restaurant, ceea ce va însemna cel puțin o dublare a prețului mâncării, fie vor apela la bucătari din țările asiatice, în special din China, care au pretenții financiare mult mai mici.

Nu este fantezist scenariul potrivit căruia, în următorii ani, românii ar putea mânca în restaurantele tradiționale mici, sarmale, ciorbă de burtă sau ardei umpluți pregătiți de bucătari chinezi. Bercea povestește că, în urmă cu câțiva ani, a ajuns în China și a fost uimit să constate, atunci când i-a învățat pe câțiva tineri bucătari chinezi cum se fac sarmalele, că aceștia sunt extraordinar de harnici, reușind să pregătească într-o oră peste 1.000 de sarmale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bucatari
criza
turism