Persoanele fizice autorizate vor obține autorizație numai pentru cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN, iar întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, vor fi autorizați numai pentru maximum 10 clase de activități. Legislația actuală nu limitează astăzi clasele de activitate pentru PFA. În același timp, sunt introduse limitări la numărul de angajați. Modificările, anunțate de Profit.ro din toamna anului trecut ca fiind pregătite, modifică substanțial regimul persoanelor fizice autorizate, aplicat în ultimii opt ani.
Astfel de știri vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER Prin această platformă vor fi oferite și documentele oficiale pe baza cărora sunt anunțate informațiile.
Schimbările au primit acum ultimul aviz al parlamentarilor și mai trebuie doar promulgate de președintele Klaus Iohannis pentru a fi aplicate.
Explicația Parlamentului: Microîntreprinderile să nu își schimbe statutul după ce observă facilitățile de care beneficiază o astfel de întreprindere :”Întreprinderile individuale să nu dezavantajeze microîntreprinderile, să nu distorsioneze concurența în piață și să nu genereze tensiuni și disfuncționalități în mecanismul economic, stimulând migrarea juridică, economică și fiscală a microîntreprinderilor către statutul de întreprindere individuală”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, o persoană fizică autorizată va putea avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN.
Legislația actuală nu limitează astăzi clasele de activitate pentru PFA.
În același timp, PFA va putea desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta cu contract individual de muncă.
Astăzi, o persoană fizică autorizată poate angaja terțe persoane cu contract individual de muncă fără a fi obligată să se limiteze la un anumit număr de angajați.
Pentru întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, decizia este ca aceasta să poate avea în obiectul de activitate până la 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN și să poată angaja cel mult 8 salariați.
Termenul lăsat la dispoziția PFA și a întreprinderilor individuale pentru a-și actualiza autorizarea, conform numărului limitat de clase va fi de 2 ani de la data intrării în vigoare a viitoarelor reguli.
CITEȘTE ȘI Proiectul care introduce onorarii minime în relația cu avocații și relaxează pentru aceștia regimul interceptărilor a fost amânatCum regulile sunt pregătite să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis până la finalul acestui an, dacă șeful statului nu va retrimite documentul în Parlament spre rediscutare, PFA și întreprinderile individuale vor fi obligate să se conformeze noilor reguli până la sfârșitul anului 2018.
Dacă nu a fost autorizată anterior pentru una sau mai multe activități, PFA sau întreprinderea individuală va trebui să solicite autorizarea acesteia/acestora.
În realizarea obligațiilor, PFA și întreprinderea individuală pot opta pentru modificarea formei de organizare.
În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului, respectiv 60 de zile calculate de la sfârșitul anului 2018 dacă este respectat calendarul, Oficiul Registrului Comerțului va radia din oficiu firmele care nu și-au îndeplinit obligația.
În ceea ce privește studenții care vor să înființeze o afacere proprie, aceștia vor fi scutiți de la plata taxelor pentru operațiunile de înregistrare și autorizare a unui PFA sau unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, precum și de la plata tarifelor pentru serviciile de asistență prestate de aceste oficii.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul va consulta PFA și alte firme, prin Testul IMM, asupra actelor care schimbă regulile în afaceriPentru a beneficia însă de aceste facilități, studentul care obține calitatea de titular al PFA sau de titular al întreprinderii individuale va trebui să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să urmeze cursurile unei instituții de învățământ superior acreditată în România
b) să fie cel puțin în anul II de studiu și să fi promovat, integral, la data solicitării, toate cerințele programei de învățământ prevăzute de senatul instituției
c) nu a împlinit vârsta de 30 de ani