Guvernul a aprobat, în ședința extraordinară de vineri, modificarea normelor Codului fiscal prin care este stabilit că impozitul pentru clădirile cu destinație mixtă, rezidențială și nerezidențială, va fi similar celui aplicat locuințelor, dacă spațiile afectate pentru locuit, respectiv, pentru activitatea economică nu sunt delimitate prin contract și dacă nu sunt deduse cheltuielile cu utilitățile.
Această decizie pregătită de Guvern a fost anunțată în urmă cu o lună de Profit.ro.
Condiția privind deducerea cheltuielilor cu utilitățile se aplică în cazul clădirilor mixte în care spațiul de locuit și cel destinat activității nu sunt delimitate conform prevederilor contractuale de deținere a spațiului. În cazul în care spațiile sunt distincte, de exemplu dacă în contractul de închiriere sau de comodat e prevăzut un spațiu pentru sediul persoanei juridice sau PFA, atunci este necesar un raport de evaluare pentru tot imobilul. Impozitul se calculează ca pentru clădiri rezidențiale pentru partea de locuit și ca pentru nerezidențiale, conform prorata, pentru cea afectată activității. Cele două valori se însumează.
Prin urmare, criteriul utilităților intervine doar acolo unde nu există delimitare a spațiilor prin contract.
Prin cheltuielile cu utilitățile se înțelege: cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare.
CITEȘTE ȘI Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați ca PFA pentru veniturile din tranzacțiiSchimbarea sistemului de taxare a clădirilor din acest an a creat dificultăți, în special, persoanelor care și-au înregistrat firmele sau PFA acasă.
"Clădirile mixte deținute de persoane fizice sunt de două tipuri: cele în care spațiile destinate celor două scopuri rezidențial și nerezidențial sunt sau pot fi delimitate distinct și cele în care spațiile nu sunt sau nu pot fi delimitate distinct. Al doilea caz este cel pentru care proiectul aduce clarificări. Pentru aceste clădiri, încadrarea în categoria rezidențial sau nerezidențial se face în funcție de persoana care decontează cheltuielile cu utilitățile, indiferent, subliniez, indiferent dacă în clădire se desfășoară sau nu activitate economică", a explicat anterior pentru Profit.ro Andreea Steinhart, partner Contexpert.
Pentru toate clădirile mixte, proprietarul persoană fizică este obligat să completeze declarația care se depune la direcțiile de taxe locale până pe 31 martie. Noile prevederi vor fi aplicate de direcțiile de taxe locale după ce vor fi publicate în Monitorul oficial.