Actualele convulsii de natură geopolitică reverberează brutal sectorul energetic, atât în ceea ce privește evoluția prețurilor, cât și securitatea și furnizarea energiei, spune, la Conferința Profit Energy.forum organizată de PROFIT NEWS TV, Daniel Apostol, Director General, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica, Nuclearelectrica
„Nu este corect să facem o echivalență între securitatea energetică și independența energetică. Sunt două valori ale unui sector, mult diferite una de cealaltă. Depinde mult de strategia fiecărui stat în parte, care e obiectivul, securitate energetică sau independența energetica? Este vizibil la ce se întâmplă în lume astăzi că independența energetică nu asigură în mod firesc securitatea energetică, precum securitatea energetică poate fi asigurată și cu ajutorul importurilor, nu neapărat prin independență energetică. Important este cum să faci o ecuație echilibrată pentru economia românească”, spune Apostol, adăugând că, pentru a realiza un astfel de echilibru, este nevoie în primul rând de un dialog sincer, care trebuie să fie productiv, să ducă la decizii concrete și măsuri concrete, care pot fi luate în folosul echilibrat și al statului, și al sectorului, dar și al consumatorului.
„Este firesc ca în perioadă de criză sa fim solidari tocmai pentru a găsi soluții de traversat punctual criza la care ne aflăm la un moment dat. Mă refer la o solidaritate firească, justificată și justificabilă și în relația public-privat. Important este ca deciziile care se iau punctual printr-un dialog constructiv la care făceam referire anterior să fie menite să traverseze criza și să ne ferim ca ceea ce e provizoriu să nu devină permanent. Ori istoria recentă arată că avem această paradigmă a permanentizării măsurilor provizorii”, completează el.
CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Roxana Mircea, REI Grup: Nu a fost un an foarte vesel; stăm pe mulți bani și nu ne-am gospodărit să îi absorbimApostol afirmă și că astăzi, în România, industria de petrol și gaze plătește cele mai mari sume la bugetul de stat, comparativ cu sumele achitate de acest sector în restul țărilor din UE.
Directorul general al Federației Patronale Petrol și Gaze mai spune și că sectorul energetic are nevoie de investiții, fără de care nu se poate dezvolta și nici funcționa.
„Avem nevoie de investiții care să ne dea acest atribut semnificativ pentru o țară europeană, de a ne păstra securitatea energetică și de a deveni un mare producător de energie. Potențial avem, speranțe avem, trebuie să vedem cum reușim să adresăm viitorul cu mai multă importanță și seriozitate decât pansăm prezentul.
Dar, ca să faci investiții ai nevoie de cel puțin 2 elemente despre care vorbim adesea de foarte mulți ani, nevoia de stabilitate și predictibilitate. Sunt două cuvinte fără valoare de care ne-am plictisit și care par să cadă în desuet. Dar, taman, predictibilitatea cadrului de reglementare și a cadrului fiscal face posibilă creionarea unui business plan la nivel național”, precizează Daniel Apostol.
El afirmă și că „trăim astăzi niște convulsii tocmai pentru că această stabilitate nu a fost luată în seamă la momentul creionării bugetului”.
„Cel mai sigur aparat de colectare a taxelor și impozitelor la stat este pompa de benzina, unde la fiecare litru pe care îl luăm peste 50% din banii plătiți se duc direct, automat la stat. Deci industria este un partener al statului român chiar în acțiunea de colectare a taxelor și impozitelor. Ideea este ca fiscalitatea să fie echitabilă pentru nevoia statului de a-și realiza nevoile fiscale, pentru nevoia operatorului, producătorului, investitorului de a nu fi sugrumat în continuarea businessului și pentru cetățean”, explică Apostol.