Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul și cel mai mare concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră românească, unde producția a început în urmă cu mai bine de un an, ar putea compensa un deficit de gaz în eventualitatea unei perioade geroase mai îndelungate, fiind dispus să-și majoreze producția cu 25% și să o și vândă la preț reglementat, a anunțat CEO-ul companiei, Mark Beacom, la Profit Energy.forum - Ediția a VII-a - A doua iarnă de război în energie.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica, Nuclearelectrica
Evoluția favorabilă de pe piețe, dar și a producției, care a depășit așteptările inițiale, ar putea conduce la o suplimentare a producției BSOG, în prezent singurul obstacol venind nu din partea companiei, nici a cumpărătorului întregii producții, Engie, și nici a operatorului de sistem, Transgaz, ci de pe parte a de reglementare.
“Gazul nostru a înlocuit importurile din Rusia, operațiunile au mers foarte bine și am fost bucuroși că producția ne-a depășit așteptările și că avem potențial să creștem producția cu 25%. Dacă vor fi temperaturi scăzute în această iarnă, să sperăm că vom putea pune la dispoziția pieței această cantitate suplimentară”, a declarat Beacom.
Potrivit șefului BSOG, Engie, cumpărătorul gazului produs de companie, este dispus să preia voumele suplimentare, în timp ce cu Transgaz este semnat un contract în acest sens.
“În fiecare zi ne confruntă cu o problemă de reglementare. Problema este unde merge această producție, pe piața reglementată sau pe cea liberă? Aceasta este chestiunea. Când am început acest proiect, am avut și calcule de la finanțatori care au insistat să avem un cumpărător cu rating bun pt a prelua întreaga producție. Am făcut licitație și am vândut gazul înainte ca statul să reglementeze prețul. Ceea ce putem face pentru a ne onora în continuare contractul, suntem dispuși ca orice peste ceea ce producem în prezent, să vindem 100% pe piața reglementată”, a explicat Beacom.
Producția actuală este de 3,1 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producția anuală de vârf este de puțin peste 1 miliard de metri cubi. BSOG dorește să crească producția cu 25% zilnic, deoarece capacitatea de livrare a sondelor a depășit toate așteptările și nu există limitări tehnice pentru asta. Capacitatea de a furniza volume suplimentare pe piața din România așteaptă aprobări de la autoritățile de reglementare, încă din 2022.
Toți concesionarii de la Midia au fost amendați în mai multe rânduri de ANRE cu acest motiv, atât în 2022, cât și în 2023, și fiecare dintre ei a contestat sancțiunile în instanță, după cum a relatat Profit.ro.
Beacom a mai anunțat că anul viitor BSOG se va concentra în totalitate pe energie regenerabilă.
“Avem o infrastructură extrem de greu de construit pe care o putem folosi pentru energie regenerabilă. Putem adăuga gigawati la rețeaua Transelectrica. “Avantajul nostru este că nouă ne-a luat 10 ani să realizăm această infrastructură, iar producătorii de energie eoliană ar înceapă totul de la zero”, susține șeful BSOG.
Potrivit acestuia, deși litoralul românesc al Mări Negre pare mare, există rezervații naturale, poligoane militare, porturi, dezvoltări turistice, cu diferite tipuri de regementări și restricții.
“Avem comunități care poate nu-și doresc astfel de evoluții. De aceea, putem utiliza același coridor și terenurile noastre accesul energiei eoliene offshore la rețeaua Transelectrica”, a explicat Beacom.
“La unitatea noastră de procesare avem suficient teren pentru a instala panouri solare și produce biogaz care să ne acopere propriul consum. Îmi place hidrogenul verde, însă nimeni nu vrea să cumpere așa ceva. Avem o platformă offshore, trebuie dotată doar cu o instalație care să efectueze hidroliza. Dar momentan n-avem cumpărători”, a mai declarat șeful BSOG.