Depogaz Ploiești, compania deținută de principalul producător de gaze din România, Romgaz, a efectuat luni prima operațiune de injecție de gaze în depozitele pe care le operează din acest an. Și asta în pofida faptului că România are o cantitate excedentară, record, de 20 TWh înmagazinată.
De ce este important: La finalul acestui ciclu de înmagazinare, la începutul lunii aprilie, în depozite vor rămâne aproximativ 15-17 TWh, pentru care va trebui achitat tariful unui nou ciclu de înmagazinare. Costurile acestui nou ciclu vor fi achitate de consumatori.
În depozitul de la Ghercești a fost injectată luni o cantitate de 7,15 GWh. Anul trecut, prima operațiune de injectare gaze a fost efectuată pe 9 martie în depozitul de la Sărmășel, iar la Ghercești, prima astfel de operațiune a fost realizată pe 17 martie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Situația este paradoxală atât timp cât, în prezent, există 18,56 TWh înmagazinați în cele 5 depozite ale Depogaz Ploiești funcționale și 1,5 TWh în depozitul Depomureș (operat de Engie).
Comparativ, pe 3 martie 2019, România avea înmagazinată o cantitate de doar 4,6 TWh, de peste patru ori mai mică decât cea existentă în depozite în prezent.
Potrivit unor surse din piață, explicația acestui paradox ține de faptul că presiunea în sistemul național de transport este ridicată, ca urmare a temperaturii ridicate și a intrării în revizie a principalului consumator din România, Azomureș.
Iar operarea depozitului de la Ghercești este una mai simplă, acesta neavând nevoie de stații de comprimare. Cu alte cuvinte, injecția se poate face doar prin deschiderea și închiderea unor robinete.
Decizia de injectie a gazelor nu a fost, foarte probabil, una comercială, ci una tehnică.
Pentru a ține sub control presiunea din sistem, probabil că operatorul de sistem Transgaz a decis, în colaborare cu Depogaz, să injecteze această cantitate în depozitul de la Ghercești, în pofida faptului că volumul de gaz înmagazinat este la un nivel extrem de ridicat.
Este practic imposibil ca la finalul acestui ciclu de înmagazinare (care de obicei se încheie în jurul datei de 1 aprilie) să fie extrași din depozite mai mult de 5 TWh.
O cifră mult mai realistă ar fi de 2-2,5 TWh, dacă sunt luate în calcul volumul zilnic al producției interne și cel al importurilor din Ungaria.
În prezent, consumul intern este de aproximativ 400 GWh/zi, acoperit în mare parte din producția internă (de 270 GWh/zi), dar și din importuri (55 GWh/zi). Chiar dacă, prin absurd, dat fiind prețul de hub atractiv, s-ar elimina toate importurile comerciale din Ungaria (cele din Ucraina, mai scumpe, s-au sistat odată cu luna martie), necesarul de acoperire a consumului din extrageri din depozite ar fi de maxim 4 TWh până la finalul lunii.
Cu alte cuvinte, la finalul acestui ciclu de înmagazinare, la începutul lunii aprilie, în depozite vor rămâne aproximativ 15-17 TWh, pentru care va trebui achitat tariful unui nou ciclu de înmagazinare.
CITEȘTE ȘI Liberalizarea pieței gazelor. Prima tranzacție cu livrare în trimestrul IV a fost efectuată la un preț în scădere cu o treime față de cel de anul trecutCosturile acestui nou ciclu vor fi achitate de consumatori, în pofida faptului că decizia a fost una administrativă în proporție de 80% (majorarea obligațiilor de înmagazinare ordonată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE) și comercială în proporție de doar 20% (decizia Romgaz de a înmagazina un volum de gaze suplimentar).
Dacă în cazul Romgaz, compania va suporta costurile unei decizii comerciale care s-a dovedit greșită, în cazul deciziei ANRE, costurile vor fi achitate de consumatorii finali, furnizorii transferând în factură tarifele de înmagazinare aferente noului ciclu de înmagazinare.
Depogaz Ploiești a extras luni 47,38 GWh din depozitul de la Bilciurești (unde sunt 7,28 TWh depozitați în prezent) și 20,12 GWh din depozitul de la Sărmășel (7,13 TWh depozitați), injectând în schimb 7,15 GWh în depozitul de la Ghercești (1,84 TWh).
Din depozitul de la Bălăceanca nu s-a mai efectuat nicio operațiune (nici de injecție, nici de extragere) de pe 17 februarie, astfel că în prezent sunt depozitați 0,3 TWh
Similar în cazul depozitului de la Urziceni, unde nu s-a mai efectuat nicio operațiune (nici de injecție, nici de extragere) de pe 11 februarie, astfel că în prezent sunt depozitați 1,77 TWh.
Numele depozitului de la Ghercești a fost popularizat de fostul ministru al energiei, Anton Anton, care a făcut un anunț bizar la acea vreme, potrivit căruia vrea să stocheze energie electrică în acest depozit de înmagazinare a gazelor.
„Vrem să accesăm un program european prin care să introducem în România o idee care n-a mai fost introdusă în lumea asta – sau poate c-o fi fost făcută dar nu știu eu – și anume să acumulăm energie electrică în depozite de gaze. Adică, centrala de la Craiova o retehnologizăm, alături de centrala aia la 3 kilometri există un depozit, la Ghercești, iar în depozitul respectiv introducem gaze atunci când avem exces de energie electrică de la eoliene, pentru că noi în România nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice.”, susținea fostul ministru.