Fed taie dobânda de referință pe fondul epidemiei de coronavirus

Fed taie dobânda de referință pe fondul epidemiei de coronavirus
scris 3 mar 2020

Rezerva Federală (Fed) a SUA a redus, marți, dobânda de referință cu 50 puncte de bază, în încercarea de a stimula economia americană în contextul epidemiei de coronavirus.

Dobânda de referință a fost redusă în intervalul 1%-1,25%.

Urmărește-ne și pe Google News

“Coronavirusul prezintă riscuri crescânde pentru activitatea economică”, potrivit unui comunicat al Fed remis la jumătatea ședinței de politică monetară de două zile, scrie Bloomberg.

Este prima decizie de tăiere a dobânzii-cheie luată înainte de terminarea ședinței de politică monetară începând cu octombrie 2008, în timpul crizei financiare. Totodată, este prima dată când dobânda este redusă cu mai mult de 25 de puncte de bază în ultimii 12 ani.

Directorul OMS, după cea mai neagră săptămână pentru burse din 2008: Nu vă mai panicați din cauza coronavirusului! CITEȘTE ȘI Directorul OMS, după cea mai neagră săptămână pentru burse din 2008: Nu vă mai panicați din cauza coronavirusului!

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a coborât la un nou minim record după anunțarea deciziei, la 1,026%, în timp ce principalii indici bursieri de la New York s-au apreciat, însă ulterior au trecut în teritoriu negativ. În jurul orei 18:45 (ora României), indicele S&P 500 se deprecia cu 1,02%, DJIA cu 1,33%, iar Nasdaq Composite cu 1,10%.

Într-o conferință de presă după publicarea deciziei Fed, președintele băncii centrale, Jerome Powell, a admis că reducerea dobânzii-cheie nu rezolvă problema întreruperilor în lanțurile de aprovizionare cauzate de răspândirea Covid-19, dar a subliniat că politica monetară joacă un rol în privința susținerii economiei, potrivit MarketWatch.

Fed a transmis că monitorizează evoluția situației și implicațiile asupra perspectivelor economice și va folosi instrumentele aflate la dispoziție pentru a susține economia.

Decizia Fed ar putea fi urmată de mutări similare din partea băncilor centrale din întreaga lume, deși nu toate au suficient spațiu de manevră, din cauza dobânzilor mici sau chiar negative, cum este cazul Băncii Centrale Europene (BCE) și al Băncii Japoniei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federala
fed
sua
taiere dobanzi
decizie politica monetara