Paradox: Business-ul cu gaze - singurul în creștere al OMV Petrom, în pofida OUG 114 și a reducerii cu 8% a producției

Paradox: Business-ul cu gaze - singurul în creștere al OMV Petrom, în pofida OUG 114 și a reducerii cu 8% a producției
scris 1 nov 2019

OMV Petrom și-a majorat profitul pe segmentul Downstream Gas în primele 9 luni ale acestui an cu numai puțin de 238%, fiind singurul segment în creștere al companiei, în pofida plafonării prețului gazelor alocate clienților casnici și CET-urilor la 68 lei/MWh și a reducerii producției cu 8%. Explicația: cea mai mare a acestui profit (158 milioane lei din totalul de 223 de milioane lei la 9 luni) a fost realizat în trimestrul 1, când OUG 114 nu intrase în vigoare. În plus, începând cu luna mai, OMV Petrom a devenit cel mai mare importator de gaze din România, dublându-și activitatea de producător cu cea de trader și revânzând pe piețele centralizate inclusiv gaze achiziționate de pe pieța internă.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Asta nu înseamnă că celelalte business-uri principale ale companiei, cel de Upstream sau cel de Downstream Oil, nu au fost profitabile, ci doar că, spre deosebire de Downstream Gas, ele au fost mai puțin profitabile comparativ cu anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

În primele trei trimestre, vânzările către terți ale segmentului Downstream Gas s-au ridicat la 30,13 TWh, cu 3% peste cele din perioada similară a anului anterior.

OMV Petrom: profit în creștere cu 3% pe primele 9 luni, în scădere cu 43% în trimestrul al 3-lea CITEȘTE ȘI OMV Petrom: profit în creștere cu 3% pe primele 9 luni, în scădere cu 43% în trimestrul al 3-lea

Ca venituri însă, Downstream Gas a raportat o creștere de 30% față de aceeași perioadă a anului precedent, de la 3,2 miliarde de lei la 4,175 miliarde de lei.

Rezultatul pare la prima vedere surprinzător cât timp, din cei 30,13 TWh vânduți către terți, 7,14 TWh au fost comercializați la preț reglementat de 68 de lei/MWh.

Numai că în 2018, potrivit unor surse din piață, OMV Petrom a vândut gaze la un preț mediu de 80 lei/MWh. Potrivit propriilor mărturisiri însă, în 2019 a vândut gaze pe piețele centralizate la un preț mediu de 122,5 lei/MWh în primul trimestru, 105 lei/MWh în trimestrul al doilea și 112 lei/MWh în trimestrul al treilea, de unde și creșterea profitabilității, care a compensat plafonarea prețului gazelor către populație și CET-uri.

Profitul în creștere cu 238% raportat de Downstream Gas (de la 66 milioane lei în primele 9 luni ale anului trecut la 223 milioane lei în perioada similară a acestui an) și eliminarea profitului între segmente au compensat scăderea profitului cu 13% înregistrat la nivelul segmentelor Upstream și Downstream Oil. Așa se explică majorarea profitului total grupului la 9 luni cu 3%, copmparativ cu perioada similară a anului trecut.

Începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, în încercarea de a-și conserva cota de piață de pe segmentul gazelor naturale în contextul intrării în vigoare OUG 114 (care stabilește cantități fixe de vândut la preț reglementat) și a scăderii cu 8% a producției, OMV Petrom a apelat la importuri și la achiziții de gaze de pe piața autohtonă.

În cel de-a doilea trimestru, și ca urmare a faptului că nu a produs electricitate, Downstream Gas a înregistrat o pierdere de 1,16 milioane de lei.

Începând cu cel de-al treilea trimestru însă, OMV Petrom și-a majorat considerabil vânzările (din producția proprie și importuri) către terți, cu 49% (de la 7,54 în trimestrul al treilea al lui 2018 la 11,22 TWh). În plus, a mai și revândut pe piețele centralizate 1,08 TWh achiziționați de pe piața internă, potrivit propriului raport, care precizează că “a comercializat 12,3 TWh prin diverse produse standard iî trimestrul al treilea la un preț mediu comparabil cu prețul pieței (112 lei/MWh)”. Cu alte cuvinte, OMV Petrom a vândut în ultimul trimestru o cantitate cu 63% peste cea din semestrul similar al anului trecut.

Iar veniturile totale reflectă majorarea cantităților vândute, fiind mai mari cu 52% decât cele cel de-al treilea trimestru al anului trecut (1,65 miliarde lei comparativ cu 1,08 miliarde lei),.

Și profitul Downstream Gas din ultimul trimestru a evoluat pozitiv, chiar dacă mai timid (luând în calcul volumele relative vândute către terți, 7,54 TWh în trimestrul al treilea al anului trecut, 12,3 TWh în trimestrul al treilea al acestui an), fiind în creștere cu 44% (66,28 milioane de lei, raportat la 45,97 milioane de lei - ca urmare a scăderii înregistrării a 47 milioane lei venituri din asigurare aferente centralei electrice Brazi - efectuate anul trecut).

EXCLUSIV Toate hotelurile din România ale lituanienilor de la Apex Alliance - scoase la vânzare după deschidere. Primul pe listă, Hiltonul abia inaugurat în aeroportul Otopeni. În acționariat - cel mai bogat om din statul baltic CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Toate hotelurile din România ale lituanienilor de la Apex Alliance - scoase la vânzare după deschidere. Primul pe listă, Hiltonul abia inaugurat în aeroportul Otopeni. În acționariat - cel mai bogat om din statul baltic

Așa se face că, în propriul comentariu, OMV Petrom, “susținut de achizițiile de la terți, a reușit să își mențină portofoliul de clienți în contextul obligațiilor de a livra gaze naturale către piața reglementata și de a tranzacționa gaze naturale pe piețele centralizate”.

În plus, pe lângă majorarea volumului de gaze vândute către terți, compania a mai reușit și să-și majoreze cantitatea înmagazinată pentru perioada iernii. La sfârșitul trimestrului al treilea, OMV Petrom avea 4,3 TWh de gaze naturale în depozitele subterane, față de 3,5 TWh la sfarșitul trimestrului similar al anului trecut.

Dar de unde provine gazul suplimentar vândut de OMV Petrom, în condițiile în care a raportat o scădere a producției de gaze cu 8%? Cel puțin în trimestrul al treilea, compania susține că un TWh a fost cumpărat de la terți pe piața internă.

În plus, începând cu luna mai, așa cum a relatat Profit.ro, OMV Petrom a devenit principalul importator de gaze din România, cu o cotă de peste 40%. În iunie, de exemplu, OMV a importat 621 GWh (aproximativ o cincime din producția lunară a companiei).

Profit.ro a remarcat încă din august că importul de gaze și revânzarea lor pe piața internă par a fi soluția adoptată de companie pentru a contracara parțial scăderea de venituri impusă prin plafonarea prețului gazelor din producția internă la 68 lei/MWh. Plafonarea prețului este impusă doar gazului produs autohton, nu și celui importat. Așa se face că a devenit atractiv pentru OMV Petrom să cumpere gaz mai ieftin din exterior, pe care să-l vândă apoi la prețul mediu al pieței interne.

Interesant este însă că se pare că OMV Petrom nu a cumpărat gaze numai de la compania mamă, OMV. Potrivit raportului la 9 luni, compania românească a achitat către OMV Gas Marketing & Trading GmbH 230 milioane de lei și a încasat 137 milioane de lei. Cum producția companiei s-a situat undeva la 35,5 TWh, iar vânzările la 30,13 TWh, înmagazinările la 4,3 TWh, iar gazul utilizat pentru producția de electricitate la peste 4 TWh, ar rezulta, în cazul în care toate importurile s-ar fi realizat de la compania mamă, un preț de import de 31 de lei/MWh, la jumătatea celui de pe CEGH, bursa austriacă operată chiar de OMV.

Foarte probabil, OMV Petrom a fost nevoită să importe gaze și de la alți furnizori, la prețul pieței de peste 80 de lei/MWh. De altfel potrivit unor surse din piață, importurile de 16 GWh/zi efectuate din Bulgaria, prin conducta Giurgiu-Ruse, sunt efectuate de OMV Petrom, iar sursa nu pare a fi OMV.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
gaze
importuri
oug 114
profit
crestere