Situația economică din Zimbabwe se înrăutățește. Există probleme cu aprovizionarea mai multor produse de bază, de la pâine la combustibili, penele de curent sunt zilnice, iar inflația anuală a ajuns la trei cifre, a doua cea mai mare din lume după Venezuela. Guvernul a decis să nu mai publice datele privind inflația pentru o vreme, după ce la începutul anului a interzis tranzacțiile în valută.
Țara africană a trecut, în 2007-2009, prin unul dintre cele mai mai acute episoade de hiperinflație din istorie, cu o creștere a prețurilor într-un ritm lunar în rândul zecilor de miliarde. Cea mai mare bancnotă ajunsese cea de 100.000 de miliarde de dolari zimbabweeni. În cele din urmă, Zimbabwe a suspendat pentru o vreme moneda proprie și apoi a legat-o de dolar.
Dictatorul Robert Mugabe a fost eliminat după patru decenii la putere la sfârșitul anului 2017, iar înlocuitorul său, Emmerson Mnangagwa, a promis regenerarea economică și a declarat că țara este „deschisă pentru afaceri”. În schimb, lucrurile au mers de la rău la mai rău. Politica extinderii rapide a ofertei de bani prin vânzarea biletelor de trezorerie, la fel ca sub conducerea lui Mugabe, se reîntoarce. Anul acesta, Zimbabwe a renunțat la paritatea cu dolarul și a interzis tranzacțiile interne în valută (majoritatea în dolari), singura deviză cu putere de circulație fiind o cvasi-monedă locală care nu poate fi tranzacționată în afara țării, mișcarea provocând panică.
CITEȘTE ȘI România, printre cele mai mari creșteri din UE ale comerțului cu amănuntulMinistrul de finanțe din Zimbabwe a răspuns, la finele săptămânii trecute, la criza economică care se înrăutățește, anulând publicarea statisticilor asupra inflației pentru următoarele șase luni, sub justificarea că acestea n-ar mai fi compatibile după schimbările monetare, și crescând prețul energiei de cinci ori. Și Venezuela a suspendat publicarea datelor privind dinamica prețurilor.
„Zimbabwe se află la marginea prăpastiei și, dacă va cădea peste, va fi un drum destul de lung pentru a reveni”, spune Derek Matyszak, consultant de cercetare din Zimbabwe pentru Institutul de Studii de Securitate din Africa de Sud, citat de Bloomberg. „Roțile cad. Nu există altă cale de a ieși dintr-o schemă Ponzi decât o infuzie masivă de bani pentru a-ți plăti creditorii”.
Rată anuală a inflației este de 558%, cam de trei ori mai mare decât cea din datele oficiale, fiind a doua cea mai mare dinamică a prețurilor din lume, după Venezuela (35.000%), arată Bloomberg, care îl citează pe Steve H. Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea John Hopkins din Baltimore.
Dolarul s-a apreciat de la 1:1, la începutul anului, la 9,3 unități locale la cursul oficial, dar se tranzacționează cu aproape 11 pe piața neagră.
„Calcâiul lui Ahile este introducerea noii monede și excluderea dolarului”, spune Hanke. "Va fi un dezastru absolut", adaugă el.
În timp ce costul serviciilor de bază a urcat cu 400% în acest an, creșterile salariale au fost în jur de 10%, declară Japhet Moyo, secretarul general al Congresului Sindicatelor din Zimbabwe, care are 130.000 de membri.
Ministrul Finanțelor, Mthuli Ncube, a încercat să evidențieze primul sold pozitiv al contului curent al țării într-un deceniu ca semn al progresului și a estimată că inflația lunară, care a crescut la 39,3% în iunie, va fi aproape de zero până la sfârșitul anului. Unul dintre criteriile utilizate de către economiști pentru a evalua dacă o economie este în hiperinflație este creșterea lunară a prețurilor cu mai mult de 50%.
Problema fundamentală este că guvernul nu a reușit să atragă investiții semnificative și nu a schimbat în mod substanțial politicile din epoca Mugabe, consideră John Robertson, un economist independent din capitala Harare.
„Oamenii sunt foarte furioși” și, chiar dacă un sfert din populație a emigrat deja, ar putea urma mai mulți, adaugă Matyszak.