Nuclearelectrica va fi obligată să vândă 13,4% din producție la un preț reglementat de 188 lei/MWh pentru acoperirea consumului populației

Nuclearelectrica va fi obligată să vândă 13,4% din producție la un preț reglementat de 188 lei/MWh pentru acoperirea consumului populației
scris 28 feb 2019

Nuclearelectrica va vinde în acest an 1,38 TWh furnizorilor de ultimă instanță (FUI) la un preț reglementat de 188,33 lei/MWh, această energie urmând a fi livrată consumatorilor casnici rămași în regim reglementat, a decis Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Prețul reglementat pentru Nuclearelectrica (ca și pentru Hidroelectrica) este menit a micșora costurile cu achiziția de energie ale FUI-lor, pentru ca aceștia să poată practica de la 1 martie un tarif la energie identic cu cel din prezent și pentru ca ei să-și recupereze o parte din costurile cu achiziția de energie de anul trecut, când ANRE a înghețat costurile recunoscute pentru un an. Inițial, ANRE susținea că până la 65% din producția Nuclearelectrica și Hidroelectrica ar putea fi alocată acoperirii consumului clienților casnici rămași în regim reglementat.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul mediu ponderat pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) în luna ianuarie a fost de 352 lei/MWh, iar pe piețele bilaterale s-a situat între 296 și 325 lei/MWh. În luna februarie, prețurile au scăzut simțitor, săptămâna trecută, prețul mediu pe PZU ajungând la 227 lei/MWh, iar cele de pe piețele bilaterale situându-se între 214 și 280 lei/MWh.

Nuclearelectrica susține că marți a primit o decizie a ANRE prin care a fost informată că “are obligația sa vândă pe piața reglementată, în perioada 1 martie 2019 - 31 decembrie 2019 (lunile martie – aprilie 2019, respectiv iulie – decembrie 2019), o cantitate de 1,377 TWh, reprezentând 13,4% din cantitatea totala de producție programată pentru anul 2019 la prețul reglementat de 188,33 lei/MWh. Acest preț reglementat nu include tariful de transport al energiei, în cuantum de 1,18 lei/MWh”.

EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșua CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșua

Consumatorii casnici care nu au optat pentru piața concurențială vor plăti de la 1 martie aceleași facturi în pofida deciziei Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de majorare a tarifului de distribuție cu 2,5% ca urmare a introducerii noii contribuții de 2% pe cifra de afaceri. Explicația: majorarea tarifului de distribuție va fi compensată de scăderea tarifelor de furnizare aplicate de Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) pentru consumatorii casnici.

În cazul consumatorilor casnici care au optat pentru piața concurențială, însă, facturile se vor majora cu aproximativ 4 lei/MWh, ca urmare a deciziei ANRE de a transfera costul cu plata contribuției de 2% pe cifra de afaceri impuse distribuitorilor, transportatorilor și operatorului de sistem în factura finală. Consumatorii din regim concurențial au negociat cu furnizorii doar prețul de furnizare al energiei, celelalte componente (tariful de distribuție, tariful de sistem și de transport, cărora li se aplică noua contribuție, dar și certificatele verzi, contribuția de cogenerare și acciza) viind variabile și depinzând exclusiv de ANRE.

Nuclearelectrica a realizat în 2018 un câștig pretaxare din activități continue EBITDA de 1,09 miliarde lei, în urcare cu 17,88% față de exercițiul financiar anterior. Nuclearelectrica (SNN), societatea care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, a realizat anul trecut venituri totale de 2,13 miliarde lei, cu 12,10% mai mari decât cele de 1,90 miliarde lei din 2017. În același răstimp, cheltuielile totale de exploatare s-au majorat într-o dinamică mai redusă, +6,45%, la 1,65 miliarde lei, de la 1,55 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nucleaelectrica
pret
reglementat