RAPORT: Piața de tranzacții din România a scăzut cu 12% anul trecut, până la 5 miliarde euro

RAPORT: Piața de tranzacții din România a scăzut cu 12% anul trecut, până la 5 miliarde euro
scris 27 feb 2019

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a scăzut anul trecut cu 12%, până la aproximativ 5 miliarde euro, în linie cu evoluția pieței Europei Centrale și de Est, potrivit unui raport publicat miercuri de firma de consultanță PwC.

În privința volumelor, cele peste 170 de tranzacții înregistrate anul trecut în România au însumat o valoare de aproximativ 5 miliarde de euro. Suma are în vedere valorile tranzacțiilor făcute publice, dar și estimări și proiecții ale valorilor, în situațiile în care date referitoare la preț nu au fost disponibile din surse publice, potrivit PwC.

Urmărește-ne și pe Google News

”Numărul tranzacțiilor este în creștere comparativ cu anii precedenți, când, s-au înregistrat în medie 130-140 de tranzacții pe an. Acest fapt relevă o mai mare transparență și încredere a pieței”, se arată în comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Și Comisia Europeană atenționează: Măsurile Guvernului cresc riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România. Câștigul bugetar pe termen scurt se va risipi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Și Comisia Europeană atenționează: Măsurile Guvernului cresc riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România. Câștigul bugetar pe termen scurt se va risipi

Liderul echipei de tranzacții PwC România, George Ureche, consideră că, în piață, se simte o presiune în sensul creșterii așteptărilor privind valoarea adăugată generată de o tranzacție, scrie News.ro.

”Atingerea acestui obiectiv depinde de capacitatea de a se identifica și valorifica sinergiile și de a se integra elementele de valoare pe care le are entitatea achiziționată. De multe ori nu se cumpără doar o poziție în piață, se cumpără o tehnologie sau un activ care este mai valoros decât modul în care este reflectat în situațiile financiare ale companiei” spune George Ureche.

Pentru anul 2018, raportul arată că cele mai efervescente domenii au fost cel de IT&C, servicii medicale și farma, imobiliar și producție industrială. Chiar dacă valorile tranzacțiilor nu au fost publicate în toate cazurile, în ultimii ani, s-au înregistrat, anual, aproximativ 15 tranzacții de peste 100 de milioane de euro.

”Valoarea totală a pieței a fost influențată, în fiecare an, de numărul tranzacțiilor de peste 100 de milioane de euro. Media valorică anuală a fost constantă în jurul valorii de 30 de milioane de euro. Dacă sunt excluse tranzacțiile mari, media pieței ajunge la aproximativ 14 milioane de euro per tranzacție”, se arată în comunicat.

Un partener D&B David și Baias, Anda Rojanschi, consideră că numărul mare de tranzacții înregistrate în 2018 reflectă efervescența pieței.

”2017 și 2018 au fost pentru România anii cu cea mai mare valoare a activității de tranzacții, depășind vârful anterior din perioada 2006-2008. În prezent, oportunitățile de finanțare și creștere pe care le au societățile românești se află atât pe piața de capital, cât și în zona de fuziuni și achiziții (tranzacții private). Vânzarea, parțială sau totală, a afacerii către un investitor care are atât forța financiară, cât și deschidere către piețe care până la momentul tranzacției nu au putut fi adresate este o cale de creștere pe care tot mai multe societăți românești o au în vedere”, spune Anda Rojanschi.

Pentru anul 2019, PwC anticipează o evoluție oarecum similară ultimilor doi ani, atât în ceea ce privește valoarea pieței, cât și numărul de tranzacții.

”Sunt proiecte deja începute în mai multe sectoare, iar finalizarea cu succes a acestora depinde în mare măsură de stabilitatea economică și legislativă a țării. Dacă aceste elemente sunt întrunite, vedem un an foarte bun pentru piața de fuziuni și achiziții”, a spus George Ureche.

viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
tranzactii
fuziuni