NEPI și Rockcastle au încheiat fuziunea, generând apariția celui mai mare investitor imobiliar din Europa Centrală și de Est

NEPI și Rockcastle au încheiat fuziunea, generând apariția celui mai mare investitor imobiliar din Europa Centrală și de Est
scris 19 iul 2017

Fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari investitori de pe piața locală de real estate, a încheiat fuziunea cu rivalul Rockcastle Global Real Estate, din Mauritius, tranzacție care creează cel mai mare jucător pe piața imobiliară din Europa Centrală și de Est (ECE), cu o valoare de piață de circa 6,1 miliarde de euro.

Activitățile celor două societăți au fuzionat într-o noua entitate înregistrată în Isle of Man, iar noua companie se numește NEPI – Rockcastle.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acordului, atât NEPI, cât și Rockcastle au transferat 100% din activele și obligațiile proprii, inclusiv participațiile în subsidiarele celor două fonduri, transferând efectiv dreptul de proprietate asupra întregii activități a fiecărei companii către noua entitate.

NEPI se delistează de pe bursa din Londra. Investitorii britanici își vor putea transfera acțiunile la BVB sau JSE CITEȘTE ȘI NEPI se delistează de pe bursa din Londra. Investitorii britanici își vor putea transfera acțiunile la BVB sau JSE

“Acționarii NEPI vor câștiga imediat expunere către un portofoliu semnificativ în Polonia, cea mai mare și lichidă piață imobiliară din regiunea CEE, cu previziuni economice pozitive. Acționarii Rockcastle vor câțtiga expunere către cel mai mare portofoliu imobiliar din România (care este a doua piață imobiliară din regiune ca mărime, cu cea mai rapida creștere economică din Europa previzionată pentru 2016 și 2017, conform studiilor Fondului Monetar Internațional), dar și către al doilea portofoliu imobiliar din Slovacia“, spune compania.

În urma fuziunii, noua entitate devine cea mai mare companie imobiliară din regiunea ECE și una dintre cele mai mari pe segmentul de retail din Europa, apreciază reprezentanții celor două fonduri.

“Compania va beneficia de un cost al capitalului mai scăzut, rezultat din îmbunătățirea anticipată a riscului operațional și financiar, creat de dimensiunea mai mare a operațiunilor, diversificarea geografica, creșterea lichidităților și accesul la capital. Sinergiile financiare semnificative vor rezulta dintr-un cost al datoriei mai scăzut, generat de un profil de risc mai bun și de o îmbunătățire potențială a ratingului de credit“, potrivit părților.

NEPI începe în 2017 construcția unui centru comercial în Râmnicu Vâlcea și extinde mallurile din Sibiu și Galați CITEȘTE ȘI NEPI începe în 2017 construcția unui centru comercial în Râmnicu Vâlcea și extinde mallurile din Sibiu și Galați

NEPI precizează că fuziunea a fost aprobată de toate autoritățile relevante, fie necondiționat, fie făcând obiectul unor condiții acceptabile atât pentru NEPI, cât și pentru Rockcastle.

Capitalizarea bursieră la listarea companiei a fost de 6,1 miliarde de euro, iar NEPI Rockcastle deține și administrează 51 de proprietăți operaționale localizate în principal în șase țări din Europa Centrală și de Est, cu o valoare totală de aproximativ 4 miliarde de euro, precum și șase dezvoltări în curs de construcție.

În România portofoliul NEPI cuprinde Mega Mall, Promenada Mall, Vulcan Value Center, Timișoara Shopping City, CityPark Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Galați Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center și alte centre comerciale în întreaga țară, dar și clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din București, City Business Centre din Timișoara și The Office din Cluj.

La finalul anului trecut, NEPI a deschis centrul comercial Shopping City Piatra-Neamț, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro. Fondul sud-african a început și procesul de reconfigurare a mall-ului Shopping City Sibiu, care presupune o investiție de 20 milioane de euro, în plan fiind atât deschiderea unui cinematograf, cât și modificări la galeria comercială.

De cealalaltă parte, Rockcastle deține acțiuni mobiliare la companii din Marea Britanie, SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada, dar și în Europa, valoarea portofoliului de valori mobiliare listate, depășind, la finele lunii septembrie, 1,83 miliarde de dolari, se arată în comunicat. Portofoliul Rockcastle în proprietăți de investiții include 7 proprietăți de retail generatoare de venituri, 2 proiecte în curs de construcție și 3 proprietăți condiționate de obținerea autorizațiilor de pre-leasing, la o valoare cumulată evaluată la 878,6 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
nepi
rockcastle
fuziune
newco