Ministrul Energiei amenință Exxon: Le recomand să nu vândă compania, ci participația, prin HG de transferare a licenței!

Ministrul Energiei amenință Exxon: Le recomand să nu vândă compania, ci participația, prin HG de transferare a licenței!
scris 7 ian 2020

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Virgil Popescu, a amenințat, mai mult sau mai puțin voalat, gigantul american ExxonMobil, “recomandându-i” să nu vândă direct compania care deține licența în Neptun Deep, ci să respecte legislația românească și să accepte să-și înstrăineze participația printr-o hotărâre de guvern pentru transferul licenței.

Mesajul este transmis într-un context în care, conform unor surse, Lukoil a cerut și obținut acces la camera de date OMV Petrom, cum poate fi văzut mai jos.

Urmărește-ne și pe Google News

“Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislația românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licență. Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, este mesajul ministrului Economiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Reacția membrului Cabinetului Orban ar putea avea legătură cu intenția OMV Petrom de a realiza un consorțiu, alături de Romgaz și o altă companie străină (polonezii de la PGNiG, potrivit unor surse din piață) care să preia participația de 50% pe care Exxon o deține în Neptun Deep. Reprezentanții companiilor au analizat deja datele din camera de date deschisă de ANRM la OMV Petrom (și nu la Exxon!).

Criză de timp. Concluzia discuției Orban - șefii OMV și Petrom: Decizia finală de investiție la Neptun Deep, în iunie CITEȘTE ȘI Criză de timp. Concluzia discuției Orban - șefii OMV și Petrom: Decizia finală de investiție la Neptun Deep, în iunie

Romgaz și compania străină ar dori să preia câte 20%, iar OMV Petrom, 10% (pe lângă procentul de 50% pe care-l deține), dar și statutul de operator. Ceea ce i-ar da posibilitatea să forțeze adoptarea unei decizii de investiție, în cazul în care guvernul îi îndeplinește doleanțele (modificarea cât mai rapidă a legi offshore). În plus, deși vrea să cumpere doar 10%, față de câte 20% ceilalți doi membri, OMV Petrom, ca lider al acestui consorțiu, va fi și principalul negociator al prețului cu ExxonMobil.

Reacția ministrului sugerează că negocierile dintre liderul consorțiului, OMV Petrom, și Exxon par a fi intrat în impas, americanii nefiind mulțumiți de oferta primită și având și alți mușterii.

Nu este exclus ca și polonezii de PGNiG să opteze pentru o altă variantă, de a cumpăra singuri participația Exxon sau firma care deține participația Exxon.

ANRM a precizat pentru Profit.ro că mai există o altă companie străină (Lukoil, potrivit unor surse din piață) care a cerut și obținut acces la camera de date de la sediul OMV Petrom.

Potrivit unor surse implicate în discuții ale Profit.ro, ExxonMobil negociază în SUA vânzarea mai degrabă a întregii companii care deține participația la Neptun Deep cu gigantul francez Total, dar și cu Delek Group, cel mai mare acționar al uriașului zăcământ offshore israelian Leviathan.

Vânzarea întregii companii are avantajul, pentru Exxon, că ocolește obținerea acordului guvernului român sau al ANRM, care nu pot decât să solicite informații despre cumpărător și expertiza sa în domeniu.

Probabil că acesta este și motivul pentru care ANRM a declarat, pentru Profit.ro, că “a aprobat o singură cameră de date (cea de la OMV Petrom -n.r.) pentru 3 companii”.

Statul român preferă ca Exxon să vândă participația, și nu compania care deține participația, către consorțiul format de OMV Petrom și Romgaz, și ca eventualii concurenți să vină să analizeze datele în camera deschisă la OMV Petrom.

Decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi luată în luna iunie a anului viitor, susține Platts în raportul său Energy Outlook 2020, analizat de Profit.ro. Foarte probabil, informația provine din surse austriece, de la compania-mamă de la Viena, confirmând declarațiile surpriză ale CEO-ului OMV Rainer Seele, care, în urmă cu o lună, anunța luarea unei decizii de investiție în cursul anului viitor. Exxon nu comentează nimic pe subiectul Neptun Deep de mai mult de doi ani, singura reacție oficială fiind cea către Profit.ro în care confirmă intenția de a-și vinde fie participația, fie firma care deține participația în Neptun Deep.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
ministru
energie
vânzare
neptun deep
omv
petrom
romgaz
pngin
lukoil