ULTIMA ORĂ Guvernul Orban corectează prin ordonanță prevederile OUG 114: Sunt eliminate taxa pe activele bancare și cerințele pentru fondurile private de pensii. Sunt înghețate indemnizațiile demnitarilor, dar nu este interzis cumulul pensiei cu salariul

ULTIMA ORĂ Guvernul Orban corectează prin ordonanță prevederile OUG 114: Sunt eliminate taxa pe activele bancare și cerințele pentru fondurile private de pensii. Sunt înghețate indemnizațiile demnitarilor, dar nu este interzis cumulul pensiei cu salariul
scris 6 ian 2020

Guvernul a decis, luni, prin ordonanță de urgență, eliminarea taxei pe activele bancare, precum și cerințele de capitalizare pentru fondurile private de pensii, prevăzute în OUG nr. 114/2018. Guvernul și-a angajat, la finele anului trecut, răspunderea în Parlament pe toate aceste modificări, dar după ce PSD a sesizat proiectul la Curtea Constituțională, modificările nu pot intra în vigoare până la decizia instanței. Executivul a înghețat, prin noua ordonanță, indemnizațiile demnitarilor, dar nu a mai interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public, așa cum era prevăzut în proiectul din Parlament.

Astfel, Guvernul Orban modifică prevederile privind taxa pe activele bancare și cerințele de capital pentru administratorii fondurilor de pensii din Pilonul 2 incluse în Ordonanța de Urgență 114/2018. Taxa pe active va fi plătită doar pentru 2019, în timp ce administratorii de pensii vor fi obligați să constituie un capital minim de 4 milioane de euro, sub cerințele de creștere a capitalului de circa două ori impuse anterior de Guvernul PSD/ALDE.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot prin noua ordonanță, Executivul a stabilit că indemnizațiile demnitarilor vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2019 și nu vor fi majorate o dată cu creșterea salariului minim brut pe economie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bugetul pentru 2020 a fost promulgat CITEȘTE ȘI Bugetul pentru 2020 a fost promulgat

Totodată, va fi amânată pentru tot anul 2020 aplicarea prevederii din Codul Administrativ privind acordarea pensiilor speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene.

În ordonanță, Executivul a stabilit că nu vor mai fi permise detașările din sistemul privat în sistemul public. Astfel, începând cu intararea în vigoare a ordonanței, nu se vor mai putea efectua detașări la instituțiile autorităților publice centrale și locale atât de la operatori economici cu capital majoritar sau integral de stat, precum și de la persoane juridice de drept privat.

Guvernul a desființat și Fondul de Dezvoltare și Investiții, prevăzut de Guvernul anterior.

OMV Petrom a ieftinit carburanții cu doar 32 de bani/l, considerând că o postare a Finanțelor este mai importantă decât o lege publicată în Monitorul Oficial CITEȘTE ȘI OMV Petrom a ieftinit carburanții cu doar 32 de bani/l, considerând că o postare a Finanțelor este mai importantă decât o lege publicată în Monitorul Oficial

De asemenea, în ordonanța aprobată a fost prevăzută din nou plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă. În proiectul de lege atacat la CCR de PSD, sporul de până la 15% din salariul de bază, acordat în prezent personalului angajat atât în administrația publică centrală, cât și în cea locală, urma a fi plafonat la nivelul lunii decembrie.

În schimb, în noul act normativ nu a mai fost interzis cumulul pensiei cu câștigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice centrale sau locale. Din centralizarea datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice, la nivelul lunii octombrie 2019 se înregistra un număr de 13.474 posturi ocupate cu personal care cumulează pensia cu salariul (din care 3.944 posturi în învățământul preuniversitar, 996 posturi în învățământul universitar, 1.282 în unitățile sanitare).

În privința cumulului, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat că Guvernul va aștepta decizia Curții Constituționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
orban
ordonanta
active
banci
taxa
energie
pensii
fond
salariu
pensie
datasari
guvern
proiect
lege
angajare
parlament