Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele pentru o emisiune de obligațiuni pe 12 ani din cauza dobânzilor prea mari

Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele pentru o emisiune de obligațiuni pe 12 ani din cauza dobânzilor prea mari
scris 16 dec 2019

Ministerul Finanțelor Publice a respins toate ofertele băncilor pentru o emisiune de obligațiuni scadentă în septembrie 2031, din cauza randamentelor prea mari cerute de investitori.

Guvernul a ieșit cu un prospect de 500 de milioane de lei în piață, față de 200-300 de milioane de lei la licitațiile similare din ultimele luni. Băncile au depus oferte de 981 de milioane de lei, o cerere destul de ridicată pentru această scadență, însă Ministerul Finanțelor nu a fost mulțumit de prețul ofertat.

Urmărește-ne și pe Google News

La finele lunii noiembrie, când aceste obligațiuni au fost scoase în piață cel mai recent, Finanțele au împrumutat 249 de milioane de lei la un randament de 4,69% pe an, pe un raport ofertă/cerere de 1,75.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele ROBOR la 3 luni a continuat să urce și a atins cel mai mare nivel din ultimele 5 luni CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a continuat să urce și a atins cel mai mare nivel din ultimele 5 luni

Licitația curentă este cea de-a doua din decembrie în care MFP respinge toate ofertele dealerilor. Până acum, statul a împrumutat 3,14 miliarde de lei în decembrie, deși rectificarea deficitului la 4,4% din PIB de la 2,8% din PIB a crescut abrupt necesarul de finanțare și ar fi însemnat emiterea de obligațiuni de 16-17 miliarde de lei pe piața internă în ultima lună a anului.

Ministerul Finanțelor a plătit dobânzi în creștere pentru împrumuturi în ultima lună, dar deși a extins sumele adjudecate în mai multe licitații, nu este nevoit să accepte chiar toate ofertele de preț, pentru că mai are la dispoziție bufferul în valută pentru acoperirea necesarului de finanțare. Guvernatorul BNR atenționa, însă, că cheltuirea acestuia ar genera lichiditate suplimentară în piața monetară, pe care banca centrală nu o dorește.

Pe de altă parte, lichiditatea în exces din sistemul bancar este în scădere și pentru a doua săptămână la rând băncile nu au mai depus bani la licitația de atragere depozite a băncii centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
obligatiuni de stat
imprumut stat