Dacă suporterii Stelei nu sunt prea încântați că echipa lor va juca cu Manchester City în play-off-ul Ligii Campionilor, hotelierii și proprietarii de pub-uri din București exultă. Echipele engleze atrag la meciuri cei mai mulți suporteri, care sunt și cei mai mari consumatori de alcool dintre vizitatorii străini. Un suporter englez bea peste zece beri pe zi, cât un turist obișnuit într-o săptămână.
Tragerea la sorți de vineri, dură pentru Steaua, le produce o bucurie nesperată hotelierilor români. Într-o lună august în care oamenii de afaceri străini, principalii clienți ai hotelurilor din București, sunt plecați în concedii, iar turiștii din afara țării nu dau năvală, câteva mii de străini cheltuitori sunt mană cerească.
Hotelierii din București au observat că, dintre toate echipele străine care au jucat cu cele românești în diverse competiții, cei mai mulți suporteri vin după formațiile britanice.
"Din experiențele anterioare cu echipele englezești, ne așteptăm la cel puțin câteva mii de turiști la meci. Englezii sunt foarte buni consumatori: toate stocurile de bere din hotelurile în care stau se lichidează, iar barurile fac casa plină", a declarat pentru Profit.ro Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) și directorul general al hotelului Ibis Gara de Nord din București.
CITEȘTE ȘI Ce-i lipsește Bucureștiului ca să fie oraș turistic?Suporterii britanici se cazează la 3-4 stele, mai mult în centru. Unii stau două nopți, alții rămân doar o noapte.
Prima partidă va fi la București, în 16 sau 17 august, iar returul este programat la Manchester, în 23 sau 24 august. "Este important că primul meci va fi la București, pentru că dacă ar fi jucat mai întâi acolo și ne-ar fi bătut cu 5-0, n-ar mai fi fost atât de interesant returul pentru suporterii britanici", crede Ile.
El spune că, de fiecare dată când a avut în hotel suporteri ai unor echipe din Marea Britanie, a trebuit să suplimenteze stocul de bere și să instaleze dozatoare suplimentare. "Beau cel puțin zece beri pe zi. Cum intră în hotel, primul punct în care se duc este barul. Într-o singură zi consumă cât turistul normal într-o săptămână", a adăugat hotelierul.
Șeful FIHR spune că suporterii care ajung în București nu au așteptări culturale, nu vizitează muzee și nu merg la operă. Foarte puțini dintre ei, mai elitiști, mai văd ceva din oraș, iar în rest - distracție.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din BucureștiMihai Acatrinei, directorul hotelului Ramada Majestic din centrul Bucureștiului, crede la rândul lui că hotelurile și barurile din Centrul Vechi sau din apropierea acestuia vor fi pline la jumătatea lui august. Hotelurile din București au în această lună un grad de ocupare de 45-50%.
Acatrinei a observat că hotelurile din centru s-au umplut de fiecare dată când în România a venit o echipă britanică pentru un meci important. "Vin mulți turiști și se fac praf. Doar se îmbată, dar nu distrug, nu fac rele. În general, beau bere, dar mai trag și câte un whisky", a explicat acesta.
La 4-5.000 de suporteri ai lui Manchester City se așteaptă să ajungă în perioada meciului în oraș și Nicolae Istrate, unul dintre proprietarii hotelului Ambasador din centrul Bucureștiului.
"Englezii sunt pe primul loc ca număr de suporteri care ajung aici, iar până la locul 2 este distanță mare. Englezii vin pentru orice echipă, pe când alții se deplasează doar pentru echipa mari", susține hotelierul. Singura grijă a hotelierilor, în zilele în care primesc astfel de suporteri, este să aibă barul plin cu bere. "Englezii beau toți, și femei, și bărbați. Un suporter bea într-o zi cât un turist într-o săptămână", spune Istrate.
Mugur Mihăescu, proprietar de pub și de club în Centrul Vechi, este puțin mai circumspect, neștiind cât de iubită de suporteri e Manchester City. "Este pentru prima oară când vine o echipă ca asta și nu știu câți follower-și are. Nu are o galerie gen Liverpool sau Manchester United, ori echipe cu tradiție din Scoția sau Irlanda. Ăia sunt fanatici și mergi peste tot. Genul lui Chelsea sau Manchester City sunt echipe mai fabricate, mai de teatru, așa", crede el.
Dacă venea Liverpool, în schimb, nu mai erau locuri libere în barurile din centrul Bucureștiului, spune fostul component al trupei de umor Vacanța Mare. El a constatat că anul trecut, când Astra Giurgiu a jucat în Europa League cu West Ham United, suporterii britanici nu s-au mai dezlipit din baruri. "Ăia au venit de luni în București și au plecat joi, morți de beți, la Giurgiu. Timp de trei zile n-au ieșit din baruri. Veneau dimineața, când se deschidea PUB-ul și plecau când închideam. Beau încontinuu. Beau într-o zi cel puțin cât bem noi într-o săptămână", a afirmat Mihăescu.
Suporterii lui West Ham vor ști în ce baruri le place cel mai mult, pentru că vor veni din nou în România în 18 august, când va fi reeditat meciul de anul trecut cu Astra Giurgiu, un nou motiv de bucurie pentru pub-urile bucureștene.
Din păcate pentru hotelierii din București, echipele de fotbal românești nu sunt atât de performante încât să joace multe meciuri și să le aducă suporteri iubitori de băutură. În România, nu știe nimeni exact care este mai puțin performant, fotbalul sau turismul.