Cheltuielile cu serviciile prestate altor companii, în special de consultanță sau management, sunt printre primele analizate de controalele fiscale pentru a descoperi dacă sunt reale sau doar fictive în scopul diminuării taxelor. Profit.ro prezintă un astfel de caz, verificat de Fisc, pentru care inspectorii au constatat obligații în plus de 10 milioane lei.
Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, inspectorii Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili au verificat activitatea unei firme specializate în fabricarea de cabluri, din perioada 1 ianuarie 2010 - 28 februarie 2015, și au constatat că societatea a înregistrat în evidențele contabile cheltuieli fictive de peste 15 milioane lei.
“Urmare unor contracte de consultanță comercială încheiate cu firme din Cipru, au fost facturate către contribuabilul din România, contravaloarea unor servicii de management, consultanță și prestări servicii. S-a dovedit că aceste servicii nu numai că nu erau necesare, dar nici nu au fost efectiv prestate. Mai mult, pentru a le justifica au fost descărcate de pe diverse site-uri rapoarte care au fost prezentate ca fiind întocmite de firma din Cipru. În acest mod, contribuabilul controlat a transferat în Cipru sume de peste 15 milioane lei. În urma inspecției fiscale finalizate în iunie 2016, au fost sesizate organele de urmărire penală împotriva reprezentantilor acestei companii și urmare verificării efectuate și asupra altor tranzacții au atras la bugetul general consolidat obligații fiscale suplimentare de peste 10 milioane lei, reprezentând impozit pe profit și TVA”, au explicat surse oficiale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De regulă, cheltuielile cu serviciile prestate altor companii sunt asociate riscurilor prețurilor de transfer. Grupurile de societăți facturează servicii ale companiilor din cadrul său, iar inspectorii dau, mai ales, atenție celor de management, consultanță, resurse umane.
În urmă cu o lună, ANAF avea în desfășurare peste 100 de controale în zona prețurilor de transfer, iar șeful instituției, Dragoș Doroș, spunea că intenționează să dubleze numărul până la sfârșitul anului.
De asemenea, un document al Guvernului arăta că regulile de stabilire a impozitului pe profit vor fi modificate pentru a contracara operațiunile unor firme de a-și reduce sarcina fiscală și că vor fi intensificate verificările la firme considerate ca având un risc fiscal asociat prețurilor de transfer.