Senatorii elimină un monopol de stat: Firmele private pot furniza și exporta sisteme de ochire cu laser

Senatorii elimină un monopol de stat: Firmele private pot furniza și exporta sisteme de ochire cu laser
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 apr 2016

Firmele private de profil vor avea posibilitatea să furnizeze către instituțiile statului sisteme de ochire cu laser și de reducere a zgomotului pentru arme, potrivit unui proiect deja aprobat de Senat. Firmele private vor avea și dreptul să dezvolte și exporte astfel de sisteme.

Legea actuală interzice comercializarea de către privați a sistemelor de ochire pentru arme care funcționează pe principiul laser, a sistemelor de ochire pe timp de noapte și a dispozitivelor destinate sau adaptate diminuării zgomotului cauzat prin arderea unei încărcături.

Urmărește-ne și pe Google News

Practic, doar agenții economici aflați în subordinea instituțiilor publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, precum Ministerul Apărării sau Serviciul Român de Informații, sunt cei care pot procura, deține, importa, exporta și comercializa astfel de dispozitive.

Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații CITEȘTE ȘI Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații

Modificarea este introdusă cu argumentul că legislația actuală nu asigură un tratament echitabil în comercializarea dispozitivelor respective pentru firme private și companii aflate în subordinea sau coordonarea instituțiilor publice.

Senatorii propun astfel ca și firmele private să poată importa, exporta, comercializa și dezvolta aceste dispozitive, cu condiția ca acestea să fie furnizate exclusiv instituțiilor de apărare, ordine sau siguranță națională din țară sau din străinătate.

Sfaturile unui general de informații, condamnat penal, pentru bancheri CITEȘTE ȘI Sfaturile unui general de informații, condamnat penal, pentru bancheri

Anul trecut, Profit.ro a anunțat în exclusivitate faptul că Guvernul intenționează să transfere în regim de urgență bani de la buget către companiile de stat din industria de apărare. Cu acești bani va fi început un program de modernizare a liniilor de producție de armament, muniție, material de război și reamenajare a poligoanelor de trageri, cu argumentul că este nevoie de măsuri urgente pentru protejarea securității statului.

Autorii proiectului dau de înțeles că există în prezent oportunități de afaceri pentru agenții economici din domeniu

"Extinderea efectuării operațiunilor cu arme și muniții prevăzute de Legea 295/2004 și la operatorii economici specializați, indiferent de structura capitalului social sau care au ca obiect de activitate fabricarea armamentului și muniției, va sigura cadrul juridic necesar și va deschide noi oportunități privind contractarea și executarea acestor operațiuni", explică senatorii necesitatea noilor reglementări.

Șefa DNA, Codruța Kovesi, a fost spionată de firma unui fost director Mossad CITEȘTE ȘI Șefa DNA, Codruța Kovesi, a fost spionată de firma unui fost director Mossad

Potrivit datelor Guvernului, în urma bilanțului de activitate pe prima jumătate a anului trecut, a fost constatată o îmbunătățire a activității industriei de apărare. Cifra de afaceri a crescut cu 13%, valoarea exportului a crescut cu 31,77%, iar valoarea contractelor pentru export este egală cu valoarea însumată a exporturilor din ultimii 3 ani.

Unele firme au încheiat contracte până în 2019, în timp ce mai multe companii au realizat profituri operaționale, urmând să atingă capacitatea maximă de producție.

Proiectul de lege, care are susținerea Guvernului, va fi transmis spre dezbatere și aprobare Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
arme
ochire
laser
aparare
senat