Guvernul sare în ajutorul supermarketurilor încercând să blocheze supraimpozitul pregătit de parlamentari

Guvernul sare în ajutorul supermarketurilor încercând să blocheze supraimpozitul pregătit de parlamentari

Guvernul sare în ajutorul supermarketurilor încercând să blocheze impozitul suplimentar care le este pregătit în Parlament, cu argumentul că introducerea unei astfel de taxe ar fi discriminatorie și ar crea dezavantaje economice doar pentru unele magazine, în condițiile în care pe piața comerțului cu alimente există și alte tipuri de magazine, precum hipermagazine, unități de tip discounter, cash&carry.

La începutul lunii aprilie, Profit.ro a anunțat că supermarketurile vor fi obligate să achite statului, pe lângă impozitul de 16%, și un impozit suplimentar, pregătit de parlamentari cu argumentul că afacerile lor merg "ca pe roți", dovadă înghesuiala clienților la casele de marcat. Impozitul va fi impus dacă va fi votat de ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News

"Intervenția statului prin suprataxarea unei categorii de comercianți ar putea conduce la disfuncționalități pe piață ca urmare a unei inechități între același tip de servicii prestate", arată Guvernul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un alt argument este că există riscul ca impunerea unei astfel de taxe la nivelul retailului modern să ducă la transferul valorii acesteia în prețul de raft, cu dezavantaje pentru consumatori.

Amenzi triplate marilor magazine pentru vânzarea alimentelor expirate – proiect CITEȘTE ȘI Amenzi triplate marilor magazine pentru vânzarea alimentelor expirate – proiect

"Categoriile de consumatori care vor avea de suferit vor fi cele cu venituri mici și medii care își realizează cumpărăturile din supermarketuri, având prețul ca principal considerent luat în calcul pentru atragerea produselor", încearcă Guvernul să oprească noul impozit.

Executivul invocă totodată o dublă impozitare și afectarea liberei concurențe.

Punctul de vedere al Guvernului este însă unul consultativ, decizia aparținând parlamentarilor. Având în vedere apetența acestora de a aproba astfel de proiecte, nu este exclus ca și acest impozit suplimentar să fie introdus.

Proiectul pregătit în Parlament introduce un impozit suplimentar calculat la venitul anual al unui supermarket și este stabilit într-un cuantum de 0,5% pentru suma care depășește un venit anual de 3 milioane de euro și de 1,2% pentru suma care depășește un venit anual de 50 de milioane de euro.

Argumentul parlamentarilor este simplu: în timp ce o mulțime de magazine mici au pus lacătul pe ușă din cauza scăderii dramatice a vânzărilor, afacerile lanțurilor de retail din România merg ca pe roți.

Guvernul schimbă regulile în retail: produsele reparate vor avea un nou termen de garanție CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă regulile în retail: produsele reparate vor avea un nou termen de garanție

"După înghesuiala de la casele de marcat, se vede că au succes. Românii muncesc din greu în străinătate, trimit bani în țară, iar patronii acestor mega magazine din afară își vând mărfurile în România și duc profitul în țările lor, plătind taxe și impozite la fel ca micii comercianți. Suplimentar, ei percep de la furnizorii autohtoni o serie de taxe și comisioane pentru a le primi, depozita și desface marfa", își explică parlamentarii atacul declanșat împotriva marilor magazine.

Ei vor totodată ca prin banii încasați de stat prin acest impozit suplimentar să fie finanțate programe care să crească ponderea micilor comercianți în totalul vânzărilor cu amănuntul, punând astfel presiune pe prețurile fixate de supermarketuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
supermarket
impozit
atac
roti
comercianti