Șansele ca ExxonMobil să mai investească în proiectul Neptun Deep par a fi nule, compania americană fiind forțată de mai mulți investitori să reducă suplimentar cheltuielile de capital, să efectueze modificări în consiliul său de administrație și să efectueze mai multe investiții în tehnologii durabile.
La prima vedere, aceasta ar putea fi o veste bună pentru Guvernul României, care și-a propus ca Romgaz, compania la care statul român este principal acționar, să preia participația de 50% a gigantului american în proiect. Demersurile acționarilor ecologiști ai Exxon ar putea forța mâna conducerii executive a companiei să accelereze procesul de vânzare a activelor și, eventual, să accepte și un preț relativ mai redus.
Numai că, în cazul în care Romgaz devine singurul partener al celor de la OMV Petrom în proiect, exploatarea acestuia, dacă va avea loc, va fi una scumpă. Niciuna dintre cele 2 companii nu deține tehnologia și know-how-ul necesar exploatării perimetrului, ceea ce înseamnă că vor apela la companii terțe specializate. Prețurile solicitate de acestea însă vor fi unele mai ridicate comparativ cu cele pe care le practicau pentru Exxon. Cu gigantul american, respectivele companii aveau semnate contracte numeroase și de durată, ceea ce le permiteau să ofere un discount.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, după modelul Exxon, și companiile de servicii offshore vor fi, probabil, supuse presiunii acționarilor, ceea ce ar putea conduce la o reticență sau cel puțin la o creștere a prețurilor solicitate.
Potrivit Financial Times, modificările efectuate în conducerea și politica Exxon ar putea fi anunțate încă de săptămâna viitoare, când compania își raportează datele pe trimestrul al patrulea.
Ideea anunțării unor schimbări a apărut la câteva ore după ce fondul de investiții Engine No. 1 a anunțat că a nominalizat oficial patru candidați independenți pentru ocuparea unor poziții în consiliul de administrație al Exxon.
Investițiile Exxon în tehnologii durabile se vor concentra probabil pe biocombustibili și captarea și stocarea carbonului, două domenii de dezvoltare pe care compania le urmărește de mulți ani.
Exxon a redus deja cheltuielile de capital planificate pentru 2021 în noiembrie, când a anunțat că ar putea renunța la active în valoare de până la 20 miliarde de dolari, deoarece și-a revizuit portofoliul în urma prăbușirii prețului petrolului, ca urmare a crizei Coronavirus. La actualele prețuri, exploatarea respectivelor active nu ar mai fi profitabilă.
Engine No. 1, un fond înființat recent, a declarat că persoanele pe care le-a nominalizat vor ajuta Exxon să „conceapă un nou mod de creare a valorii, care include și o disciplină mai strictă a utilizării capitalului pe termen lung”. Printre candidații săi se numără un fost executiv din industria energiei eoliene și strateg al proiectului ecologic X-The Moonshot Factory al Google.
CITEȘTE ȘI Standardul de CV pentru pozițiile de conducereAnterior, Wall Street Journal a anunțat că De Shaw, un alt investitor activist, ar putea susține schimbările potențiale.
Reducerea cheltuielilor ar putea pune în pericol speranțele Exxon de a inversa o tendință descendentă a producției, un element central al strategiei de rotație a companiei, a declarat Pavel Molchanov, analist la Raymond James.
Într-o declarație în care a comentat nominalizările anunțate de Engine No. 1, Exxon a precizat că va „informa acționarii în următoarele săptămâni în legătură cu performanțele companiei și acțiunile de abordare a schimbărilor climatice, inclusiv inițiativele de promovare a tehnologiilor esențiale pentru reducerea emisiilor și îndeplinirea obiectivelor în conformitate cu Acordul de la Paris ”.
Engine No. 1 afirmă, la rândul său, că deja a primit sprijinul fondului care se ocupă cu administrarea pensiilor profesorilor din California, despre care spune că deține acțiuni Exxon în valoare de 300 de milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibridÎn decembrie, Church Commissioners for England, care administrează fondul de investiții al Bisericii Angliei, a susținut eforturile Engine No. 1 de a „revigora ExxonMobil”.
Cu toate acestea, Exxon consideră în continuare că o strategie de creștere a producției de petrol și gaze va fi în cele din urmă recompensată pe măsură ce cererea pentru combustibili și prețurile își vor reveni.
Nu numai americanii par deciși să părăsească offshore-ul românesc al Mării Negre, ci și rușii. Profit.ro a anunțat la începutul lunii noiembrie că Romgaz a primit din partea Lukoil Overseas Atash B.V. o scrisoare prin care compania prin care Lukoil este acționară în proiect își anunța disponibilitatea de a renunța cel puțin la o parte din acțiuni.