EXCLUSIV Ungurii au început deja să achite daunele păgubiților Astra

EXCLUSIV Ungurii au început deja să achite daunele păgubiților Astra
scris 11 nov 2015

Banca Națională a Ungariei, instituție care supraveghează și piața asigurărilor din țara vecină, a emis o normă prin care dă posibilitatea șoferilor loviți de clienți cu RCA la Astra să fie despăgubiți de un organism asemănător cu Fondul pentru Victimele Străzii din România.  Peste 190.000 de unguri sunt asigurați la Astra.

Banca Națională a Ungariei a considerat că, în momentul de față, clienții Astra Biztosito, suscursala maghiară a Astra Asigurări, nu mai dețin o poliță validă. În aceste condiții, daunele provocate de ei unor terțe persoane pot fi achitate de către echivalentul maghiar al Fondului pentru Victimele Străzii din România, un organism denumit Kártalanítási Számla (Fond de Cotizații). Mai mult, clienții Astra Biztosito pot solicita, la rândul lor, să fie despăgubiți de același fond în baza denunțării poliței. 

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de Garantare a Asiguraților din România nu a făcut până acum plăți și, potrivit legii, nici nu poate face până când o instanță nu se pronunță definitiv asupra cererii de faliment introduse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru Astra Asigurări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"În Ungaria există un organism similar cu Fondul pentru Protecția Victimelor Străzii din România. Ca și la noi, acel Fond intervine atunci când persoana care produce un accident rutier nu este asigurată RCA sau nu poate face dovada că deține o asigurare. Partea maghiară, din diverse motive, nu a mai putut avea acces la documentele Astra Biztosito și atunci legiuitorul a decis că automobilele asigurate la Astra sunt, de fapt, neasigurate. Au schimbat legea și au spus că Fondul consideră că respectivele polițe sunt emise de o societate neidentificată și atunci pot fi achitate daunele”, a explicat, pentru Profit.ro, Carmen Radu, președintele Fondului de Garantare a Asiguraților din România (FGA). Ulterior, Fondul maghiar va face cereri de despăgubire către FGA.

Astra avea în Ungaria peste 100.000 de clienți cu polițe RCA și încă 92.000 cu alte tipuri de asigurări. La nivelul lunii septembrie, existau 4.800 de dosare de daună în portofoliul Astra Biztosito. În Ungaria nu există un fond de garantare construit pe modelul celui din România. Există, însă, organismul Kártalanítási Számla (fond de cotizații), la care contribuie toate firmele de asigurare din Ungaria autorizate să vândă polițe auto. Astra Biztosito a contribuit la respectivul fond. Fondul intervine pentru a achita daunele celor păgubiți de persoane care nu pot face dovada că dețin o asigurare RCA validă. 

În România, singurul organism abilitat în acest moment să primească cereri de despăgubire în numele Astra este Fondul de Garantare a Asiguraților din România. FGA a eșuat în procesul de selecție a unei companii specializate în constatarea și evaluarea daunelor. Cei 30 de angajați ar trebui să gestioneze peste 59.000 de dosare de daună. Plata despăgubirilor poate începe, efectiv, după ce instanța se va pronunța definitiv asupra cererii de faliment.

În momentul în care ASF a cerut falimentul Astra, în luna august a acestui an, compania avea peste 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de poliție. Majoritatea clienților, 870.000, dețineau o poliță RCA.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra ungaria
plati daune
ungaria