Guvernul intenționează să extindă taxarea inversă și în domeniul livrărilor de gaze naturale, după modelul aplicat în cel al energiei electrice, cu condițiile ca traderul/furnizorul de gaze să dețină o licență din partea Autorității Naționale de Reglementare n Domeniul Energiei (ANRE), comercializarea gazelor să fie activitatea sa principală, iar consumul propriu să fie de maximum 1% din cantitatea de gaze cumpărată, prevede un document obținut din surse guvernamentale de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Abonații Profit Insider pot avea acces la documentul incluzând toate modificările fiscale pregătite
Taxarea inversă este o măsură de simplificare în domeniul TVA permisă doar în cazul anumitor operațiuni. În 2018, au existat 14 operațiuni pentru care este posibilă taxarea inversă, mecanismul fiind extins de Guvern la finalul lunii decembrie până în 2022.
În marea majoritate a tranzacțiilor, persoana obligată să achite TVA este cea care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii. Prin excepție, TVA poate fi plătită, în cazul anumitor operațiuni, de către beneficiar, mecanism denumit “taxare inversă”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna octombrie a anului trecut, Consiliul ECOFIN a luat decizia de a extinde derogarea de la articolul 199a din Directiva TVA, care permite Statelor Membre să aplice mecanismul de taxare inversă pentru tranzacțiile cu energie electrică, gaze naturale și emisii până la 30 iunie 2022. Derogarea inițială ar fi expirat la finalul anului trecut, în absența deciziei ECOFIN.
Potrivit inițiatorului textului de extindere a taxării inverse și în sectorul livrării de gaze naturale, operatorul uneia dintre cele două piețe centralizate funcționale, OPCOM, acest mecanism este “recunoscut ca reprezentând un instrument eficient pentru combaterea fraudei fiscale în domeniul TVA (care duce la pierderi bugetare considerabile și afectează funcționarea pieței interne)”.
“Propunerea poate fi preluată”, a fost comentariul Ministerului de finanțe la articolul propus.
CITEȘTE ȘI UE va permite statelor să aplice taxarea inversă la TVA. România, care pierde 6 miliarde euro anual din TVA necolectată, nu are însă dreptul să aplice mecanismul de combatere a fraudei. Teodorovici acuză la EcofinOPCOM va putea efectuala rândul său, în calitatea de administrator a uneia dintre cele două piețe centralizate funcționale de gaze (alături de BRM), operațiuni cărora li se va aplica acest mecanism, pentru tranzacțiile în care deține calitatea de contraparte.
Potrivit proiectului de act normativ, statele membre care au decis adoptarea mecanismului de taxare inversă în domeniul energiei electrice au adoptat aceeași măsură și în domeniul gazelor naturale, respectiv: Austria, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Portugalia; Pentru a putea beneficia de acest mecanism, traderii/furnizorii trebuie să dețină o licență din partea ANRE și să folosească pentru consum propriu maxim 1% din cantitatea de gaz cumpărată.
Companiile să depună la organul fiscal competent, până pe data de 10 decembrie a fiecărui an, o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că în perioada ianuarie -noiembrie a acelui an calendaristic a avut un consum propriu de maximum 1 % din cantitatea de gaze naturale cumpărată.
Persoana impozabilă care obține licența de fumizare de gaze naturale sau licența pentru activitatea traderului de gaze naturale în perioada 1 -31 decembrie a unui an calendaristic trebuie să depună la organul fiscal competent, în perioada 1 -20 ianuarie a anului calendaristic următor o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că a avut un consum propriu de maximum 1 % din cantitatea de gaze naturale cumpărată în perioada din luna decembrie în care a deținut licența de fumizare sau licența pentru activitatea traderului de gaze naturale.
ANAF are obligația să afișeze pe site-ul său lista persoanelor impozabile care au depus declarațiile respective cel târziu până pe data de 31 decembrie a fiecărui an, respectiv până pe data de 31 ianuarie a anului următor în cazul cumpărătorilor de gaze naturale care au obținut licența de fumizare de gaze naturale sau licența pentru activitatea traderului de gaze naturale între 1 și 31 decembrie.
Furnizorul de gaze naturale nu aplică taxare inversă dacă în momentul livrării beneficiarul care avea obligația de a depune la organul fiscal competent declarația pe propria răspundere privind consumul propriu neglijabil de gaze naturale nu figurează pe lista publicată de ANAF.
Pentru achizițiile de gaze naturale efectuate în anul în care cumpărătorul obține o licență valabilă de fumizare de gaze naturale sau o licență pentru activitatea traderului de gaze naturale, eliberată de ANRE, care face dovada că respectivul cumpărător este un comerciant de gaze naturale, cumpărătorul trebuie să transmită vânzătorului o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că activitatea sa principală, în ceea ce privește cumpărările de gaze naturale, o reprezintă revânzarea acestora și consumul său propriu estimat din cantitatea de gaze naturale cumpărată este neglijabil, care este valabilă până la data de 31 decembrie a anului respectiv.