Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a încercat să demonteze, într-un interviu pentru Profit.ro, acuzațiile care i se aduc în spațiul public în ceea ce privește eventuale fapte de abuz în serviciu. Șeful ASF spune că nu a fost informat oficial în legătură cu vreun dosar penal deschis pe numele său, însă nu s-ar mira deloc dacă ar avea plângeri penale, mai ales de la avocații Astra Asigurări care, spune Negrițoiu, au fost foarte activi în demersul de a tergiversa procedurile de faliment ale companiei de asigurări.
Jurnaliștii de la www.economica.net au scris, citând surse judiciare și preluând o informație, care circulă de mai multă vreme în piață, că Negrițoiu ar urma să fie chemat în următoarele săptămâni pentru a da declarații la DNA în legătură cu posibile fapte de abuz în serviciu. Acțiunile incriminate nu apar în premieră în spațiul public ele fiind aduse în discuție inclusiv în fața parlamentarilor din comisiile de transporturi și buget finanțe.
“Din ce am văzut, sunt lucruri care au apărut și în mediul public, care au fost citate și în audierile de la comisiile parlamentare și au fost promovate de niște haiduci ai pieței asigurărilor pe care acum îi vedem în rechizitorii", a spus Negrițoiu făcând trimitere la dosarul parlamentarului PMP Adrian Gurzău, acuzat că a făcut presiuni asupra unor membrii ASF pentru a favoriza societatea Carpatica Asig.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele două acuze principale aduse lui Negrițoiu sunt că ar fi încălcat legea de funcționare a ASF prin subordonarea vicepreședinților și că ar fi favorizat societatea KPMG, încălcând o decizie aproape unanimă a consiliului ASF.
În legătura cu prima presupusă faptă, Negrițoiu spune că articolul care prevede că vicepreședinții ASF se subordonează președintelui exista în regulamentul de funționare al instituției încă din 2013 și că aplicarea sa este și justificată de sarcinile prevăzute de lege pentru Autoritate, adică supravegherea integrată a celor trei piețe: asigurări, pensii private și piața de capital.
În ceea ce privește favorizarea KPMG, prin ignorarea unei decizii de Consiliu care cerea ca ASF să formuleze o cerere pentru schimbarea lichidatorului judiciar al Astra Asigurări, Negrițoiu a arătat că o astfel de acțiune ar fi fost ilegală și împotriva intereselor consumatorilor.
"Celebra hotărâre 8 la 1 (nr: opt membrii ASF au votat pentru înlocuirea KPMG și doar Mișu Negrițoiu s-a opus) a fost mai degrabă o hotărâre luată pe picior, fără aviz de la direcția juridică și fără o consultare a avocaților. Eu, în afară de faptul că sunt membru al consiliului, am atribuții sporite față de oricare alt membru. Sunt ordonator de credite și reprezint ASF în raporturi de drept public cu alte autorități. Când trimit adrese către alte autorități trebuie să verific dacă acestea sunt legale. Am verificat asta cu avocații care erau la Curtea de Apel și ei au fost de părere că o asemenea intervenție nu este nici legală, nici procedurală, adică ea nu se încadra în procedura de numire a unui lichidator judiciar. În plus, nu am avut nici avizul Direcției Juridice ca să fac o asemenea intervenție. În al doilea rând, felul în care s-a adoptat hotărârea în consiliu a fost destul de neprocedural. În mod normal, ședințele sunt conduse de președinte sau vice-președinte. Această hotărâre a fost supusă la vot de un alt membru. Lumea din consiliu era în general nemulțumită de KPMG, ca toată lumea, și a votat pentu înlocuire . Dar nu poți interveni la instanță decât dacă este legal prevăzut. Pe de altă parte, chiar și în cazul în care cererea ar fi fost acceptată, prin absurd, acest lucru ar fi presupus reluarea de la capăt a procedurii, în condițiile în care eram deja întârziați cu plata dosarelor. Blocam tot procesul pe o decizie îndoielnică", a explicat Negrițoiu.
"Acum stau și mă întreb de ce a apărut din senin hotărârea de înlocuire a KPMG de la Astra. Nu era pe ordinea de zi"
Pe seama acestui efect de întârziere pe care l-ar fi provocat înlocuirea KPMG, Negrițoiu pune și o eventuală plângere penală pe numele său. Aceasta, crede Negrițoiu, ar fi putut fi formulată chiar de către avocații Astra Asigurări.
"Ulterior am văzut o presiune foarte mare de la Astra. Toată problema a fost pusă în spațiul public de către avocații lui Astra. Pentru că le folosea lor și le folosea lor în dauna consumatorilor. Acum stau și mă întreb de ce a apărut acea hotărâre din senin. Ea nu a fost pe ordinea de zi, a fost pur și simplu o discuție aproape informală. Ea cui servește și care este impactul? Ea era contrară fără doar și poate intereselor consumatorilor și folosea Astra, care avea tot interesul să lungească procesul și să o luăm de la capăt cu despăgubirile. Avocații lor sunt foarte activi pe tema asta și nu m-ar mira să am o reclamație la DNA și din această zonă", continuă președintele ASF.
Pe de altă parte, surse direct implicate au arătat pentru Profit.ro că săptămâna viitoare va avea loc o conferință de presă în cadrul căreia se va dezvălui inclusiv de unde vine plângerea penală la DNA. Conform acelorași surse, respectiva plângere nu a fost formulată de avocații Astra, însă este posibil să existe mai multe astfel de solicitări.