EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și Groupama

EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și Groupama
scris 2 oct 2016

Intrarea în vigoare a ordonanței de urgență care fixează prețul RCA lovește puternic nu doar în firmele de asigurare, ci, mai ales, în brokeri, pe spinarea cărora firmele de asigurare vor încerca să își recupereze din pierderi. Generali a anunțat deja că reduce comisioanele de 8-12% la 1% din primă la RCA-ul vândut de brokeri pentru camioane și taxi.

Sursele Profit.ro spun că și alte firme de asigurare urmează să ia decizii asemănătoare cu cea a Generali. De exemplu, Allianz Țiriac pregătește o reducere a comisioanelor pentru intermediari de la aproximativ 10% la 2% sau chiar mai puțin, în timp ce Groupama analizează posibilitatea de a plafona comisionul la un nivel fix, indiferent de valoarea primei.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă și cele două societăți iau această decizie, va fi un semnal puternic pentru piață și, cel mai probabil, toate celelalte firme de asigurare vor reduce semnificativ comisioanele.

Deciziile firmelor de asigurare vin pe fondul intrării în vigoare a ordonanței de urgență care însărcinează ASF să stabilească un preț maximal pentru RCA. Acest nivel de preț va reduce semnificativ încasările firmelor de asigurare. În cazul camioanelor, de exemplu, prima tehnică maximă va fi stabilită la 7.500 de lei, ceea ce înseamnă că tariful de vânzare maxim va fi undeva la 8.400 de lei.

În prezent, asigurătorii vând majoritatea polițelor pentru vehicule peste 16 tone la prețuri între 12.000 și 15.000 de lei, însă există vârfuri care depășesc și 20.000 de lei.

Reducerea comisioanelor pentru brokeri a fost unul dintre dezideratele președintelui ASF, Mișu Negrițoiu. Dacă acesta nu a reușit să le plafoneze prin normă, a  făcut-o, până la urmă, Guvernul, indirect.

Oricum, comisioanele încasate de brokerii de asigurare au scăzut drastic în ultimele 9 luni, ajungând la un nivel mediu de 10-12%. Companii ca Asirom, de exemplu, au ajuns să taie comisioanele pentru RCA cu până la 40%, prin decizii luate peste noapte, așa cum a mai arătat Profit.ro.
 
Piața brokerajului trece printr-o perioadă dificilă, în condițiile în care și normele ASF au devenit mai dure. Cum a mai arătat Profit.ro, sute de intermediari de dimensiuni mici s-au închis după ce ASF le-a cerut să aibă un capital social de minimum 150.000 de lei. 
viewscnt
Afla mai multe despre
rca
comision brokeri. plafonare rca