PSD a îndepărtat cel de-al doilea premier într-un an de la preluarea guvernării, lucru ce crește riscurile la adresa stabilității politice la cel mai ridicat nivel de după alegerile legislative din decembrie 2016, se arată într-o analiză a Erste Group Research, semnată de economistul-șef al BCR Horia Braun. Mandatele scurte ale premierilor români fac ca șansele adoptării reformelor structurale să fie foarte mici, ceea ce face România foarte dependentă economic de mediul extern, arată analiza.
Partidul Social Democrat a retras sprijinul politic cabinetului Tudose. Premierul Mihai Tudose a demisionat, la jumătate de an după ce a preluat funcția. Înaintea lui, Sorin Grindeanu a fost îndepărtat de la Guvern printr-o moțiune de cenzură PSD-ALDE. Cei doi foști premieri au intrat în conflict cu Liviu Dragnea, președintele PSD, care a anunțat că noua propunere de șef al Executivului este Viorica Dăncilă, europarlamentar din partea partidului.
„Următoarele zile ne vor spune dacă există o cale de ieșire din această dilemă sau dacă ne îndreptăm spre o criză politică în toată regula”, se arată în analiza Erste.
CITEȘTE ȘI BNR critică politica fiscală ce favorizează consumul și vede riscul reducerii investițiilor la valori critice. Apare riscul de re-euroizare a economieiPreședintele Klaus Iohannis ar putea să joace dur și să refuze să mai numească un premier din partea PSD, caz în care ar putea provoca alegeri anticipate, în condițiile în care nu are susținere parlamentară pentru un candidat propriu, arată Erste.
„Având în vedere slăbiciunea partidelor actuale de opoziție, s-ar putea ca aceasta să nu fie soluția preferată, în condițiile în care noile alegeri ar putea întări cu actuala majoritate, în special după măsurile populiste luate de guvernele PSD. Cu suportul noului vot popular, PSD ar forța, cel mai probabil, suspendarea președintelui”, scrie sursa citată.
Pe de altă parte, dacă Iohannis numește un al treilea premier de la PSD, atunci compromisul i-ar putea afecta serios șansele de a fi considerat cel mai puternic candidat anti-PSD pentru alegerile prezidențiale din 2019.
„Drept urmare, acesta va accepta, cel mai probabil, o propunere PSD doar dacă candidatul are un trecut impecabil și dacă este perceput drept independent față de miezul lobby-ului anti-justiție din PSD. Un asemenea candidat ar fi, însă, exact ceea ce Dragnea vrea să evite, din moment ce acesta ar urma, cel mai probabil, scenariul de nesupunere pe care au mers și ceilalți doi candidați”, potrivit analizei Erste.
„Riscurile la adresa stabilității politice sunt la cel mai ridicat nivel de la ultimele alegeri”, notează Horia Braun și adaugă că ar putea să apară o soluție de compromis, care să evite o criză politică, lucru în interesul ambelor părți.
Mandatele scurte reduc la un nivel extrem de redus șansele unor reforme structurale, mai ales în domeniul colectării taxelor, investițiilor publice și absorbția fondurilor europene, lucru ce face ca dinamica economiei românești să devină puternic dependentă de mediul extern și de mișcările de capitaluri, se arată în analiză.
„Chiar dacă mediul extern s-a dovedit extrem de stimulativ în 2017 și perspectivele de creștere globală arată bine și pentru 2018, cea mai mică știrbire a încrederii, în special către piețele emergente, s-ar putea dovedi disproporționat de riscantă, având în vedere tendința expansionistă a deficitelor gemene, bugetar și de cont curent, a căror finanțare necesită intrări în creștere de capitaluri”, scrie Braun.
Președintele a anunțat că va ține consultări miercuri cu partidele politice.