Electrica SA și-a triplat profitul în primele trei trimestre ale acestui an, la 315 milioane de lei, de la 95 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a reducerii cheltuielilor cu energia electrică achiziționată cu 350 de milioane de lei.
Electrica a achitat pe energia electrică achiziționată 2,2 miliarde de lei în primele 9 luni ale anului trecut și doar 1,85 miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie a acestui an.
Din profitul net, 163 milioane lei reprezintă profitul aferent activității de furnizare de energie electrică, iar 172 milioane lei profitul aferent activității de distribuție. Diferența este adusă de celelalte componente, precum activitatea sediului central sau eliminări și ajustări din consolidare.
În ceea ce privește activitatea de distribuție, Muntenia Nord a realizat cel mai redus profit, de 28 milioane lei, iar Transilvania Nord, cel mai ridicat, de 68 milioane lei. Distribuție Transilvania Sud a realizat un profit net de 59 milioane lei.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Vânzările de autoturisme din Europa, date peste cap de WLTP. România, țara contrastelor: cea mai mare scădere și cea mai mare creștereÎn ceea ce privește veniturile, acestea au rămas la un nivel relativ constant, de 4 miliarde lei.
“Pe segmentul de furnizare s-a reușit identificarea unui echilibru între profitabilitate și cota de piață. Anul acesta s-a putut remarca o oarecare stabilizare a prețurilor de achiziție a energiei, după ce anul trecut am resimțit din plin dezechilibrele majore din piața de energie, însa iî ultima perioadă remarcam o noua tendință de creștere semnificativă. În continuare sunt elemente care indică necesitatea îmbunătățirii legislației și a corectării unor comportamente din piață. Pe zona de distribuție, anul acesta continuăm programul foarte ambițios de investiții în retele, dar și eforturile de optimizare și eficientizare a activității, prioritatea noastră fiind îmbunătățirea serviciilor de care beneficiază cei 3,7 milioane de clienți, precum și asigurarea unor rezultate financiare sustenabile pentru acționarii noștri”, spune noul director al Electrica SA, Corina Popescu.
Potrivit acestuia, în primele 9 luni Electrica SA nu numai că și-a atins, dar și-a și depășit cu 24 de procente, rezultatele bugetate pentru întreg anul.
Statul român este principalul acționar al companiei, chiar dacă nu deține un pachet majoritar, cu 48,8% din acțiuni.
La actualul preț de 10,7 lei pe acțiune, capitalizarea societății este de 3,7miliarde lei.