Electrica SA a realizat în primul trimestru al acestui an un profit net de 59 de milioane de lei, în creștere cu 110 milioane de lei față de pierderea netă de 51 de milioane de lei înregistrată în perioada similară a anului trecut în pofida scăderii cu 6,9% a cantității de energie electrică furnizată și cu 2,5% a celei distribuite. Principalul motiv a fost reducerea costului cu energia electrică achiziționată în vederea revânzării către consumatorii finali.
Rezultatul a fost obținut în pofida scăderii veniturilor cu 3,8%, de la 1,44 miliarde lei la 1,39 miliarde lei, aceasta fiind compensată de scăderea cu 12% a cheltuielilor operaționale, de la 1,49 la 1,3 miliarde lei.
Scăderea cantității de energie electrică furnizată cu 6,9%, iar a celei distribuite cu 2,5%, este pusă de companie pe seama reducerii consumului național de energie electrica cu 9,2%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Electrica intenționează să investească în 2018 aproximativ 900 milioane lei numai în infrastructura de distribuție.
Dintre cele trei societăți de distribuție, Electrica Muntenia Nord a înregistrat o pierdere de 18,7 milioane de lei, în timp ce Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud au realizat profituri nete de 11,3, respectiv 9,4 milioane de lei.
În ceea ce privește activitatea de furnizare de energie electrică, aceasta a adus o pierdere de 53 milioane de lei, în pofida faptului că în primele trei luni ale acestui an “costul energiei electrice achiziționate a scăzut (de la 952 la 749 milioane lei - n.r.) ca urmare a stabilizării prețurilor pe piața de energie și a volatilității reduse, comparativ cu perioada similara a anului precedent când s-au atins preturi maxime istorice.“
Acționarul principal al Electrica S.A. este Statul roman, reprezentat prin Ministerul Energiei (48,78%) iar cel de-al doilea cel mai mare acționar este Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu 6,9247%.