Medicover cumpără Spitalul Pelican din Oradea cu 23 milioane euro, una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii aproape 3 ani

Medicover cumpără Spitalul Pelican din Oradea cu 23 milioane euro, una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii aproape 3 ani
scris 15 mai 2018

Grupul suedez Medicover, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din România și Europa Centrală și de Est, cumpără pachetul majoritar de acțiuni la Spitalului Pelican, cel mai important furnizor de servicii de sănătate din Oradea, cu 23 milioane euro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții din România din domeniul serviciilor medicale după achiziția Regina Maria de către Mid Europa Partners în august 2015, cu 100 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

O mișcare importantă a fost și listarea MedLife la Bursa de Valori București, prin vânzarea a 8,84 milioane de titluri, când a strâns din piață 230 milioane lei (50,9 milioane euro) de la investitorii privați, mișcare care a reprezentat cel mai mare IPO a unei companii private la bursa bucureșteană. În decembrie 2016, MedLife a venit în piață cu o ofertă de 309,41 milioane lei (68,72 milioane euro) pentru 44% din titlurile sale, prin care era pregătită ieșirea totală a fondului de private equity V4C Eastern Europe Holding V Limited și o vânzare parțială a IFC Corporation.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea, în iunie anul trecut, Profit.ro a anunțat că Grupul de servicii medicale private Affidea, fostul Euromedic, controlat de miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli, preia centrele medicale Hiperdia din România, valoarea tranzacției nefiind însă prezentată până astăzi.

De asemenea, în octombrie, MedLife, liderul de servicii medicale private din România, a preluat 100% din acțiunile diviziei de servicii medicale Polisano, unul dintre cei mai mari operatori medicali privați din România, de asemenea fără să anunțe valoarea tranzacției.

Spitalul are o suprafață de peste 4.000 metri pătrați, distribuiți pe 4 nivele, fiind astăzi spitalul privat cu cel mai mare număr de internări din țară. Spitalul dispune de 40 de cabinete medicale și include rețeaua de farmacii Vitamina și Via Sana.

Spitalul Pelican operează o unitate cu 130 de paturi, cinci blocuri operatorii, un centru de diagnostic imagistic și alte activități auxiliare. Fondat în 1992 de o echipă de medici chirurgi, Spitalul Pelican este cel mai mare furnizor de servicii de îngrijire medicală din nord-vestul României. Compania se află într-un proces de extindere prin construcția unei noi facilități cu o suprafață de 4.000 de metri pătrați care va aduce un plus de circa 100 de paturi și o unitate dedicată cercetării.

În 2016, ultimul an raportat, cu peste 230 de angajați, a avut afaceri de 42,9 milioane lei și un profit net de 7 milioane lei.

Înțelegerea dintre cele două companii vizează achiziția unui pachet de 80% din operațiunile Spitalul Pelican. Valoarea tranzacției este de 23 milioane de euro, sumă care include prețul de achiziție, plata datoriilor, transferul unor active și investiții în zona operațională.

EXCLUSIV Liviu Drăgan, fondatorul Total Soft, afacere vândută, s-a asociat cu mari jucători din industria farma și alți puternici investitori și lansează un nou business: inteligența artificială CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Liviu Drăgan, fondatorul Total Soft, afacere vândută, s-a asociat cu mari jucători din industria farma și alți puternici investitori și lansează un nou business: inteligența artificială

Medicover devine astfel principalul furnizor privat de servicii medicale din nord-vestul țării, zonă cu o populație totală de aproximativ un milion de persoane. Tranzacția are nevoie de aprobarea Consiliului Concurenței.

Pachetul minoritar de acțiuni rămas va fi în continuare proprietatea medicilor chirurgi care au fondat Spitalul Pelican, aceștia urmând să-și mențină pozițiile în structura administrativ-operațională.

Tranzacția vine după ce  grupul suedez a preluat, recent, Centrul Medical Academica din zona Pitar Moș, în apropierea Pieței Romană din București, dar și Centrul Medical Academica din zona pieței Charles de Gaulle, tot din Capitală. În vara anului trecut, a preluat rețeaua medicală Iowemed din Constanța.

Centrul Medical Academica Pitar Moș și Centrul Medical Academica din zona Charles de Gaulle sunt două dintre cele trei afaceri din servicii medicale private ale familiei fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu.

EXCLUSIV Draftul care schimbă licitațiile publice: Apare ONAC, achiziții centralizate, noi reguli pentru contestații CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Draftul care schimbă licitațiile publice: Apare ONAC, achiziții centralizate, noi reguli pentru contestații

Grupul Medicover este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est și asigură servicii medicale integrate pacienților din 14 țări europene: România, Polonia, Suedia, Turcia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Ucraina, Belarus, Bulgaria, Serbia, Georgia, Republica Moldova, Rusia.

Ȋn România, Medicover este prezent de 21 ani pe piața serviciilor medicale private și dispune de o rețea de 25 clinici proprii în București și în țară (Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Brașov, Galați, Pitești, Năvodari, Eforie Nord) și un spital generalist – Spitalul Medicover din Capitală.

Medicover a intrat în România preluând Synevo, astăzi cel mai mare operator de servicii medicale de laborator din România, cu 86 de centre de recoltare analize la nivel național, o rețea de 16 laboratoare și un centru regional de analize în București. Synevo este urmașa fostei Rombel, înființată în România în 1995 în urma unei investiții cu capital belgian, care a fost achiziționată în 1997 de Medicover.

Ultimele date relevă că veniturile pe piața locală ale grupului suedez Medicover și-au menținut tendința ascendentă în primul trimestru al acestui an și au depășit 21 de milioane de euro. Astfel, ritmul de creștere al veniturilor Medicover în România a fost de 19,1% în primele trei luni ale anului, apropiat de cel consemnat la nivelul anului 2017, de 19,6%.

România a rămas a treia mare piață pentru grupul suedez, după Germania și Polonia, aducând aproape 13% din veniturile totale la nivel de grup.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicover
synevo
pelican
achizitie
cumparare
acord
soital
centru medical