Directorul BRD explică de ce propune dividende record pentru acționari: Continuăm trendul, avem suficient capital pentru dezvoltare

Directorul BRD explică de ce propune dividende record pentru acționari: Continuăm trendul, avem suficient capital pentru dezvoltare
scris 8 feb 2018

François Bloch, director executiv BRD Groupe Société Générale, spune că banca va continua o tendință indicată deja de recompensare a acționarilor cu mare parte din profitul net. BRD propune un dividend de 83% din profitul net record (în termeni nominali) înregistrat anul trecut și susține că are suficient capital pentru investiții și creșterea creditării.

BRD a anunțat un profit net de 1,41 miliarde de lei în 2017, în creștere cu 85% față de 2016, cel mai bun rezultat al băncii în termeni nominali de când operează pe piața din România. Profitul net în trimestrul 4 e mai mult decât dublu la 349 de milioane de lei față de 157 milioane de lei în ultimele trei luni din 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile băncii au deschis la 13,22 lei la Bursa de Valori București și au crescut până la 13,44 lei, cu o valoare de 13,3 lei la ora 14, ceea ce reprezintă o creștere de 3%, peste creșterea generală a Bursei de 0,5%. Nu doar profitul record a atras interesul jucătorilor, ci și promisiunea băncii de a plăti acționarilor 83% din profitul net sub formă de dividende, cea mai ridicată plată făcută de bancă vreodată.

François Bloch, director executiv BRD: 2017 a fost un an excepțional, băncile din România sunt într-o poziție bună să sprijine economia. Mă îngrijorează viteza schimbărilor fiscale CITEȘTE ȘI François Bloch, director executiv BRD: 2017 a fost un an excepțional, băncile din România sunt într-o poziție bună să sprijine economia. Mă îngrijorează viteza schimbărilor fiscale

François Bloch explică, într-o conferință de presă, că banca continuă o tendință a ultimilor ani.

“Am plătit 70% anul trecut, de la 50% în anul anterior. Am continuat trendul, e ceva ce am indicat anul trecut”, spune Bloch.

“Când vorbim de distribuirea de dividende ne facem planurile pentru anii următori în funcție de câtă nevoie avem de capital, în funcție de previziunile privind necesarul de investiții și creșterea portofoliului de credite. Dacă este un exces de capital este o practică bună de afaceri să distribui capitalul către acționari”, explică executivul BRD.

Banca a încheiat anul trecut cu o rată de adecvare a capitalului de 19,5%, în condițiile creșterii portofoliului de credite nete cu 5,3% și a reducerii ratei de neperformanță de la 10,5% la 6,6%.

“Avem suficient capital pentru a crește afacerea și a susține dezvoltarea. Asta am făcut înainte să venim cu propunerea în Board, cu care vom merge mai departe către acționari. Avem capital să ne creștem semnificativ afacerea”, adaugă Bloch.

BRD a făcut un profit net de 1,4 miliarde de lei în 2017, în creștere cu 85% față de 2016 CITEȘTE ȘI BRD a făcut un profit net de 1,4 miliarde de lei în 2017, în creștere cu 85% față de 2016

BRD a înregistrat venituri nerecurente de 359 de milioane de lei din inversarea costului cu riscul – reversări de provizioane – și o cheltuială de 29 de milioane de lei cu restructurarea afacerii, care include și investiții programate pentru anii următori. Banca a vândut un portofoliu de credite neperformante de 274 de milioane de euro pe care a încasat 15 milioane de euro.

Rezultatul operațional a scăzut cu 5,6%, însă, ajustat cu elementele nerecurente prezentat mai sus, dar și cu vânzarea acțiunilor Visa din 2016, a crescut cu 5,9%.

Venitul net a crescut cu 4,9% la 2,78 miliarde de lei, iar cheltuielile operaționale au crescut cu 4,1% la 1,47 miliarde de lei, mai ales ca urmare costurilor cu forța de muncă și a investițiilor în IT.

Numărul de clienți activi a crescut cu 41.000 față de anul trecut, dintre care persoanele fizice cu 38.000 și micile companii cu 3.000. Gradul de echipare a clienților persoane fizice (număr mediu de produse pe client activ) a continuat să crească până la 4,16 de la 4,07 la finalul lui 2016.

Bloch se așteaptă la o creștere puternică a utilizatorilor de mobil banking și la orientarea băncii spre digital, ceea ce va duce în continuarea la restructurarea business-ului clasic. Anul trecut, BRD a închis 50 de unități.

Grupul francez Société Générale deține 60,1% din acțiunile BRD.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
francois bloch
dividend brd
profit brd