Fie că îl găsesc sau nu pe Dracula în România, fie că se își scutură aparatele foto și smartphone-urile hurducăind prin gropile din țară și în ciuda serviciilor care nu prea seamănă cu ceea ce văd în țările lor, turiștii străini care vizitează România pleacă încântați de câteva lucuri, printre care sarmalele, țuica, ia românească și muzica populară autentică.
La recepțiile date de reprezentanții României la Viena, începând de la cele sofisticate de la Ambasadă și până la serile românești de la târgurile de turism, unde oricine este bine venit, majoritatea străinilor, de la diplomați până la simpli turiști întreabă dacă au sarmale, povestește Simion Giurcă, șeful Biroului de Promovare Turistică a României în Austria, care, alături de omologul său de la New York, Simion Alb, este cel mai experimentat și apreciat specialist în promovarea externă a turismului. "Sărmăluțele se epuizează primele la aceste evenimente, și cine nu e pe fază, nu le mai prinde", spune Giurcă. El a observat că mai mult de jumătate dintre străini cer și o a doua porție de sarmale. "Asta e identitatea noastră și nu trebuie să o abandonam. Am putea deveni mâncători de fructe de mare, dar România nu e țara care să ofere fructe de mare străinilor, pentru că nu e tipic", crede omul de turism.
Alături de sarmale, și țuica românească de prune îi încântă pe străini. Mulți știu că cea mai bună e țuica de casă și o caută la țărani, afirmă Giurcă. "Foarte mulți dintre austrieci se cazează la pensiuni pentru a avea contact cu localnicii. Acolo vor produse tradiționale și mâncare făcută ca acasă, dar și țuică făcută în curte, iar dacă găsesc și o trupă de localnici care să cânte muzică tradițională, sunt foarte încântați", mai spune reprezentantul României la Viena. Pentru ei asta detașează România de alte destinații, pentru că restul îl pot face oriunde altundeva.
Străinii care ne vizitează țara sunt încântați și de folclorul autentic, pe care îl găsesc la câteva festivaluri, unele la Muzeul Satului și altele prin țară, inclusiv la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Giurcă spune că România ar trebui să exploateze mai mult acest segment și să încerce să atragă străini cu festivaluri folclorice de anvergură. "Nu putem fi foarte deștepți dacă fanfara Ciocârlia a cântat în Viena în fața unei săli arhipline și a terminat concertul cu ei în picioare, aplaudând frenetic", a adăugat el.
Ia românească are și ea succes la străinii care vin să ne viziteze țara, spune specialistul în promovare, care adaugă că la evenimentele organizate în străinătate, turiștii se interesează de iile românești și vor să știe de unde le pot cumpăra. "Un astfel de business ar avea succes. Multe turiste străine și-au cumpărat și o poartă pe aici, la Viena, pe stradă", a afirmat acesta.
Pe lângă cele câteva lucruri pe care le apreciază străinii sunt zeci de altele care îi deranjează în România, de la comportamentul taximetriștilor, câinii de pe străzi și gropile de pe șosele. Dar - cum se spunea la Teleenciclopedia atunci când subiectul părea tot mai interesant - despre asta vom vorbi data viitoare.