Convențiile civile vor fi impozitate ca PFA, din 2016, și ar putea fi obligate să-și autorizeze activitatea

Convențiile civile vor fi impozitate ca PFA, din 2016, și ar putea fi obligate să-și autorizeze activitatea
scris 30 nov 2015

Convențiile civile vor fi impozitate similar PFA din 2016, potrivit noului Cod fiscal. În prezent, impozitul este reținut de firma sau persoana care plătește veniturile. Modificarea ar putea obliga persoanele care lucrează în baza acestor contracte să își autorizeze activitatea.

Noul Cod fiscal schimbă regimul actual al convențiilor civile, fiind eliminate regulile speciale de impozitare a veniturilor din acest tip de contracte. Mai precis, dispare opțiunea de a reține impozitul integral la sursă de către persoana sau firma care plătește veniturile.

Urmărește-ne și pe Google News

Consecința acestei modificări este că, de anul viitor, cei care lucrează în baza convențiilor vor fi obligați să depună o declarație de venit estimat la începerea activității și o altă declarație de venit realizat până în luna mai a anului următor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Impozitul pe venit și contribuțiile sociale vor fi plătite pe baza deciziilor de impunere emise de administrația fiscală.

„Din 2016, plătitorul nu mai reține impozitele, ci persoana care realizează veniturile trebuie să le declare și să le plătească. Problema este că, în cazul în care o persoană declară venituri din activități independente, ANAF îi cere să declare și actul de autorizare și, de cele mai multe ori, aceasta este problema persoanelor plătite pe convenție, că nu sunt autorizate ca Persoană Fizică Autorizată (PFA). În acest context, există riscul de confiscare a veniturilor pentru activități neautorizate conform legii12/1990 și ANAF va putea identifica foarte ușor care sunt activitățile neautorizate”, explică Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.

Risc de recalificare a activității ca salariată

Schimbările care vizează convențiile civile sunt în linie cu abordarea avută de autorități față de activitățile independente și drepturile de autor: un control mai mare al utilizării acestor contracte, astfel încât să nu fie utilizate abuziv ca vehicule de plată mascată a salariilor. Reversul ar putea fi un tratament fiscal prea restrictiv din partea autorităților.

Convențiile civile pot fi încheiate doar pentru prestări de servicii pur ocazionale, cum ar fi training, speaker la evenimente, hostess, distribuție de materiale publicitare, servicii de curățenie.

În caz contrar, veniturile nu sunt considerate ca provenind din activități independente, ci salariate, cu impozitare de circa trei ori mai mare. Codul fiscal are o nouă definiție a activităților independente, cu șapte criterii din care trebuie să fie îndeplinite minim patru. Prin urmare, cei care încheie convenții trebuie să analizeze în ce măsură respectă condițiile.

„Convențiile civile sunt considerate  venituri din activități independente, chiar dacă persoanele fizice nu și-au îndeplinit obligațiile de autorizare și de înregistrare fiscală. Practic, se recalifică doar dacă se îndeplinesc criteriile de dependență”, precizează Eugenia Ion.

Pe de altă parte, tot noul Cod fiscal adaugă la veniturile din alte surse pe cele din alte activități decât cele de producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, precum și activități agricole, silvicultură și piscicultură. Prin urmare, convențiile civile s-ar putea încadra în această categorie, în loc de activități independente, și atunci nu s-ar mai pune problema înregistrării ca PFA.

Însă, fiecare contract trebuie analizat separat, întrucât legea nu are cum să acopere toate situațiile din practică. Mai mult, definiția activităților independente nu este considerată clară de căre consultanții fiscali, chiar dacă a fost modificată după ce disputele dintre fisc și contribuabili au dus, în vara anului 2015, la o amnistie pentru activitățile independente  reîncadrate ca salariate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cod fiscal
conventii civile
impozit
pfa
activitati independente
activitati dependente