Băncile sunt bine capitalizate și ar face față unei eventuale crize economice, spune Omer Tetik, directorul executiv al Băncii Transilvania, la conferința Profit.ro, alături de reputatul economist Nouriel Roubini și de cei mai mari șefi de bănci din România. Dar pentru că clienții ar avea de suferit într-o recesiune, băncile ar putea fi din nou considerate inamici, așa cum s-a întâmplat în precedenta criză.
Conferința este organizată cu sprijinul Apa Nova, Bursa de Valori București, MET Romania Energy, SARTO, Sensodays, Digi
Sectorul bancar a fost afectat de milioane de pagini de reglementare după criza din 2008-2009, care au crescut costul afacerilor și au creat multă confuzie, dar au fost și reglementări care au ajutat băncile, cum sunt cerințele de capital mai ridicate sau creditarea în moneda locală, arată Tetik.
“Deși suntem foarte bine pregătiți, cu capital, nu putem fi ca sector într-o formă foarte bună dacă vine o criză, dacă clienții noștri nu se simt bine”, spune directorul executiv al Băncii Transilvania, la conferința Profit.ro Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Băncile din România au trecut printr-o situație critică fără a beneficia de ajutor financiar de la stat și au reușit să-și continue activitatea, ce arată angajamentul pentru economia România, spun Tetik.
Dar chiar și acest context ar putea fi considerate din nou inamicul public în următoarea fază a ciclului economic.
“Putem ieși din următoarea criză, nu știu dacă vine, dar tot timpul ne pregătim pentru ea, din nou drept inamicul”, spune Tetik.
CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro – Nouriel Roubini: Poate că ce a fost mai rău a trecut. Amplificarea riscurilor geopolitice a relaxat din nou politicile monetare ale marilor bănci centraleDirectorul BT dă exemplul Ordonanței 114/2018, prin care Guvernul a introdus o taxă pe activele bancare la finele anului trecut.
“Sectorul bancar este taxat pe împrumuturi pentru a stimula împrumuturile. Este un nonsens”, spune Tetik.
Bancherul susține că statul ar trebui să sprijine creșterea creditării, astfel încât intermedierea financiară să se ridice de la nivelul de circa 28% din produsul intern brut de acum, cel mai redus din Uniunea Europeană.