Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini avertizează: Nu văd riscul unei crize în România, dar situația macroeconomică e dezechilibrată. Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla

Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini avertizează: Nu văd riscul unei crize în România, dar situația macroeconomică e dezechilibrată. Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla
scris 11 nov 2019

Statul român a orientat cheltuielile către consum și mai puțin către investiții în ultimii ani, ceea ce a dus la o creștere a deficitului extern, peste un deficit bugetar. Cele două sunt îngrijorătoare, avertizează, la conferința Profit.ro, reputatul economist Nouriel Roubini, care spune că România trebuie să ia măsuri pentru echilibrarea fiscală. Pe de altă parte, Roubini spune că nu vede riscul unei crize în România și remarcă “democrația vie” și potențialul capitalului uman.

Conferința este organizată cu sprijinul Apa Nova, Bursa de Valori BucureștiMET Romania Energy, SARTO, Sensodays, Digi

După 2015, România a văzut o creștere a deficitelor gemene – bugetar și de cont curent -, iar la orizont se află o nouă creștere a pensiilor, cu 40% din toamna anului viitor, după creșteri mari ale salariilor în sectorul bugetar.

Urmărește-ne și pe Google News

“Reforma pensiilor va crește deficitul bugetar. Trebuie să fie sustenabilă fiscal”, spune Roubini, la conferința Profit.ro Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?, alături de șefii celor mai mari bănci din România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Economistul avertizează că deficitul s-ar putea dubla de la 3% din PIB, așa cum estimează și Comisia Europeană.

“Dacă vrei să crești salariile minime, trebuie să le menții cu productivitatea. Altfel, creșterile de salarii la stat se duc în creșterea importurilor.  Un deficit comercial și public înseamnă o creștere a datoriei publice pe termen lung”, spune Roubini, care remarcă și faptul că dobânzile din România  sunt mai mari decât în regiune, în condițiile în care creșterea consumului a generat și inflație, iar banca centrală a trebuit să înăsprească politica monetară.

“Nu văd un risc de criză, dar situația macroeconomică e debalansată”, spune Roubini.

Economistul adaugă că este nevoie de orientarea bugetului către investiții, în condițiile în care acestea au stagnat în ultimii ani, și de o reformă a administrației publice și sistemului de fiscalitate.

Roubini menționează și problemele instituționale privind corupția și domnia legii și adaugă că acestea nasc incertitudini privind investițiile pe termen lung.

Printre lucrurile pozitive din România se numără orientarea tot mai mare spre o economie de piață, potențialul generat de capitalul uman și democrația vie, spune Roubini.

“România e țară care poate fi un exemplu de succes în Europa”, spune economistul, care adaugă că reformele ar putea aduce o creștere de peste 3-4% pe an.

Roubini avertiza în septembrie 2006, la Fondul Monetar Internațional, că se va produce o criză în lunile și anii următori. Într-un an în care economia mergea bine, puțini l-au crezut atunci, că va urma o prăbușire nemaiîntâlnită a prețului locuințelor și a încrederii consumatorilor, un șoc petrolier și, în final, o recesiune profundă.

Peste doi ani a venit căderea Lehman Brothers și o criză de magnitudinea celei interbelice în sectorul financiar, cu o recesiune adâncă în economia mondială.

viewscnt
Afla mai multe despre
nouriel roubini
criza economica
romania