Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini: Putem vedea un Război Rece între SUA și China și un proces de deglobalizare

Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini: Putem vedea un Război Rece între SUA și China și un proces de deglobalizare
scris 11 nov 2019

Creșterea protecționismului în America riscă să genereze un proces de deglobalizare, de scădere a comerțului și investițiilor internaționale și chiar un război rece între cele mai mari două economii mondiale, avertizează reputatul economist Nouriel Roubini, prezent la conferința Profit.ro, alături de șefii celor mai mari bănci din România.

Conferința este organizată cu sprijinul Apa Nova, Bursa de Valori București, MET Romania Energy, SARTO, Sensodays, Digi.

Deschiderea Chinei la economia globală în 1979, urmată de căderea comunismului în Europa de Est în 1989, au dus la un proces de globalizare, de creștere a comerțului cu bunuri, a investițiilor de capital, de migrație a forței de muncă și a schimbului de tehnologie și informație. “Acest lucru a fost pozitiv pentru creșterea economică, pentru creșterea veniturilor”, spune Nouriel Roubini, la conferința Profit.ro Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?.

Urmărește-ne și pe Google News

Situația s-ar putea, însă, schimba, ca urmare a ascensiunii Chinei ca putere economică mondială și a răspunsului dat de Statele Unite ale Americii la această evoluție, care au promovat politici protecționiste după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează Roubini.

Fitch: Există posibilitatea ca deficitul bugetar al României să se situeze puțin peste 3%. Ratingul BBB- și perspectiva stabilă - reconfirmate CITEȘTE ȘI Fitch: Există posibilitatea ca deficitul bugetar al României să se situeze puțin peste 3%. Ratingul BBB- și perspectiva stabilă - reconfirmate

“Din cauza tensiunilor dintre SUA și China, am putea asista la un proces de deglobalizare, de fragmentare a comerțului, de balcanizare în producție. Am putea avea și un război rece între SUA și China. Nu zic că se va întâmpla sigur, dar există un risc să se întâmple”, spune Roubini.

Această evoluție se suprapune peste o perioadă de încetinire a economiei la nivel global și este un factor care ar putea aduce riscuri suplimentare pentru creșterea economică viitoare.

“Suntem în fața unei încetiniri economice. Avem o recesiune în industria manufacturieră, dar și o rezistență a consumului. Multe din riscurile la adresa economiei vin din partea ofertei. Protecționismul are legătură cu multe din aceste riscuri”, spune Roubini.

Investițiile scad la nivel global, în condițiile în care firmele așteaptă să vadă ce se întâmplă cu războiului comercial, arată Roubini.

Țările din Europa vor fi puse în situația să aleagă între cei doi mari actori la nivel global, în condițiile în care europenii sunt legați strategic de America prin NATO, dar au din ce în ce mai multe afaceri cu China. Un prim astfel de exemplu este disputa SUA-China pe tehnologia 5G, pe care americanii o consideră o chestiune de siguranță națională, explică Roubini.

Nouriel Roubini avertiza în septembrie 2006, la Fondul Monetar Internațional, că se va produce o criză în lunile și anii următori. Într-un an în care economia mergea bine, puțini l-au crezut atunci, că va urma o prăbușire nemaiîntâlnită a prețului locuințelor și a încrederii consumatorilor, un șoc petrolier și, în final, o recesiune profundă.

Peste doi ani a venit căderea Lehman Brothers și o criză de magnitudinea celei interbelice în sectorul financiar, cu o recesiune adâncă în economia mondială.

viewscnt
Afla mai multe despre
nouriel roubini
razboi comercial
sua
china
recesiune