Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat că a cerut companiilor din subordine să prevadă în mod obligatoriu în acest an alocarea a minimum 20% din venituri pentru investiții, ceea ce înseamnă că aceste societăți vor investi 1 miliard de euro în modernizări.
Marți seara, ministrul de resort a precizat că sunt companii de stat care nu și-au îndeplinit planul de investiții asumat pentru anul trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Majoritatea companiilor, dacă vă uitați la capitolul de investiții, sunt sub nivelul de investiții pe care l-au stabilit în anul 2015 pentru 2016. Nu au reușit să investească 100% din ce au stabilit din bugetul pe 2016, fără să vorbim de rezerve”, a afirmat Petcu la Antena 3, citat de news.ro.
Potrivit ministrului, în afară de Transgaz și Transelectrica, al căror acționar majoritar este Ministerul Economiei, doar companiile din domeniul energiei au virat peste 4 miliarde lei, adică aproape un miliard de euro, către bugetul statului.
”Mă refer ca taxe, dincolo de valoarea dividendelor, care a fost redistribuită, care ajung în total la aproape milioane euro”, a declarat Petcu.
De asemenea, ministrul Energiei a amintit că firme specializate vor recruta conducerile companiilor energetice de stat, unde acum administratorii sunt provizorii, numiți pentru patru luni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai bună reclamă pentru vânzarea Oltchim: profitul combinatului a crescut cu 76% în T1 2017, la 1,68 milioane euro”Vor fi companii care vor fi selectate de Ministerul Energiei să facă această selecție. Deci vorbim de o perioadă tranzitorie, în care statul trebuie să se miște foarte repede pe câteva obiective și în special sunt cele legate de investiții. Dacă cei din consiliul de administrație nu înțeleg că pe noi ne interesează investițiile - pentru că eu cum pot să aduc bani în economie suplimentar, pot să aduc prin aceste dividende, dar pot să aduc făcând performanță și investind”, a menționat Petcu.
Ministrul Energiei spune că un criteriu important pe care consiliile de administrație le vor impune conducerilor executive ale societăților energetice de stat este de a realiza investiții de cel puțin 20% din venituri.
”Eu am cerut companiilor din Ministerul Energiei ca să își prevadă obligatoriu în acest an minim 20% din venituri pentru investiții. Și ele le-au prevăzut toate. 20% înseamnă aproape 1 miliard de euro care se va investi pentru modernizări. Pentru că acesta va fi criteriul. I-am forțat ca, prin creionarea bugetului, să aducă încă un miliard de euro pentru investiții”, a mai spus Petcu.
Ministerul Energiei este acționar majoritar la cele mai profitabile companii de stat, între care Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet sau Oil Terminal.