Ministrul Economiei: Noua lege a redevențelor va fi gata până pe 15 mai

Ministrul Economiei: Noua lege a redevențelor va fi gata până pe 15 mai
scris 2 mai 2017

Noul sistem de calcul al redevențelor va fi gata până pe 15 mai și va fi pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor, a declarat ministrul Economiei, Mihai Tudose, într-un interviu acordat News.ro. Redevențele actuale la țiței și gaze reprezintă cote procentuale din valoarea producției brute extrase, acestea fiind stabilite, în 2004, prin Legea petrolului.

”Avem o primă diferențiere. Cele din exploatările actuale, din onshore (pe uscat, n.r.), și cele din offshore (în largul mării, n.r.), unde suntem în pionierat în tot ceea ce înseamnă aceste exploatări de mare adâncime pe offshore. Evident că acolo redevențele vor trebui să fie diferențiate față de celelalte”, a spus Tudose, pentru News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El motivează sistemul ales de diferențiere a redevențelor prin faptul că investițiile în offshore sunt mult mai mari, iar zăcămintele mult mai greu de accesat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Este un comitet interministerial, avem și o sarcină importantă, este acea codificare a tuturor redevențelor, fiindcă acum sunt toate care pe unde apucă, la toate zonele și ministerele, și trebuie găsită calea corectă între a îndestula statul cu ceea ce i se cuvine din exploatarea resurselor, dar fără a omorî efectiv pe cel care exploatează resursele. Fiindcă poți să ai la un moment dat o resursă atât de mare încât să obți totul din nimic, că nu mai exploatează nimeni”, a afirmat ministrul.

Tudose consideră că România este deja în primele zece țări cu cele mai mari redevențe.

Este aproape oficial: Complexul Energetic Oltenia nu se mai listează la Bursă CITEȘTE ȘI Este aproape oficial: Complexul Energetic Oltenia nu se mai listează la Bursă

Întrebat când anume vor intra în vigoare noile formule, ministrul Economiei a spus că acest lucru depinde în primul rând de Ministerul  Finanțelor.

”În al doilea rând, nu poți să spui unui beneficiar al redevențelor: 'de mâine plătești asta', el are un plan financiar. Probabil din anul fiscal viitor”, a menționat Tudose.

Investitorii din sectorul petrolier așteaptă să afle detalii despre noul cadru de taxare, care este esential pentru investițiile derulate în România și pentru viitorul exploatării resurselor.

Noua lege a redevențelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol și gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom, cea mai mare companie petrolieră din țară.

Redevențele actuale, pentru exploatări onshore (pe uscat) și offshore (în largul mării) sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea producției zăcământului, în funcție de mărimea exploatării.

Companiile energetice așteaptă să afle care va fi politica guvernului român în ceea ce privește taxarea hidrocarburilor, în special în privința noilor redevențe care ar trebui stabilite de guvern în următoarea perioadă pentru exploatarea resurselor din România.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a încasat anul trecut redevențe miniere de 170,58 milioane lei, în scădere cu aproape 31% față de redevențele miniere încasate în anul 2015, de 246,11 milioane lei.

În ceea ce privește redevențele petroliere, pentru care ANRM are o evidență pentru primele nouă luni ale anului trecut, acestea au fost de 741,5 milioane lei, sub nivelul de 896,6 milioane lei din perioada similară a anului 2015.

De asemenea, la nivelul întregului an 2015, la bugetul de stat au intrat 1,19 miliarde lei din redevențele petroliere.

„Redevențele petroliere sunt în funcție de cantitățile extrase și de modificarea prețului de referință la țiței. Prețul de referință, calculat de ANRM, pentru țițeiul extras din România, a scăzut ca urmare a sscăderii cotațiilor internaționale pentru țițeiurile de referință, luate în calcul la stabilirea acestuia, conform legislației în vigoare”, arată datele transmise News.ro în luna martie de ANRM.

Companiile OMV Petrom și Romgaz au plătit cele mai mari redevențe petroliere.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), Holcim România, Cupru Min și CRH Ciment România SRL s-au clasat pe primele locuri la plata redevențelor miniere în anul 2015, pentru anul 2016 situația fiind în lucru, potrivit oficialilor ANRM.

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
redevente