BNR: Inflația va continua să crească, peste prognoza anterioară

BNR: Inflația va continua să crească, peste prognoza anterioară
scris 3 iul 2017

Banca Națională a României vede o rată a inflației mai mare pe termen mediu comparativ cu prognoza din luna mai, când estima o creștere a anuală a prețurilor de 1,6% în 2017 și de 2,7% la finele lui 2018, potrivit comunicatului de presă de după ședința de politică monetară, unde nu a anunțat modificări.

BNR menționează creșterea inflației de bază, unul dintre indicatorii preferați atunci când analizează evoluția prețurilor, peste nivelul prognozat anterior, la un nivel de 1,29% în luna mai, cel mai ridicat după august 2013, în principal pe seama creșterii prețurilor alimentelor procesate. Rata anuală a inflației a fost de 0,64%, în ușoară creștere față de aprilie, pe seama creșterii inflației de bază, a faptului că prețurile administrate n-au mai arătat aceeași scădere și că prețurile volatile ale alimentelor au crescut.

Urmărește-ne și pe Google News
Ludovic Orban îl vede pe prim-viceguvernatorul Florin Georgescu în spatele modificările fiscale anunțate de PSD CITEȘTE ȘI Ludovic Orban îl vede pe prim-viceguvernatorul Florin Georgescu în spatele modificările fiscale anunțate de PSD

“Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creșterii ratei anuale a inflației în viitorul apropiat, în condițiile plasării ei pe o traiectorie ușor superioară celei evidențiate de prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din mai 2017, inclusiv în cazul ratei anuale a inflației de bază”, se arată în comunicat.

Printre incertitudinile asupra prognozei, BNR menționează politica fiscal-bugetară și evoluțiile de pe plan extern precum Brexit-ul.

“Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale și a celei de venituri, inclusiv în contextul recentelor inițiative legislative în acest domeniu. Pe plan extern, relevante rămân incertitudinile și riscurile legate de creșterea economică în zona euro și pe plan global, mai ales în contextul negocierilor pentru Brexit și al politicilor economice ale administrației SUA, dar și de deciziile principalelor bănci centrale  (BCE, FED)”, potrivit comunicatului.

"Date fiind evaluările actuale, dar și apariția unor noi surse de incertitudine”, BNR a menținut la 1,75% dobânda cheie, a păstrat politica de lichiditate și nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele constituite de bănci. În luna mai, BNR a redus RMO pentru valută de la 10% la 8%.

Banca centrală consideră actualele condiții monetare drept stimulative, în condițiile creșterii creditului cu 3,2% în volum anual în luna mai.

BNR consideră creșterea economică de 5,7% în primul trimestru drept o accelerare peste așteptări. Despre perspectivele perioadei următoare, Banca centrală nu oferă vreo opinie - înainte de publicarea datelor privind PIB în primul trimestru considera că ritmul de creștere va scădea - dar se referă la câteva date statistice și punctează, din nou, faptul că salariile cresc peste productivitate.

"Cele mai recente date statistice, aferente începutului trimestrului II, relevă menținerea unui  ritm consistent de creștere a cifrei de afaceri din comerț și servicii, o ușoară atenuare a dinamicii anuale a volumului producției industriale (însă în bună măsură pe seama unui efect de calendar) și accentuarea declinului activității din construcții. În condițiile lărgirii ecartului dintre ritmul de creștere a câștigurilor salariale și cel aferent dinamicii productivității muncii, în luna aprilie a avut loc o nouă majorare a ritmului anual de creștere a costurilor salariale unitare din industrie", se arată în documentul citat.

Următoarea ședință a Consiliului de Administrație pe teme de politică monetară va avea loc pe 4 august, când va fi analizat și noul raport asupra inflației.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
inflatie
crestere preturi