BCR a aprobat peste 1.300 de credite de prefinanțare în cadrul programului Start-Up Nation

BCR a aprobat peste 1.300 de credite de prefinanțare în cadrul programului Start-Up Nation
scris 25 ian 2018

Banca Comercială Română (BCR) a aprobat peste 1.300 de credite de prefinanțare în cadrul programului Start-Up Nation, din care aproximativ 500 au fost deja aprobate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Peste 200 de antreprenori care au aplicat la BCR pentru finanțările acordate de bancă prin program și-au primit deja banii necesari dezvoltării afacerilor, cei mai mulți provenind din IT, producție și industrii creative. La finele anului trecut, Ministerul făcuse doar câteva zeci de plăți.

Din cele peste 1.300 de credite, 1.278 au fost trimise deja spre aprobare la FNGCIMM, anunță banca într-un comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

“Suntem conștienți că există așteptări foarte mare în privința acestui program, așa că echipele din BCR implicate au depus eforturi pentru a rezolva și a răspunde în timp util tuturor provocărilor ridicate în acest proiect. Ca în orice proiect aflat la început de drum, încercăm să perfecționăm fiecare proces și etapă de colaborare cu instituțiile implicate, dar ceea ce ne bucură în mod special este efervescența antreprenorilor din programul Start-Up Nation”, a declarat Lucian Mâțu, Director Executiv Produse și Segmente Micro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
GRAFIC Creditul privat încetinește pe final de 2017, după ce băncile au scos din bilanțuri credite ale companiilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Creditul privat încetinește pe final de 2017, după ce băncile au scos din bilanțuri credite ale companiilor

Cele 10.000 de firme care s-au calificat în acest program vor putea obține rambursarea banilor de la bugetul de stat după ce fac cheltuieli, care vor fi certificate apoi de agențiile pentru IMM din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri. La jumătatea lunii decembrie, statul făcuse doar 23 de plăți de câte 200.000 de lei, plafonul maxim, către beneficiari, în contextul în care plafonul aprobat a fost de 1,73 de miliarde de lei și firmele nou înființate ar fi trebuit să fi primit deja circa 600 de milioane de lei. Angajații statului s-au ținut chiar și de glume pe marginea acestei performanțe.

Programul permite decontarea inclusiv a cheltuielilor pentru cumpărarea de mașini, laptopuri, imprimante, biciclete, motociclete, ATV-uri, dar și de spații de birouri, precum și costuri cu salarii, chirii, costuri pentru utilități, ca și cheltuielile pentru cursuri de management, realizări de site-uri și promovare online. Pentru toate acestea, firmele sunt obligate să creeze cel puțin un loc de muncă, pe care să-l mențină doi ani.

BCR menționează că se concentrează pe analiza dosarelor de achiziție depuse de antreprenori pentru a se asigura că, la utilizarea creditelor, clienții vor avea documentația de proiect corect întocmită. Afacerile care au fost implementate cel mai rapid, până la ora actuală, sunt cele în care antreprenorii au ales să accepte varianta de garanție simplă FNGCIMM, cu un comision de 3,8%.

Banca arată că fondurile alocate de Minister în cadrul programului și aflate în conturile BCR sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de implementare pentru perioada următoare.

Sunt trei bănci înscrise în program pe partea de creditare. BCR oferă credite cu o dobânda este de 3,5%, în timp ce Banca Transilvania va percepe o dobândă de 3,9%, iar banca de stat CEC Bank este cea mai scumpă, cu o dobândă de 3,99%. BCR a redus cuantumul comisioanelor aplicate de către bancă la 1%, valoare ce poate fi achitată în trei rate lunare.

Finanțările acordate de BCR prin programul Start-Up Nation sunt disponibile fără constituirea de depozit colateral. De asemenea, BCR finanțează prin pachetul Start-Up Nation și taxa pe valoare adăugată, dacă aceasta reprezintă o cheltuială eligibilă în cadrul planului de afaceri. Banca finanțează integral alocația nerambursabilă obținută prin program, în condițiile în care Fondul de Garantare oferă o garanție de 80% din valoarea creditului.

De asemenea, comisionul perceput de Fondul de Garantare este redus de la 3,8% la 2,48%. Banca oferă mai multe facilități în pachetul de cont curent pentru acest program, precum, printre altele, lipsa comisioanelor la deschiderea și administrarea conturilor, pentru serviciul de internet banking, pentru încasare intrabancar, precum și pentru tranzacțiile prin internet banking, unde sunt achitate doar comisioanele TransFond/BNR.

BCR spune că va organiza cursuri speciale în sucursalele din toată țara, care vor urmări să-i familiarizeze pe antreprenori cu noțiuni contabile elementare, dar și cu concepte precum înțelegerea rolului băncii în capitalizarea companiilor, identificarea nevoilor financiare, tipuri de finanțări și garanții, precum și strategii pentru decizii financiare inteligente.

Statul propune ca ediția 2018 a programului să înceapă în luna aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
start-up nation
bcr
credite start-up nation