Regatul Unit nu va fi un ”stat vasal” al UE, afirmă David Davis

Regatul Unit nu va fi un ”stat vasal” al UE, afirmă David Davis
scris 25 ian 2018

Ministrul britanic însărcinat cu ieșirea din Uniunea Europeană David Davis a apărat, în Parlament, pertinența unei perioade de tranziție post-Brexit, respingând ideea potrivit căreia Marea Britanie va fi atunci un ”stat vasal” europenilor, relatează Reuters.

Relațiile dintre Londra și UE ”vor avea exact aceeași aparență” în această perioadă, care urmează să-i permită să se adapteze la eforturile divorțului și care, speră Guvernul britanic, va dura doi ani, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Această fază urmează să facă obiectul unui acord, până la sfârșitul lui martie, și-a exprimat speranța David Davis, care s-a exprimat în fața membrilor Comisiei parlamentare cu privire la Brexit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Paul Romer a demisionat din postul de economist șef al Băncii Mondiale, după ce a acuzat o metodologie politizată în clasamentul Doing Business. România a fost recent depunctată de metodologie CITEȘTE ȘI Paul Romer a demisionat din postul de economist șef al Băncii Mondiale, după ce a acuzat o metodologie politizată în clasamentul Doing Business. România a fost recent depunctată de metodologie

Ea îi îngrijorează pe susținătorii cei mai fervenți ai Brexitului, care văd în ea o ”vasalizare” a Regatului Unit, potrivit expresiei deputatului conservator Jacob Rees-Mogg, membru al comisiei.

Acesta din urmă a apreciat miercuri că ieșirea britanică din UE va exista doar pe hârtie și că Regatul Unit va continua să finanțeze blocul european și să-i aplice regulile, rămânând membru ”de facto” al UE încă doi ani.

Divorțul este stabilit pe 29 martie 2019.

Însă Rees-Mogg și “Brexiters” sunt îngrijorați că, după această dată, țara lor rămâne sub jurisdicția Curții de Justiție a UE (CJUE) în timpul perioadei de tranziție. Ei consideră acest lucru o trădare a promisiunilor de campanie din referendumul de la 23 iunie 2016, când s-a spus că regatul își va ”relua controlul” asupra viitorului.

Boris Johnson, șeful diplomației britanice, a evocat și el riscul ”vasalizării”, la jumătatea lui decembrie, în presa britanică.

David Davis a respins această prezentare. ”Vom proceda la o tranziție în vederea trecerii de la un stat la altul. Puteți să numiți asta cum doriți, dar nu vasal”, a spus el.

”Sunt liniștit în privința tranziției, pentru că prima mea îngrijorare este relația viitoare (între regat și Uniune)”, a adăugat el. ”Asta contează, la asta se vor gândi oamenii, în funcție de asta ne vor judeca în zece, douăzeci sau treizeci de ani”, a continuat Davis.

Marea Britanie nu va căuta să-și armonizeze reglementările cu Uniunea Europeană după ce va pleca din blocul comunitar, ci va viza mai degrabă o ”echivalență a rezultatelor”, a mai declarat ministrul.

”Există fără nicio îndoială un impuls în rândul anumitor țări și al Comisiei să se încerce să facă un schimb între libertatea reglementării și accesul pe piață”, a declarat el.

”Strategia noastră pentru a face față acestui lucru este să spunem că noi căutăm echivalența rezultatelor în anumite domenii, ci nu armonizarea, altfle spus putem la fel de bine să rămânem în ele”.

viewscnt
Afla mai multe despre
regatul unit
david davis