Președintele american Donald Trump a dat asigurări că este pregătit să fie interogat sub jurământ de către procurorul special însărcinat cu ancheta rusă, care îi amenință președinția, relatează AFP.
”Sunt pregătit să o fac (...). Mi-ar plăcea cu adevărat să o fac”, a declarat Trump miercuri, într-o discuție cu un grup de jurnaliști, la Casa Albă, cu câteva ore înainte să plece la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția, scrie News.ro.
”Aș face-o sub jurământ, absolut”, a adăugat el, reafirmând că nu există, în opinia sa, ”nicio complicitate”.
Amestecul Rusiei în alegeri - sub formă de piraterie informatică sau difuzare de știri false - nu este pus la îndoială de serviciile de informații, însă procurorul special Robert Mueller anchetează o eventuală complicitate între echipa lui Trump și Moscova.
Procurorul special, care a fost directorul FBI din 2001 în 2013, a inculpat recent apropiați ai lui Trump, între care generalul Michael Flynn, care a fost consilierul său pe probleme de securitate națională. Acesta din urmă a pledat vinovat de faptul că a mințit FBI-ul și a acceptat să coopereze cu justiția.
În afară de complicitatea cu Moscova, Mueller încearcă, de asemenea, să stabilească dacă președintele american s-a făcut vinovat de obstrucționarea justiției.
Investigațiile se concentrează în special asupra condițiilor în care el l-a destituit, în mai, pe directorul FBI James Comey. Potrivit acestuia din urmă, care a depus mărturie sub jurământ în Senat, președintele i-a cerut personal, într-o întâlnire în Biroul Oval, să îngroape ancheta cu privire la Flynt.
La începutul lui ianuarie, Trump a apreciat ca ”improbabil” să se întâlnească cu prourorul special.
”DOUĂ SAU TREI SĂPTĂMÂNI”
Întrebat despre calendarul unei asemenea audieri, el a evocat miercuri, în termeni vagi, un posibil termen în ”două sau trei săptămâni”.
Trump a fost întrebat dacă crede că procurorul va fi drept cu el.
”Vom vedea (...). Sper”, a spus el, după care a subliniat din nou că nu are să-și reproșeze nimic. ”Nu a existat cea mai mică complicitate. Nu a existat cea mai mică obstrucționare”, a adăugat el.
Miercuri seara, Ty Cobb, avocatul Casei Albe, a părut însă să dea dovadă de mult mai multă prudență, mai ales cu privire la mărturia sub jurământ.
”Dacă trebuie să notăm că domnul Trump s-a exprimat în pripă, înainte să plece la Davos, el este hotărât să continue să coopereze deplin cu serviciile procurorului special și este pregătit să discute cu domnul Mueller”, a declarat el, citat de CNN.
Secretarul Justiției Jeff Sessions a fost interogat săptămâna trecută de serviciile lui Mueller în această anchetă. Aceasta este prima audiere cunoscută a unui membru a Guvernului Trump în cadrul acestor investigații ultrasensibile.
Într-o audiere publică, în Senat, în iunie 2017, Sessions a catalagat drept o ”minciună detestabilă” ideea potrivit căreia ar fi putut să se afle în complicitate cu Guvernul rus.
Însă el a provocat totodată frustrarea senatorilor din Comisia pentru Informații, refugiindu-se adesea în spatele prerogativei care-i permite să păstreze confidențialitatea discuțiilor sale cu președintele.
Un apropiat loial al lui Donald Trump, Jeff Sessions s-a recuzat în ancheta cu privire la Rusia, care continuă să afecteze președinția.
Însă unii îl suspectează că a continuat în culise să tragă sfori, recomandând concedierea în mai 2017 de către Trump a directorului FBI James Comey.